Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
01 Ocak 2019
YENİ YILA DİRENİŞLE MERHABA

Krizden tek çıkış yolu üretim ekonomisi olmasına karşın özelleştirmelerden vazgeçilmedi.

YENİ YILA DİRENİŞLE MERHABA

Krizden tek çıkış yolu üretim ekonomisi olmasına karşın özelleştirmelerden vazgeçilmedi. Hükümet, çalışanların iş güvencesi kıdem tazminatını tırpanlamayı gündeminden bir türlü çıkarmadı. Ama tüm bunlara rağmen ‘yasaklanan’ grevler kazanımla sonuçlandı. Sendikasızlaştırmaya karşı direnişlerle yeni yıla selam çakan emekçilerin kararlılığıyla geçti bir yıl…

2018 yılında işçiler, düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı sendikalarda örgütlenmeye başladı. Ancak işverenler çalışanların anayasal haklarına saygı göstermedi. İşçiler, bu yasa tanımaz tutumlara karşı boyun eğmeyerek direnişe geçti:
 
UZUN YÜRÜYÜŞ
 
Bursa Orhangazi’de faaliyet gösteren gıda devi ABD’li şirket Cargill Türkiye’de çalışan işçiler, Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başladı. Sendika, işyerinde toplusözleşme yapma yetkisine sahip olmak için bugüne kadar sürdürülen çalışmalarda son aşamaya geldi. Ancak Cargill işvereni, 17 Nisan 2018’de 14 işçiyi işten çıkardı; işçiler, ertesi gün fabrika önünde direnişe başladı. Direnişin 150’inci günü olan 13 Eylül’de Bursa’dan yola çıkan işçiler, İstanbul’daki Cargill Genel Müdürlüğü önüne ortalama 110 kilometre yürüyerek işe geri dönme taleplerini dile getirdi.

‘GİTMEDİK BURADAYIZ’
 
Kocaeli Gebze’deki Türk-Fransız sermayeli kozmetik üreticisi Flormar’da çalışan, çoğu kadın 124 işçi, Petrol-İş Sendikası’na üye olduktan sonra işten çıkarıldı. İşçiler, “Flormar değil direniş güzelleştirir” sloganıyla 17 Mayıs 2018’de fabrika önünde direnişe başladı. İşçiler fabrikanın giriş kapısına “Gitmedik buradayız”, beton zemine “Yakarsa dünyayı garipler yakar” yazarak işverene ve içerideki arkadaşlarına mesaj gönderdi.

FABRİKA ÖNÜNDE KARARLI BEKLEYİŞ
 
Aydın Söke’de bulunan Sibaş Gıda Fabrikası’nda daha önce Tekgıda-İş Sendikası’na üye olan 68 işçiyi işten attı. İşçiler, fabrikanın karşısına çadır kurdu ancak çadırları, Kaymakamın emriye söküldü. İşçiler, fabrika önünde bekleyişe geçti.
 
Karabük’teki Yolbulan Demir Çelik Fabrikası’nda çalışan altı işçi, Birleşik Metal-İş’e üye olduktan sonra 24 Aralık 2018’de işten atıldı. İşçiler, fabrika önünde direnişe geçti.
 
İzmir’in Çiğli ilçesinde kurulu TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Fabrikası’nda işçiler üye oldukları Gıda-İş’ten, işveren tarafından istifaya zorlandı. Tüm çabalar sonuçsuz kalınca 6 Kasım 2018’de 7 işçi işten atıldı. İşçiler direnişe geçti.
 
EFELER İŞE GERİ DÖNSÜN
 
CHP’li Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Aydın İmar AŞ’de çalışan dokuz işçi, Sosyal-İş Sendikası’na üye olduktan sonra işten atıldı. İşçiler, “Efeler işe iade edilsin” talebiyle 13 Temmuz 2018’de işyeri önünde direnişe başladı.
 
İstanbul’da faaliyet gösteren ve 834 kişinin çalıştığı uluslararası kargo şirketi DHL Express’te işçiler, Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’nda (TÜMTİS) örgütlendi. İşçilerin yeterli sayıya ulaşmasıyla sendika, Çalışma Bakanlığından yetki belgesini aldı. Firma bunun üzerine 9 işçiyi işten çıkardı. İşçiler 17 Temmuz 2017’de DHL Express’in Bağcılar’daki ofisinin önünde direnişe başladı. İstanbul 14. İş Mahkemesi’nde görülen itiraz davasında mahkeme, sendikayı haklı buldu. Taraflar arasında toplusözleşme görüşmeleri başladı ancak işçiler hâlâ işe geri alınmadığı için direniş sürüyor.
 
MARKET İŞÇİSİ TAZMİNATINI İSTİYOR
 
Gaziantep’te, Babacanlar Kargo’da çalışan 9 işçi, TÜMTİS’e üye olduktan sonra işten atıldı. İşe iade davalarını kazanmalarına rağmen işverenin yerel mahkeme kararını istinafa taşımasından dolayı işçiler direnişlerini sürdürüyor.
 
Nakliyat-İş, Tüvtürk Araç Muayene İstasyonlarının iş ortaklarından Eskişehir’de Reysaş, Şanlıurfa’da Polçak ve Muğla’da örgütlendi, işyerlerinde çoğunluğu sağladı. Ancak işverenler toplamda 47 işçiyi işten attı. İşçiler direnişe geçti.
 
6500 işçinin çalıştığı Makro Market’in konkordato ilan etmesi sonrası ortada kalan, kıdem ve ihbar tazminatlarını alamayan işçiler, Nakliyat-İş Sendikası’nın öncülüğünde mücadele veriyor.
 
Real marketler zincirinin iflasını vermesinin ardından tazminatlarını alamayan 1700 işçi, Nakliyat-İş Sendikası öncülüğünde “Hileli iflası yutmuyoruz” diyerek direnişe başladı.
 
İstanbul’da Köroğlu Grup’a bağlı Resing İnşaat Mimarlık Restorasyonun yapımını üstlendiği projede çalışan yaklaşık 15 işçi, ücretlerini alamadıkları için 25 Eylül 2018’den bu yana direnişte.
 
Ankara’nın Mamak ilçesinde bulunan TOKİ 2’nci Etap Konut inşaatında çalışan işçiler, ücretleri iki yıldır ödenmediği için 22 Kasım 2018’den bu yana şantiye önünde nöbette.
 
İZBAN İŞÇİSİ GREVDE
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD ortaklığıyla işletilen İZBAN’da, Demiryol-İş Sendikası’yla yapılan toplusözleşme görüşmelerinden sonuç alınamadı. 342 işçi, 10 Aralık’ta greve çıktı.
 
Kocaeli’de bulunan BBS Metal Fabrikası’nda çalışan 11 işçi, Birleşik Metal-İş’e üye olduktan sonra işten atıldı. İşçiler, direnişe başladı.
 
İstanbul’daki Gülsan Cam Fabrikasında çalışan 213 işçi, alacakları ödenmeden 5 Kasım 2018’de işten çıkarıldı. İşçiler, direnişe başladı.
 
İstanbul Tuzla’da faaliyet gösteren Recticel Fabrikasında işçiler, Petrol-İş’te örgütlenmelerine saygı göstermeyen işverene karşı işyerini terk etmeyerek mücadeleye başladı
 
Mutlu sonla biten grevler
 
Geride bıraktığımız yılda ekonomik kriz hem çalışanları hem de işverenleri sarstı. Buna rağmen başarıyla sonuçlanan grevler ve direnişler de oldu:
 
Gripin İlaç: Petrol-İş Sendikası ile Gripin İlaç Fabrikası arasındaki toplusözleşme görüşmeleri tıkanınca 28 Kasım 2018’de işçiler greve çıktı. 7 Aralık 2018’de anlaşma sağlandı, işçiler ücretlerine yüzde 22 zam aldı.
 
MM Süperpak: MM Süperpak Ambalaj’da örgütlü Selüloz-İş Sendikası toplusözleşme görüşmelerinde 475 lira zam talebinde bulunurken işveren sıfır zam teklif etmişti. İşçilerin 20 Haziran 2018’de çıktıkları grev altı ay sonra üç yıllık sözleşmenin imzalanmasıyla sona erdi.
 
Barilla Makarna: Bolu’da kurulu Barilla Makarna işvereni ile Tekgıda-İş Sendikası arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı, 5 Temmuz 2018’de grev başladı. Grev, 26’ncı gününde ücretlere yüzde 18 zam yapılmasıyla sonlandırıldı.
 
Amcol Mineral Madencilik: Edirne’nin Enez ilçesindeki Amcol Madencilik ile Türkiye Maden-İş Sendikası arasındaki toplusözleşme görüşmelerinde uzlaşılamadı. 5 Kasım 2018’de başlayan grevin 16’ncı gününde taraflar iki yıllık sözleşmeye imza attı.
 
Tat Çelik: Zonguldak’ta bulunan Tat Çelik ile Türk Metal Sendikası arasında süren toplusözleşme görüşmeleri tıkandı, işçiler 20 Haziran 2018’de greve çıktı. Bir gün sonra yapılan görüşmelerde işçi ücretlerine yüzde 35 zam alınarak grev sonlandırıldı.
 
Ürosan Kimya:Ürosan Kimya Sanayi Fabrikasında başlayan grevin yedinci gününde anlaşma sağlandı.
 
Uyum Market: Kıdem tazminatlarının ödenmesi için 2018 Hazirandan beri mücadele eden Uyum/Makro işçileri verdikleri mücadeleden galip çıktı. Direnen işçiler 2018 Kasım aynın ilk haftası tazminatlarını aldı.
 
Milli servetler tek tek satılıyor
 
AKP Hükümeti, daha önceki yıllarda olduğu gibi 2018’de de milli kurumları tek tek satışa çıkarmaktan geri durmadı. Geçen yıl ilk olarak milli servetimiz şeker fabrikaları özelleştirildi. Hatırlanacağı üzere; Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye ait 14 fabrikanın özelleştirilmesine ilişkin ihale sürecinin başladığını 2018 Şubat ayında duyurmuştu. Nisan ayında yapılan ihalelerle Bor, Çorum, Kırşehir, Erzincan, Erzurum, Turhal, Afyon, Alpullu, Elbistan ve Muş şeker fabrikaları “satış” yöntemi ile ayrı ayrı özelleştirildi. Kastamonu Şeker Fabrikası’nın özelleştirilme ihalesinde teklif veren olmayınca ihale sonlandırıldı. Son olarak alıcı firmaların para bulamamasından dolayı devredilemeyen Ilgın, Burdur ve Yozgat şeker fabrikalarının satış ihalesi de iptal edildi.
 
Şeker fabrikalarından sonra Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü bünyesindeki 1. Ana Bakım Fabrikası özelleştirme kapsamına alındı. Resmi Gazete’nin 20 Aralık 2018 tarihli sayısında yer alan karara göre; Sakarya Arifiye ilçesinde 1.8 milyon metrekare üzerine kurulu tesisin, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi ve işletme hakkı süresinin 25 yıl olması öngörülüyor. Özelleştirme işlemleri 31 Aralık 2019’a kadar tamamlanacak..
DİĞER HABERLER
CARGİLL’DE İMZA TÖRENİ
CARGİLL’DE İMZA TÖRENİ

Sendikamızın kısa bir süre önce toplu iş sözleşmesi görüşmelerini anlaşma ile tamamladığı Cargill’de işveren heyetinin ve yönetim kurulumuzun katılımı ile imza töreni düzenlendi.

İŞSİZLER ÖDENEĞE ERİŞEMİYOR
İŞSİZLER ÖDENEĞE ERİŞEMİYOR

Koşulların ağır olması ve kaynakların amacı dışında kullanılması nedeniyle işsizlik ödeneğinden yararlananların sayısı azılıyor.

EMEKÇİNİN GREV HAKKI İADE EDİLDİ
EMEKÇİNİN GREV HAKKI İADE EDİLDİ

AYM, toplu iş sözleşmesi ve grev hakkını engelleyen düzenlemeyi iptal etti.

YABANCI GİRİŞİNDE UMUT VERİCİ GELİŞME
YABANCI GİRİŞİNDE UMUT VERİCİ GELİŞME

Merkez Bankası’nın dün açıkladığı menkul kıymet istatistikleri seçimden sonraki haftada yabancıların hem hisse senedi, hem devlet iç borçlanma senedi alarak döviz getirdiklerini gösteriyor.