Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, çiftçilerin sertifikalı tohumluk kullanmaları halinde yerine göre verimin yüzde 25´e kadar, hibrit tohumlarda ise yüzde 100 oranında artabileceğini söyledi.
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, çiftçilerin sertifikalı tohumluk kullanmaları halinde yerine göre verimin yüzde 25’e kadar, hibrit tohumlarda ise yüzde 100 oranında artabileceğini söyledi.
Çiftçilerin sertifikalı tohumluk kullanarak sadece verimi değil, kaliteyi artıracağını ve aynı zamanda tarımsal sanayinin ihtiyacı olan standartlara uygun ürünün sağlanacağını belirten Yılmaz, "Bunun sonucu olarak da çiftçimizin geliri artar. Üreticimiz ürününü pazar ve borsalarda yüksek fiyatla satmak istiyorsa mutlaka sertifikalı tohumluk kullanmalı" dedi.
Yılmaz, sertifikalı tohum kullanımında ürünün kuvvetli gelişme gösterdiğini, çimlenme oranı yüksek olduğundan dekara ekilecek tohum miktarında %25’e varan tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürdüğünü ve dolayısıyla üreticiye kazanç sağladığını kaydetti. "Sertifikalı tohumun, toprak neminden ve bitki besin elementlerinden yararlanma kabiliyeti sertifikasız tohumlara oranla çok daha yüksek" diyen Yılmaz, sertifikalı tohumluk kullanan çiftçilerin belirli türlerde devletten destek aldıkları desteklere ilişkin şu bilgileri verdi: "Dekar başına buğday ve arpada 8.5 TL, patateste 80 TL, kuru fasulye, mercimek, nohut ve soyada 20 TL, çeltikte 8 TL, çavdar, tritikale ve yulafta 6 TL, aspir, kanola (kolza) ve susamda 4 TL, fiğ, korunga ve yem bezelyesinde 10 TL, yer fıstığı ve yoncada 15 TL destek var."
Sertifikalı fidan, fide ve standart fidan kullanım desteğine de değinen Kamil Yılmaz, sertifikalı bodur ve yarı bodur fidanlarla bahçe kuracak ve sertifikalı çilek fidesi ile üretim yapacak çiftçilerin dekar başına 400 TL, bağ ve nar hariç diğer sertifikalı meyve fidanlarıyla üretim yapacak çiftçilerin ise dekar başına 280 TL destek alacaklarını ifade etti.
Gıda güvenliği için, çiftçinin mahsulden tohumluk kullanırken bile çok dikkatli olmasını ve temiz tohumluk kullanmasını öneren Yılmaz, hububat ekim alanlarında her iki yılda bir mutlaka tohumlarını yenilemesi gerektiğini kaydetti.