Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
08 Mart 2017
KUTLAMA DEĞİL ÇÖZÜM İSTİYORUZ

“Evde çocuklarımıza anne, kocamıza eşiz; işyerinde özveriyle işimizi yaparız. Ama özgür değiliz. Cumhuriyetle kazandığımız haklarımıza sahip çıkmalıyız. Kutlama değil sorunlara çözüm istiyoruz.”

KUTLAMA DEĞİL ÇÖZÜM İSTİYORUZ

Hataylı kadınlara “8 Mart Dünya Kadınlar Günü size ne hatırlatıyor” diye sorunca hemen tüm kadınların ilk ağızda söyleyeceği cevapları duyduk: “Evde çocuklarımıza anne, kocamıza eşiz; işyerinde özveriyle işimizi yaparız. Ama özgür değiliz. Cumhuriyetle kazandığımız haklarımıza sahip çıkmalıyız. Kutlama değil sorunlara çözüm istiyoruz.”

‘ÖZGÜRLÜĞÜMÜZDEN VAZGEÇMEYİZ’
 
Büfe işleten Döne Kınalı, kadınların özgür olmadığını düşündüğünü belirterek, şunları söyledi: “Özgür kadının bütün topluma katkısı olur. Kadınlarımızın mutlu olmasını istiyorum. Ben iddia ediyorum ki kadınlar erkeklerden daha beceriklidir. Bakın kadınlar ütü yapar, yemek yapar, çocuk doğurur, çocuk büyütür, bakkal, büfe çalıştırır. Yani kadınların becerisi yüksektir. Kadınları hor gören, eve kapatan düşünce son derece yanlıştır. Bana göre özgürlük evde başlar, evde özgür olan kadın toplum içinde de özgür olur. Kadınların her alanda özgür olması, becerilerini çalışma alanlarına taşıması önemlidir. Cumhuriyetle kadınlar insan olduğunu öğrendi. Bundan sonra da kadınlarımız özgürlük haklarından vazgeçmezler.”
 
‘ELİMİZİN DEĞDİĞİ YER GÜZELLEŞİYOR’
 
Selver Usta, kelle-paça ustası. Kadınların elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını, her alanda başarı elde edebileceğini vurgulayan Usta da düşüncelerini şöyle ifade etti: “Ben kelle-paça ustasıyım. İşimi severek yapıyorum. Kadınların her alanda başarılı olacağına inanıyorum. Tabii kadınlar, başarılı olmaları için fırsat verilirse, tuttuklarını koparırlar.
 
Bizim toplumda şöyle bir düşünce var: Kadının saçı uzun aklı kısa… Bunlar doğru değil, çünkü her işyerinde kadınlar olduğunda işler daha düzgün, daha temiz yapılıyor. Her şeye kadın eli değdiğinde güzelleşiyor. Ev hanımı Gülseren Özdemir, hayatı boyunca hiç çalışmamış. O da Dünya Kadınlar Günü’nün laftan öteye gitmesi gerektiğini belirtiyor: “Umarım devlet büyüklerimiz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla sadece laf etmezler. Yoksa nutuk atarak kadınların günü kutlanmaz, nutuk atarak kadınların sorunları çözülmez.”

KADINA YETERLİ DEĞER VERİLMİYOR
 
Parkmetre okuyucusu olarak çalışan Kader Kaya, kadınların işlerinin erkeklerden daha zor olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Kadına bizim toplumda yeterince değer verilmediğini düşünüyorum. Baksana asgari ücretle olsa da bir iş bulmuşum, elimden gitmesin diye akşama kadar bütün gücümle çalışıyorum. Halbuki benim daha güzel bir işim olsa, işim sürekli olsa, işten çıkarılma korkusu olmadan işimde çalışsam, kötü mü olur ki?
 
Kadınlarımız fedakârdır, işinde çalışır, işçidir, akşam çocuklarına anne, eşlerine eş, anne ve babalarının kızıdır. Yani kadınlar mutsuzluğu haketmiyor. Toplumun bize yeterli değeri vermesi gerekir. Bizim toplumda kadınlarımız şiddete, tecavüze maruz kalıyorlar. Umarım yöneticiler kadınlar gününü kutlama dışında başka bir şeyler de yapar.”

CUMHURİYET İÇİN ‘HAYIR’
 
Meliha Yurtman eşini kaybetmiş, onun emekli maaşıyla geçimini sağlıyor. Referandum öncesi onun da gündemi de başkanlık sistemi: “Ben yaşımı aldım oğlum, bu dünyada tek isteğim milletimin huzur içinde yaşaması. Şu başkanlık seçimi var ya, işte onda hayır çıkmasını istiyorum. Biz Cumhuriyetle yetiştik. Başka bir düzen istemiyoruz. Referandum süreci başladığından bu yana millet birbirine yan bakmaya başladı. Bunu yanlış yaptılar. Keşke yapmasalardı, millet ne güzel teröre karşı birlik olmuştu. İnşallah ‘hayır’ çıkar da huzura kavuşuruz.”
 
AKP KİNDAR BİR NESİL YETİŞTİRİYOR
 
Muazzez İlmiye Çığ – Sümerolog
 
Cumhuriyetimizin bize verdiği haklar AKP hükümeti döneminde geri alınmaya başlandı. Kadın ve erkek dünya var olduğundan beri birbirine muhtaç. Ama memleketi idare edenler yüzünden erkekler kadınlara düşman oldu. Atatürk döneminde, Cumhuriyet döneminde böyle miydi? Kadınlar en çok değer verilen, saygı duyulan varlıktı. Cumhuriyet döneminden sonra kadınlar her alanda var oldular. Siyasette, sanatta, bilimde, ekonomide, medyada, ticarette her alanda kadınlar büyük başarılar elde ettiler. Hayatın her cephesinde Türk kadını var. Teknolojinin de gelişmesiyle kadınlar devrimimizin en yüksek çağını yaşıyor. Şimdiye kadar hiçbir hükümet döneminde bu kadar taciz, tecavüz, istismar olayı yaşanmadı. Yobaz ve gerici zihniyet kadına karşı kindar bir nesil yetiştiriyor. Her gün karısını öldüren kocaları, gencecik kızlarımıza tecavüz eden adamları okuyor, izliyoruz. Mahkemeye çıkarılıyorlar ama hepsi serbest bırakılıyor.
 
Kadınlar kendi değerlerinin ve onlara verilen hakların farkında olmalı. Onları değersizleştirmeye çalışan bu zihniyete daima karşı çıkmalı. Önümüzdeki referandum Türkiye için çok önemli ama Türk kadını için daha da önemli. Eğer kadınlar evetten yana olurlarsa bir kenara itilecekler. Türk kadını cumhuriyet döneminde elde ettiği sayısız hakkı kaybetmemek için referanduma kesinlikle hayır demeli.
 
‘İSTERSEK BAŞARIRIZ’
 
Meltem Sırt – Sağlık sektöründe taşeron işçisi
 
Günümüzde sadece kadın erkek değil emekçi kadını bile ikiye ayıran taşeron sistemi kadının belini bir kere daha büküyor. Yan yana çalıştığın ve aynı emeği sarf ettiğin arkadaşın senin maaşının 3 katını alıyor. Taşeron işçisi yaşı dolduğu halde emekli olamıyor. Taşeron sisteminde 30 yıl bile çalışsa asgari ücretle emekli oluyor. Mustafa Kemal’in kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin başı dik, onurlu kadınları 8 Mart emekçi kadınlar gününde emeğin yüce değer olduğu, gülün gül ile tartıldığı ve emperyalizmin tüm kadınların üzerine şu ya da bu şekilde attığı ölü toprağının kalktığı günler olmasını diliyorum. Biz istersek başarırız.
 
‘ÖNÜMÜZDEKİ GÖREV HAYIR?DEMEK’
 
Vatan Partisi Öncü Kadın Genel SEKRETERİ Şen Yazgan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin yaptığı açıklamada tüm kadınları referandumda “hayır” demeye çağırarak şunları kaydetti: “Kadın toplumu oluşturan en önemli halkadır. Toplumun yarısıdır, diğer yarısını da doğurandır. Dünyadaki işlerin çoğu kadınlar tarafından görülmesine rağmen gelirin çok düşük yüzdesine sahipler ve mal varlıkları dünyada yüzde 1’i bile geçmiyor.
 
Kadının gittikçe artan ciddi sorunları var. EĞİTİM, işgücü, şiddet, kadın cinayetleri, sosyal ve kültürel haklar, temsil hakkı… 16 Nisan’da yapılacak olan halk oylaması da bunlara eklendi. Türk kadınının önündeki en büyük görev şimdi bu oldu. Görünen o ki bu zorlu mücadelenin de en güçlü katılımcısı olacak. Yok edilmeye çalışılan Cumhuriyet onun özgürlüğü, umudu, onurudur. Vatan Partisi’nin Öncü Kadınları Atatürk’ün gösterdiği hedefle birliğimiz, beraberliğimiz ve vatan bütünlüğümüz için tarihsel görevini yerine getirecektir. Bu amaçla Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde tüm kadınları Vatan Partisi öncülüğünde büyük göreve, 16 Nisan’da HAYIR demeye çağırıyoruz.”
 
‘YAŞAM HAKKIMIZIN GÜVENCESİ CUMHURİYET DEVRİMLERİDİR’
 
Elif İlhamoğlu – TGB Kadın Komisyonu Başkanı
 
Türkiye’de Cumhuriyete, çağdaşlığa yapılan saldırılar kadın üzerinde vücut buluyor. Kadınlar açık giyindiği için, başını örtmediği için, sesli güldüğü için, geç saatte dışarı çıktığı için öldürülüyor, şiddet görüyor, tecavüze uğruyor. Bunlar aynı zamanda çağdaş topluma karşı gelişen tepkilerdir. Bu saldırılar Cumhuriyet değerlerine karşı yapılan saldırılarla birleşmektedir ve cesaretini karşı devrimcilerden almaktadır. Dolayısıyla kadın erkek eşitliğinin, kadının yaşam hakkının güvencesinin, kadının başı dik yaşamasının temeli Cumhuriyet devrimleri ve çağdaş toplumdur. Bu 8 Mart, Türk kadını için ayrı önem taşımaktadır çünkü Türk milleti Cumhuriyeti, meclisi ve egemenlik hakkı için bir yeni anayasaya karşı bir mücadele içerisindedir. Kadınlar da en önde mücadeleyi sürdürmektedir. Bu 8 Mart’ta kadınlar çağdaş toplum, çağdaş Türkiye, başı dik yaşam için buluşacaklar.
DİĞER HABERLER
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE

OCAK’TA açıklanan 17 bin 2 TL’lik asgari ücrette döviz kurları nedeniyle meydana gelen kayıp 1.612 TL’ye ulaştı. En düşük memur maaşı ise 3 bin 94 TL eridi. 10 bin TL’lik en düşük emekli maaşı ise 399 dolardan 310 dolara geriledi.

YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU
YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU

Derinleşen ekonomik kriz ve hayat pahalılığı yaşlıları yoksulluğa mahkûm etti. TÜİK verilerine göre yaşlılarda yoksulluk patlaması yaşandı. Ülkedeki yaşlılarda yoksulluk oranı 4 yılda yüzde 7,5 arttı.

İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR
İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, gelecek aylarda istihdamın seyrinin, büyümedeki yavaşlamanın keskinliği ve süresine bağlı olarak şekilleneceğine dikkat çekerek, “İşsizliğin Türkiye ekonomisinde yeniden kritik sorunlardan biri olması ihtimal dahilinde” uyarısında bulundu.

ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?
ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?

Ekonomik kriz derinleştikçe toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin ücret ve yan ödemelerinin ödenmesinde giderek artan sıkıntılar yaşanacağı açıkça görülüyor.