Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın su ürünleri üretimini artırmaya yönelik attığı adımlar, ihracat rakamlarına yansıdı. 2002 yılında 61 bin ton olan su ürünleri yetiştiricilik üretimi dört kat artarak, 2013 yılında 233 bin tona ulaştı. 85 ülkeye yapılan su ürünleri ihracatının %68’i Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiriliyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın su ürünleri üretimini artırmaya yönelik attığı adımlar, ihracat rakamlarına yansıdı. 2002 yılında 61 bin ton olan su ürünleri yetiştiricilik üretimi dört kat artarak, 2013 yılında 233 bin tona ulaştı. 85 ülkeye yapılan su ürünleri ihracatının %68’i Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiriliyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Türkiye’nin 2013 yılı toplam su ürünleri üretimi 607 bin ton olarak gerçekleşirken, bunun 374 bin tonu avcılıktan, 233 bin tonu ise yetiştiricilikten sağlandı. 2013 yılında yetiştiriciliğin toplam üretim içindeki payı ise %38’e yükseldi.
Su ürünleri yetiştiriciliği üretimindeki artış ihracat rakamlarına da yansıdı. 2002 yılında 27 bin ton olan ihracat, 11 yılda dört kat artarak, 101 bin tona ulaştı. 2002 yılında 97 milyon dolar olan ihracat bedeli, 2013 yılında hazırlanmış ve konserve edilmiş ürünler de dahil olarak 568 milyon dolara ulaştı.
Türkiye’deki 134 adet su ürünleri işletmesinden halen 85 ülkeye balıkçılık ürünleri ihraç ediliyor. Son beş yıldaki su ürünleri ihracatının %68’i Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı. AB ülkeleri dışında en çok ihracat yapılan Japonya, Rusya ve Amerika da ilave edildiğinde bu oran %80’i buluyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı dış ticaret verilerine göre, 2013 yılı Ocak-Eylül döneminde 416 milyon dolar su ürünleri ihracatı gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde bu rakam %20’lik bir artışla 500 milyon dolara çıktı.
Önceki yıllarda olduğu gibi, 2014 yılının Ocak-Temmuz döneminde en çok ihraç edilen türler Çipura, Levrek, Alabalık ve Orkinos oldu. En çok ihracat yapılan ülkeler ise sırasıyla, Almanya, İtalya, Hollanda, Japonya, Rusya ve ABD oldu.
Bakanlık, sürdürülebilir avcılık ve çevreyle dost su ürünleri yetiştiriciliği üretiminin daha da geliştirilmesi ve artırılması ile iç pazarda tüketim artışı, dış pazarlarda da ülkemizin pazar payının genişlemesini hedefliyor.