Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
28 Aralık 2018
İŞ KAZALARINDA 2 BİN KİŞİ CAN VERDİ

Türkiye’deki çalışma hayatında yaşananlar raporlaştırıldı. 70’i çocuk işçi yaklaşık 2 bin işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği belirtilen raporda, her 100 işçiden 88’inin de sendikasız olduğunu gösterdi.

İŞ KAZALARINDA 2 BİN KİŞİ CAN VERDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, 2018 yılında Türkiye’deki çalışma hayatında yaşananları raporlaştırdı. 70’i çocuk işçi yaklaşık 2 bin işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği belirtilen raporda, her 100 işçiden 88’inin de sendikasız olduğunu gösterdi. Ağbaba’nın 2018’de işçilerin yaşadığı sorunları ele aldığı rapora göre 16 işyerinde 900 işçinin katıldığı eylemler hâlâ sürüyor.

“2018 yılında emek ve çalışma hayatı’’ başlıklı raporda özetle şu tespitler yer aldı:
“Tariş, Cargjll. Flormar, Süperpak, Gülsan. Aygün Alüminyum. Babacanlar Kargo. Köroğlu İnşaat Tayaş Gıda ve BBS Metal, Mamak TOKI işçileri ve Bartın Amasra Maden işçileri olmak üzere yaklaşık bine yakın işçinin sendikalaşma ve işlerine geri dönme mücadelesi halen sürüyor. 2018 yılına damgasını vuran 3’üncü Havalimanı işçilerinin mücadelesi oldu.’’
 
İŞSİZLİK GİDEREK ARTIYOR
 
“2018 yılı 2017 yılına oranla işsizlik oranının zirveye ulaştığı bir yıl oldu. Çırak ve stajer çalıştırma ile toplum yararına program kapsamında geçici işler işsizlik sorununu çözmediği gibi, bu tür çalışma ilişkileri işyerlerinde sömürünün ve güvencesizliğin bir diğer adı oldu. 2017’de resmi işsizlik oranı yüzde 10.9 iken, 2018 yılı eylül ayı itibariyle işsizlik oram yüzde 11.4 olarak gerçekleşti.
 
Resmi işsiz sayısı bir önceki yıla göre 330 bin kişi artarak 3 milyon 750 bine yükseldi. Geniş tanımlı işsiz sayısı 6.4 milyona çıktı. Genç işsizlik oranı yüzde 21.6 olarak hesaplanırken: Türkiye. AB ülkeleri arasında genç işsizliğin en yüksek olduğu 7 ülke arasında yer aldı. 24 Haziran seçimlerinin ardından gelişen ekonomik kriz binlerce işçinin işinden olmasına sebep oldu.”
 
2018 yılının Eylül ve Ekim ayları içerisinde 10 bine yakın işçinin işten çıkartıldığı belirtilen raporda basın sektöründe bine yakın çalışanın işsiz kaldığı belirtildi.
 
ALIM GÜCÜ YÜZDE ELLİ AZALDI
 
Çalışanların alım gücünün yüzde 50 azaldığı ifade edilen raporda şu ifadelere yer verildi:
 
“ Açlık sınırının 1900 TL yoksulluğun 6 bin TL’yi aştığı ülkemizde çalışanlar yoksulluğa mahkûm bırakıldı. Enflasyon oranlarının yüzde 25.5’lere ulaştığı 2018 yılında çalışanlar temel besin gıdalarını dahi almakta güçlük çekti. Bu yıl içinde başlayan ve halen devam eden işyeri eylem ve direnişleri iki nedenden dolayı gelişti; ekonomik kriz, beraberinde işten çıkarmalar ve ödenmeyen ücretler ile sendikalı olma hakkına yönelik saldırılar.”
 
Bu yıla damgasını vuran direnişlerden bazıları şunlar:
* Amerikan şirketi Cargill’de Tekgıda-İş Sendikası’na üye oldukları için atılan işçilerin eylemi 8 ayı aşkın süredir devam ederken. Petrol-İş Sendikası’na üye oldukları için atılan çoğu kadın 132 Flormar işçisi de 7 ayı aşkın süredir direniyor. Antep Babacanlar Kargo’da TÜMTİS’e üye oldukları için işten atılan 9 işçinin direnişi 500’üncü gününe yaklaşıyor.
 
* 3’üncü Havalimanı işçilerinin mücadelesi de yılın en önemli gelişmelerindendi Ödenmeyen ücretler, sağlıksız çalışma koşullan ve iş cinayetlerine karşı işçilerin verdiği mücadele, eşi görülmemiş bir baskıyla karşılaştı. Eylemlerin ardından tutuklanan 34 işçi çıkarıldıkları ilk duruşmada tahliye edildi. İşçilerin ‘tahta- kurularına’ isyanı ise Türkiye çalışma yaşamının içerisinde bulunduğu durumu gözler önüne serdi.
 
*  Ülke genelinde yaklaşık 6 bin Makro Market işçisinin hileli iflas yolu ile haklarının gasp edilmesine karşı ülkenin çeşitli illerinde yürüttükleri mücadele de bu yılın önemli işçi eylemliliklerinden biri oldu.
 
* Ankara Mamak’taki TOKİ inşaatında çalışan işçilerin 1 yılı aşkın süredir ücretlerini alamadıkları için yaptıkları eylemler ve gözaltına alınmalarının ardından işçilere kesilen para cezalan ise sömürünün görünen bir diğer boyutu olarak kayıtlara geçti.
 
TAŞERONA KADRO HAYAL
 
696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan taşeron işçilerine kadro düzenlemesi, taşeron işçilerini hayal kırıklığına uğrattı. bir kez daha güvencesizliğe mahkûm etti.
 
* 450 bin belediye işçisine kadro hakkı tanınmadı, bunun yerme işçiler belediye şirketlerine geçirildi. Özel bütçeli kuruluşlarda, sosyal tesislerde, çağrı merkezlerinde çalışanların da aralarında olduğu yüz binlerce işçi kadro düzenlemesinin dışında bırakıldı.
 
* Kadroya geçirilen işçiler. 2020’ye kadar yıllık yüzde 4 4 zam öngören toplu iş sözleşmesi kapsamına alındı. 2020 yılına kadar işçilerin toplu sözleşme yapabilme hakkı elinden alındı.
 
* KİT’lere kadro sözü verildi ancak bu söz tutulmadı. 80 bin civarında KİT çalışanına kadro hakkı tanınmadı.
 
İŞSİZLİK FONU BAŞKA KAYNAKLARA AKTARILDI
 
Bu yıl emekçilerin kazanılmış haklarına ve güvencelerine dönük saldırı programlan. Yeni Ekonomik Program ve Cumhurbaşkanlığı 2019 yılı Çalışma Programı’nda yer aldı. 24 Haziran seçimlerinin hemen ardından yayımlanan uyum kararnameleri ile;
 
* Asgari Ücret Tespit Komisyonu. İş Kanunu’ndan çıkarılarak. Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı içindeki idari kurul, konseyi ve komisyonlar arasında alındı.
 
* Devlet Denetleme Kurumu tek bir kişiye bağlandı. Tek bir kişinin tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bunlara bağlı kuruluşları, meslek örgütlerini, işçi ve işveren örgütlerini, dernekleri ve vakıfları denetleyebilmesine olanak sağlandı.
 
* Yeni Ekonomik Program kapsamında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda değişikliğe edileceği, kamuda esnek ve güvencesiz çalışmayı daha da yaygınlaştıracak düzenlemelerin yapılacağı duyuruldu. Cumhurbaşkanlığı 2019 Yılı Programı’nda gelecek yıl kıdem tazminatının fona ya da bireysel hesap sistemine devredilmesi bir kez daha gündeme getirildi.
 
* 2018 yılı içinde İşsizlik Sigortası Fonuna ait 11 milyar liranın üç kamu bankasının tahvillerinin alıntında kullanılmasına izin verildi. Fonda biriken para, işsizlere verilmesi gerekirken farkı kaynaklar için kullanıldı. 
 
6.5 MİLYON KİŞİ İŞSİZ
 
2018 yılı, 2017’ye oranla işsizlik oranının zirveye ulaştığı bir yıl oldu. Çırak ve stajyer çalıştırma ile Toplum Yararına Program kapsamındaki geçici işler işsizlik sorununu çözmediği gibi, bu tür çalışma ilişkileri işyerlerinde sömürünün ve güvencesizliğin bir diğer adı oldu.
 
* 2017’de resmi işsizlik oranı yüzde 10,9 iken bu yılın eylül itibariyle işsizlik oranı yüzde 11,4 olarak saptandı. Resmi işsiz sayısı, bir önceki yıla göre 330 bin kişi artarak 3 milyon 750 bine yükseldi. Geniş tanımlı işsiz sayısı ise 6.4 milyona ulaştı.
 
* Genç işsizliği oranı yüzde 21,6 oldu. Türkiye, AB ülkeleri arasında genç işsizliğinin en yüksek olduğu 7 ülke arasında yer aldı.
 
* Bu yıl 12 milyon kişi işsizlik sigortasına başvurdu, böylece yeni bir rekor kırıldı. Sadece kasım ayında işsizlik sigortasına başvuranların sayısı 207 bin.
 
* Kadın işsizliği oranı da bu yıl yüzde 19’lardan aşağı düşmedi.
 
* 24 Haziran seçimlerinin ardından gelişen ekonomik kriz, binlerce işçinin işinden olmasına sebep oldu. Sadece bu yılın eylül ve ekim ayları içerisinde 10 bine yakın işçi işten çıkarıldı. Toplu işten çıkartmalar en çok metal, inşaat ve tekstil sektörlerinde gerçekleşti. Bu yıl krize bağlı olarak bine yakın basın ve yayın çalışanı da işinden oldu.
 
70 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
 
* Bu yılda işyerleri işçilere mezar olmaya devam etti. Resmi olmayan rakamlara göre şu ana kadar 2 bine yakın işçi çalışırken yaşamını yitirdi. Denetimsizlik, güvencesizlik ve kâr hırsı bu yıl da işçilere ölüm olarak geri döndü.
 
* Ölümler her zamanki gibi yine en çok inşaat, tarım, taşımacılık ve maden işkollarında yaşandı.
 
Bu yıl okul sıralarında olması gerekirken çalışmak zorunda kalan en az 70 çocuk işçi iş cinayetlerinde can verdi.
 
* Yaşamını yitiren işçilerin yüzde 95’i sendikasız işçilerden oluştu.
 
* AKP eli ile güçlenen Cengiz-Limak-Kolin şirketler grubu, işçilerin hayatına kast etmeye devam etti. Bu şirketlerin ihalesini aldığı 3. Hava Limanı ’nda resmi rakamlara göre en az 52 işçi yaşantını yitirirken, Gebze’deki Kuzey Marmara Otoyolu projesinde yaşanan viyadük faciasında da 3 işçi öldü.
 
TEMEL BESİNLERİ BİLE ALAMIYORLAR
 
* Bu yıl ekonomik krizin derinleşmesi işçilerin ücretlerini eritirken, çalışanların alım gücü neredeyse yüzde 50 oranında azaldı.
 
* Açlık sınırının bin 900 lirayı, yoksulluk sınırının ise 6 bin lirayı aştığı ülkede çalışanlar açlığa ve yoksulluğa mahkûm edildi.
 
* Çalışanların mutfağında yangın büyüdü. Enflasyon oranlan yüzde 25,5’lere varırken, başta asgari ücretliler olmak üzere çalışanlar temel besin gıdalarını dahi almakta güçlük çekti.
 
* Bu yıl elektriğe, suya ve doğalgaza yapılan zamlar sonucu asgari ücretin beşte biri sadece faturalara gitti.
DİĞER HABERLER
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE

OCAK’TA açıklanan 17 bin 2 TL’lik asgari ücrette döviz kurları nedeniyle meydana gelen kayıp 1.612 TL’ye ulaştı. En düşük memur maaşı ise 3 bin 94 TL eridi. 10 bin TL’lik en düşük emekli maaşı ise 399 dolardan 310 dolara geriledi.

YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU
YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU

Derinleşen ekonomik kriz ve hayat pahalılığı yaşlıları yoksulluğa mahkûm etti. TÜİK verilerine göre yaşlılarda yoksulluk patlaması yaşandı. Ülkedeki yaşlılarda yoksulluk oranı 4 yılda yüzde 7,5 arttı.

İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR
İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, gelecek aylarda istihdamın seyrinin, büyümedeki yavaşlamanın keskinliği ve süresine bağlı olarak şekilleneceğine dikkat çekerek, “İşsizliğin Türkiye ekonomisinde yeniden kritik sorunlardan biri olması ihtimal dahilinde” uyarısında bulundu.

ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?
ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?

Ekonomik kriz derinleştikçe toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin ücret ve yan ödemelerinin ödenmesinde giderek artan sıkıntılar yaşanacağı açıkça görülüyor.