Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
25 Aralık 2017
KOCAMAN BİR MADENİNİZ VAR UYANIN!

Ferrero dünyanın en büyük 3’üncü çikolata üreticisi. 70 yıl önce İtalya’nın Alba kentinde küçük bir pastaneden doğmuş, çikolata ve şekerleme sektöründe dünya devi olmuş bir başarı öyküsü.

KOCAMAN BİR MADENİNİZ VAR UYANIN!

Nutella’nın üreticisi Ferrero’nın İnovasyon ve Stratejik İş Birimleri Başkanı Aldo Uva, Türkiye’nin bir madenin üzerinde oturduğunu ama farkında olmadığını belirterek “2030’lar için Türkiye önlem almalı. İleride şekerleme ve karamel raflarda olmayacak ama fındık olacak. Türkiye’de her yıl yüzde 10-15 verim kaybı oluyor. 1 hektardan Türkiye’de 800 kilo verim alınırken, Şili’de 3200 kilo verim alınıyor” dedi.

Ferrero dünyanın en büyük 3’üncü çikolata üreticisi. 70 yıl önce İtalya’nın Alba kentinde küçük bir pastaneden doğmuş, çikolata ve şekerleme sektöründe dünya devi olmuş bir başarı öyküsü. 10 milyar Euro’yu aşan cirosu, 41 bin çalışanı ve 22 tesisiyle neredeyse dünyanın her yerinde ürünlerini satıyor. Dünyadaki fındığın yüzde 70’ini üreten Türkiye’den büyük alım yapan, Türkiye’de 7 tesisi olan şirket, dünyada en çok sattığı Ferrero Roche ve Nutella ürünlerinde de Türk fındığı kullanıyor.

 
GİRESUN’UN KARDEŞİ
 
Ferrero’nun İtalya’nın Alba kentinde olan en büyük üretim tesisine Ferrero ve Alba Belediyesi’nin davetiyle gittik. Alba, Türkiye’nin fındık üssü Giresun ile de geçtiğimiz yıl kardeş şehir oldu. Bu vesileyle Alba’da kurulan fındık bahçelerini ziyaret ettik ve Türk fındığının Avrupa ve dünyadaki yolculuğunu dinledik. 2014 yılında Türkiye’de de fındık konusunda uzmanlığıyla bilinen Oltan Gıda’yı da alarak Ferrero Fındık yapan şirketin İnovasyon ve Statejik İş Birimleri Başkanı Aldo Uva, şöyle konuştu: “Türkiye bir madenin üzerinde oturuyor ama bunun farkında değil. 2030’larda çok daha fazla fındığa ihtiyacımız olacak. Çünkü raflarda şekerleme ve karamelli ürünlerin yerini fındık alacak. Biz şirket olarak önümüzdeki yılları planlıyoruz. Türkiye’de ağaçlar yaşlı, yaşlanıyor. Her yıl Türkiye’de yüzde 10-15 verim düşüyor. Türkiye mutlaka önlem almalı. Türkiye’de bir hektardan 800 kilo, Şili’den ise 3.200 kilo verim alınıyor. İyi verim almak için çiftçilerin en az 140 gün fındık bahçelerinde kalması gerekiyor. Türk çiftçisinin bahçede kalış süresi ise 40 gün. Türkiye’de verimi artırmak için çiftçilerin eğitimi şart. Gübreleme ve budama iyi bilinmiyor, yeni teknolojiler de kullanılmıyor.” Uva, Türkiye’de bulamadıkları kaliteli fındık için Arjantin ve Şili’de de yatırımlar yaptıklarını söyledi.
 
 

 
 
YÜZDE 30 VERİM ARTTI
 
Ferrero Türkiye’de verimi artırmak içinde çiftçilerle “Değerli Tarım Projesi” yürütüyor. Karadeniz’de bahçelerde örnek çalışmalar yapılıyor ve fındık bahçeleri ikiye bölünerek iyi bakım yapılan bahçeden alınan verimin yüksekliği anlatılıyor. Verilen eğitimler ve gübrelemeyle Türkiye’de de yüzde 30 verim artışının yakalandığını söyleyen Uva, bu projelerin güçlenmesi için çiftçilerin kooperatifleşmesini de önerdi. Uva, iklim değişiklikleri ve yıllık hava durumundaki değişikliklerden de fındık üretiminin etkilendiğini, fındık üretimini etkileyen faktörlerden birinin de fındık biti olduğunu şu sözlerle anlattı: “Bazı ülkelerde fındık biti olarak bilinen fındıktaki zararlılar nedeniyle yüzde 40 verim düştü. Gürcistan’ta fındık biti var. Asya’dan gelen böcekler bahçeleri bitirdi. Afrika’da yaşanan kahve krizi gibi Türkiye’de gerekli önlemleri almazsa elindeki madeni kaybedebilir.”
 
10 YILDA 4.5 KAT BÜYÜME
 
FERRERO Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu da “Ferrero Roche ve Nutella’da Türk fındığı kullanıyoruz. Türkiye’de 7 üretim tesisimiz bulunuyor. Manisa’daki fabrikamızdan 100 ülkeye ihracat yapıyoruz” dedi. Son 10 yılda  Türkiye’de iş hacmini 4.5 kat büyüttüklerini belirten Gümüşlüoğlu, “Çalışan sayımız 24 iken 1650’ye ulaştı. Bu yıl Türkiye’de 750 bin ton üretim gerçekleştirildi geçen yıl ile arasında 100 bin tonun üzerinde fark var. Gelecek yılın rekoltesinin ne olabileceğine ilişkin tahminde bulunmak mümkün değil. 15- 20 yıl için  sadece Ferrero’nun değil, dünyada hiç kimsenin Türk fındığına direkt olarak bir alternatif yaratabilmesi mümkün değil. Bu bizim 15 -20 yıl hiçbir şey yapmamız gerektiği anlamına da gelmiyor elbette. Türkiye’de ağaçlar yaşlı ve teknoloji bahçelere giremedi” diye konuştu.

EN BAŞARILI TÜRK ÖĞRENCİ
 
Alba Giresun’la kardeş şehir oldu. Alba’nın civarındaki köylerde kurulan fındık bahçeleri örnek olmuş. Alba’da Bölge Kalkınma Okulu kurulmuş. Bu okulda başta fındık ve peynir olmak üzere öğrencilere bölgenin geleneksel ürünlerinin eğitimi veriliyor. Okulun en başarılı öğrencisi de Tokatlı bir ailenin kızı Esmanur Aydın. Bundan 7 yıl önce göçmüş Aydın ailesi Alba’ya. Babası döner ustası. Esmanur da “Nutella” üreticisi şirketin yatırımlarını görünce bölgedeki Meslek Lisesi’nde okumaya karar vermiş.
DİĞER HABERLER
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE

OCAK’TA açıklanan 17 bin 2 TL’lik asgari ücrette döviz kurları nedeniyle meydana gelen kayıp 1.612 TL’ye ulaştı. En düşük memur maaşı ise 3 bin 94 TL eridi. 10 bin TL’lik en düşük emekli maaşı ise 399 dolardan 310 dolara geriledi.

YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU
YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU

Derinleşen ekonomik kriz ve hayat pahalılığı yaşlıları yoksulluğa mahkûm etti. TÜİK verilerine göre yaşlılarda yoksulluk patlaması yaşandı. Ülkedeki yaşlılarda yoksulluk oranı 4 yılda yüzde 7,5 arttı.

İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR
İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, gelecek aylarda istihdamın seyrinin, büyümedeki yavaşlamanın keskinliği ve süresine bağlı olarak şekilleneceğine dikkat çekerek, “İşsizliğin Türkiye ekonomisinde yeniden kritik sorunlardan biri olması ihtimal dahilinde” uyarısında bulundu.

ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?
ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?

Ekonomik kriz derinleştikçe toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin ücret ve yan ödemelerinin ödenmesinde giderek artan sıkıntılar yaşanacağı açıkça görülüyor.