Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
15 Nisan 2019
ÜLKE EKONOMİSİ ÇALIŞANLARIN KEFEN PARASIYLA KALKINMAZ

Milyonlarca çalışanın iş güvencesi niteliğindeki kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine yönelik tepkiler devam ediyor.

ÜLKE EKONOMİSİ ÇALIŞANLARIN KEFEN PARASIYLA KALKINMAZ

Milyonlarca çalışanın iş güvencesi niteliğindeki kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine yönelik tepkiler devam ediyor. Hazine ve MALİye Bakanı Berat Albayrak 10 Nisan’da yaptığı “Yeni Ekonomik Program Yapısal Dönüşüm Adımları 2019” başlıklı sunumla kıdem tazminatı ile bireysel emeklilik sisteminin entegre edileceğini ve bir fon oluşturulacağını söylemişti. Konuyla ilgili açıklama yapan Türk-İş’e bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Toy, son zamanlarda ülke ekonomisinde yapısal dönüşüm adı altında işçinin kıdem tazminatına el uzatılmak istendiğine dikkat çekerek; “Kıdem tazminatı işçinin beka meselesidir. İşçinin alınterine, geleceğine, kefen parasına el uzatarak ülke ekonomisi kalkınmaz. İşçinin hakkına giren de abat olmaz” dedi. Toy, “Biz büyük Türk-İş ve Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası ailesi olarak mevzu bahis vatan ve milletimizin birliği ve beraberliği söz konusu olursa bir an tereddüt etmeden en önde mücadele etmeye hazır olduğumuz bütün mecralarca bilinir. Söz konusu işçi haklarıysa bir adım geriye gitmeyeceğimizi üye işçilerimiz de işverenler de çok iyi bilirler” ifadelerini kullandı.

‘VERİLEN HAK GERİ ALINMAZ’
 
Bakan Albayrak’ın ülke ekonomisini yönetmek gibi ağır bir yükün altında olduğunun farkında olduklarını söyleyen Toy, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizin kalkınması, ekonomik olarak bağımsızlığımızı kazanmamız için sayın Bakanımızın gece gündüz demeden çalıştığını da bilmekteyiz. Fakat dünya hukukunda değişmeyen kurallardan biri vardır ki oda verilen haklar geri alınamaz. Ayrıca 30 yıl çalışıp dişinden tırnağından kesilerek biriken kıdem tazminatı kimi işçinin kefen parası, kimi işçinin evladının okul masrafları, çeyiz parası. İşçinin alınteri olan, anasının ak sütü kadar helali olan kıdem tazminatı bugün ülke ekonomisine katkı sunmak için elinden alınmasını doğru bulmuyoruz. Bütün işçilerin toplam kıdem tazminatı, iş insanlarının bir kalemde silinen vergi borçlarının yarısı kadar olmamasına rağmen sayın Bakanımıza işçinin emeği, geleceği olan kıdem tazminatının kaldırılmak istenmesindeki amacı sormadan kendimizi alamıyoruz.”
 
Toy, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın her fırsatta haykırdığı “Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimiz ve bu görüşte milim sapma olmadı” açıklamasına sonuna kadar destek verdiklerini belirterek, “Ergün Başkanın sonuna kadar yanındayız. Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası ailesi olarak da işçilerimiz adına bu doğrultuda mücadele vereceğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi.
 
‘ÜÇ KURUŞ KİMSEYİ ZENGİN ETMEZ’
 
Türkiye Maden-İş Sendikası da başından beri fon uygulamasına karşı olduklarını belirterek “Çünkü geçmişteki tecrübelerimizden biliyoruz ki, fon uygulamaları işçiye bir fayda sağlamadığı gibi işçiyi hep mağdur etmiştir” dedi. “Kıdem tazminatı konusu konfederasyonumuz Türk-İş’in olduğu gibi bizim de kırmızı çizgimizdir” diyen Türkiye Maden-İş, “Haklardan bir adım dahi geriye gidilecek olması işçi sınıfına indirilecek en büyük darbe olur. Kıdem tazminatı emekçinin güvencesidir, alınteridir, heba ettiği yıllarıdır, yıpranmasıdır, umududur. Emekçinin alacağı üç kuruş kıdem tazminatı kimseyi zengin etmez, iflah da etmez. Emekçinin umudunu söndürmeye, alınterine göz dikmeye hiç kimsenin hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.
 
‘YARGITAY DA FONA KARŞI’
 
Mevcut kıdem tazminatı uygulamasındaki eksikliklerin giderilmesini ve herkesin kıdem tazminatı alabilmesini savunduklarını belirten Türkiye Maden-İş Sendikası, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kıdem tazminatı alamayanlarla ilgili yapılacak iyileştirmelere, işçi lehine olacak her türlü düzenlemeye elbette destek veririz ama mevcut durumdan bir adım dahi geri gidilmesine de asla göz yummayız, haklarımızdan taviz vermeyiz. Yargıtay dahi, oluşturulacak fon uygulamasının işçi aleyhine olacağını savunmuşken, fon uygulamasının işçiye fayda sağlayacağı savı asılsızdır. İşçi sınıfı adına konunun takipçisiyiz ve üzerimize düşen sorumluluk ne ise demokratik yollardan yerine getirecek, işçinin son kalesi kıdem tazminatına dokundurmayacağız.”
 
‘HER TÜRLÜ GİRİŞİME KARŞI YANITIMIZ GREV OLACAK’
 
TEZ Koop-İş Sendikası da kıdem tazminatını yeni bir düzenleme ile etkisiz kılmayı, güvence olmaktan çıkarmayı hedefleyen düzenlemelerin işçilerin iş güvencesi ve birikmiş emeğinin karşılığı anlamına gelen kıdem tazminatı hakkını açık biçimde ortadan kaldıracağını savunarak “Onları güvencesiz-korunmasız bırakacak ve bunun karşılığında da işverenlere çok geniş bir özgürlük alanı açacaktır” dedi. Kıdem tazminatı hakkının tartışmasız “işçi hakkı” olduğunun bilincinde olarak sendikaların ve tüm demokratik kitle örgütlerinin ortak ve birlikte mücadelesinin güçlü bir sese dönüşmesi için sendikanın tüm olanaklarını sonuna kadar kullanmakta kararlı olduklarını aktaran Tez Koopİş, Türk-İş Genel Kurulu’nun aldığı genel grev kararını hatırlatarak şu açıklamada bulundu:
 
“Türk-İş’in 2011 yılında toplanan 21. Genel Kurulu ile 2015 yılında toplanan 22. Genel Kurulu’nda oybirliği ile alınan kıdem tazminatına ilişkin karar doğrultusunda mutlaka sonuna kadar tutarlı davranış göstermesi son derece önemlidir. Türk-İş Genel Kurullarında alınan şu karar, mutlaka yaşama geçirilmelidir: ‘Kıdem tazminatı Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir. Türk-İş Genel Kurulu, bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasından yanadır. Türk-İş Genel Kurulu, kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında cevabı grev olacaktır.’ Kıdem tazminatını geriletmeye, ortadan kaldırmaya dönük tüm çabaların sonuna kadar karşısında olacağız.”
 
BİRLEŞİK METAL-İŞ: İŞÇİ KIYIMLARINA VE İŞSİZLİĞİN ARTMASINA YOL AÇAR
 
Birleşik Metal-İş Sendikası, Hükümet’in emekçilerin kıdem tazminatına göz dikmesine tepki gösterdi. Sendika, işçinin alın teri ile kazandığı kıdem tazminatının birilerine peşkeş çekilmesine göz yummayacağını bildirdi. Sendikadan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Dedikleri gibi kıdem tazminatı fonu ile zorunlu Bireysel emeklilik fonu birlikte ele alınıp düzenlenirse işçilerin maaşları düşecek, işsizler ise tazminat alamayacak demektir. Kaynaklar kuruyunca ülkeyi büyük bir ekonomik krizin eşiğine getirenler ne yazık ki krizin bedelini her zaman olduğu gibi işçilere ödetmeye çalışıyorlar. İşsizlik fonundan işçiler-işsizlerden başka herkesin yararlandığı ortadayken şimdi elimizde kalan en önemli haklarımızdan biri olan kıdem tazminatlarımızın fon adı altında birilerine peşkeş çekilmesine göz yumamayız. Şu andaki yasal düzenlemeyle kıdem tazminatı almamızı sağlayan bütün şartlar ortadan kaldırılarak işçilerin kaderlerinin, işverenlerin iki dudağı arasına bırakılması söz konusudur. Bu düzenleme yeni işçi kıyımlarına ve işsizliğin hızla artmasına yol açacaktır. Çünkü bu fonla birlikte işveren çıkardığı işçiye tazminat ödemeyecektir. İşten çıkartılan işçiler ancak 15 yılı tamamladıktan sonra ve hak ettiği tazminatın sadece yarısına karşılık gelen miktarı alabilecektir. Kıdem tazminatlarının tamamını alabilmek için emekli olmak veya 56 yaşını beklemek zorunda kalacaklardır. Yıllardan beri dile getirdikleri kıdem tazminatlarımızı fona devretme girişimlerini şiddetle ret ediyoruz."
DİĞER HABERLER
ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR
ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR

Açlık sınırı altında aylıklarla yaşamaya mahkûm edilen emekliler, çalışma yaşamına geri dönmek zorunda kalıyor. Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışan emekli sayısı son 4 yılda 1 milyon 125 bin 131 kişi arttı.

HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM
HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM

Politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakan TCMB, liraya geçişi özendirmek için bankaları mevduat faizini artırmaya zorluyor. Bankalar mevduat faizini düşük, kredi faiz oranını ise daha yüksek hızda artırıyor.

İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR
İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR

5 yıldır özel bir iş yerinde çalışıyorum. Geçen hafta iş sözleşmesi verip imzalamamı istediler. Anlayabildiğim kadarıyla şartlar hep işverenin lehinde. Sözleşmeyi imzalamazsam ne olur, işveren işten çıkarabilir mi?

FAİZİ ARTIRMAK İYİ OLURDU DA, ANLAYIN İŞTE!
FAİZİ ARTIRMAK İYİ OLURDU DA, ANLAYIN İŞTE!

Bizler, yani kamuoyu, enflasyonda buzdağının su üstündeki kısmını görürüz. Merkez Bankası ise suyun altında kalan kısmı da görür, görmelidir, zaten gördüğünü de dile getiriyor.