İTHAL ETE 5 MİLYAR DOLAR
2010’da 18 lira olan kıymanın bugün 50 liraya ulaştığına dikkat çekilen CHP raporunda, üretim bitirilirse, para olsa dahi et bulunamayacağı vurgulandı.
2010’da 18 lira olan kıymanın bugün 50 liraya ulaştığına dikkat çekilen CHP raporunda, üretim bitirilirse, para olsa dahi et bulunamayacağı vurgulandı.
CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu, et ithalatında gelinen noktayı ve fiyatlarda yaşanan artışları hazırladığı raporla ortaya koydu. 2010’dan 2016’ya kadar karkas etin kilogram fiyatının yerinde saymasına karşın tüketicinin daha pahalıya et almak zorunda kaldığına dikkat çekilen raporda, 2010’da 18 TL olan kıymanın bugün yüzde 135 artışla 50 TL’yi geçtiği, kuşbaşı etteki artışın yüzde 115, bonfiledeki artışın yüzde 190 olduğu kaydedildi. Raporda, “Türkiye, 2010’dan 2017’nin ilk 6 aylık dönemine kadar 2 milyon 455 bin büyükbaş, 2 milyon 217 bin küçükbaş hayvan ve 218 bin 802 ton karkas sığır eti ithal etti. Bu ithalata 5 milyar dolar ödendi” dendi. CHP’li Gaytancıoğlu, ithal et üretimi ve ithalat başladığından beri besici ve tüketicinin yaşadıklarını ve gelinen son noktayı hazırladığı “AKP’nin uyguladığı tutarsız hayvancılık politikaları” raporuyla özetledi. Canlı hayvan ve karkas etten sonra şimdi de lop etin ithal edileceğini ve Et ve Süt Kurumu’nun yanı sıra özel sektöründe ithalat yapacağını vurgulayan Gaytancıoğlu’nun raporundan dikkat çekenler şöyle: