Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
02 Mayıs 2019
BEDELİ AĞIR OLUR

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs´ta emekçiler Türkiye´nin dört bir yanında alanlara indi.

BEDELİ AĞIR OLUR

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’ta emekçiler Türkiye’nin dört bir yanında alanlara indi. İşçiler bu yıl 1 Mayıs’ı hükümetin kıdem tazminatıyla ilgili girişimlerinin gölgesinde kutladı. Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonu Türk-İş, kıdem tazminatına karşı mesajlarını, Kocaeli’den yaklaşık yüz bin işçiyle Hükümete gönderdi. Türk-İş’in Marmara Bölgesi’ndeki illerden kaldırdığı bin otobüs, dün sabah saatlerinde Kocaeli’ne ulaştı. İşçiler ellerinde Türk bayrakları, davul ve zurnalarla miting alanına giriş yaptı. Hınca hınç dolan alana giriş yapamayan emekçiler de oldu. 7’den 70’e her yaştan vatandaşın katıldığı mitingde halaylar çekildi, türküler söylendi. 1 Mayıs Marşı’nın çalındığı miting alanında, ‘Kıdem tazminatı hakkımızdır’, İşçinin emeğine dokunma’, ‘Kıdem tazminatına dokunan eller kinisin’ yazılı pankartlar açan işçiler sık sık, ‘Zafer direnen emekçinin olacak’, ‘Türk-İş nerede biz oradayız’, ‘Yaşasın sınıf dayanışması’, ‘iş, ekmek yoksa barış da yok’, ‘Kıdem tazminatı hakkımız söke söke alırız’ sloganlarını attı. Mitinge Türk-İş’e bağlı sendikaların yanı sıra Vatan Partisi, EMEP katıldı. Alanda Emeklilikte Yaşa Takılanlar, Türk-EĞİTİM-Sen, Anadolu EĞİTİM-Sendikası, taşeron işçileri de yer aldı. 

 
TANK PALET İŞÇİSİ DE KATILDI 
 
Mitingde kıdem tazminatının yanı sıra işçiler, özelleştirmeye karşı da tepki gösterdi. Hükümetin özelleştirme girişimiyle karşı karşıya kalan Tank Palet Fabrikası işçileri mitinge katılanlar arasındaydı. Öte yandan hükümetin ‘herkese kadro’ sözüne rağmen kadro dışı kalan işçiler mitingde yer aldı. Mitingde ilk konuşmayı Türk-İş Genel TEŞKİLATlandırma SEKRETERİ Eyüp Alemdar yaptı. Konuşmasına. "Emeğin kentinde buluştuk" sözleriyle başlayan Alemdar şöyle sürdürdü: "Bu 1 Mayıs’ta da taleplerimizi haykırmak, sorunlarımızı dile getirmek için buradayız. Bu yıl ana temamız kıdem tazminatı. Kıdem tazminatımıza yönelik saldırılara tepkimizi göstermek için alanlardayız. Kadroya geçmesine rağmen sözleşme haklan elinden alınan taşeron işçiler için alandayız. KlT’lerdeki arkadaşlarımız için buradayız. Tank Palet işçisi için alandayız. Ekonomik krizin faturasının emekçilerin sırtına yüklenmesine sert tepki gösteren Türk-İş Genel SEKRETERİ Pevrul Kavlak şunları kaydetti: "Küresel kapitalizmin daha çok zenginlik için bizlere dayattığı köle düzenine karşı işte yine alanlardayız. Yokluğa, yoksulluğa, sömürüye karşı özgürlük ve demokrasi için bugün buradayız. Bizden fedakarlık isteyenler bizi feda etmek istiyorlar. Hep beraber mücadele edeceğiz. Ekonomik krizin faturası emekçilerden çıkarılmak isteniyor. Buna müsaade etmeyeceğiz. 1 Mayıs alanından sesleniyoruz; biz bu krizin faturasını ödemeyeceğiz. Haklarımız için, çocuklarımızın geleceği için sonuna kadar direneceğiz. Kıdem tazminatı hakkımız 1936’dan beri sahip olduğumuz haktır. Şimdi etkisizleştirilmek isteniyor. Kararlıyız, buna direneceğiz, buna asla izin vermeyeceğiz. Bu adaletsiz, bu kara düzeni değiştirebiliriz. Çözüm bizim elimizde. Çoğulcu, bağımsız bir Türkiye bizim elimizde. Ezenin ve ezilenin olmadığı bir düzen kurmak bizim elimizde. Barış için, kardeşlik için yaşasın 1 Mayıs!" 
 
‘BİZİ YOK SAYMAYIN BEDELİNİ AĞIR ÖDERSİNİZ’ 
 
Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından kürsüye, alkışlar ve sloganlar eşliğinde Ergün Atalay çıktı. Kıdem tazminatıyla ilgili hükümeti uyaran Atalay, "Son kalemize dokundurtmayız" dedi. Atalay şunları dile getirdi: "Bugün yine alanlardayız. Türkiye’nin her yerindeyiz. Kıdem tazminatı nefes almamızı sağlıyor. Bu alandan Meclis’e, yetkililere sesleniyorum; bizi görmezden gelmeyin, bizi yok saymayın, bedelini ağır ödersiniz. Kıdem tazminatı 17 milyon işçiyi ilgilendiriyor. Bu ülkenin yansıyız. Kıdem tazminatının olumsuz şeklini aklınıza getirmeyin. Alamayanlarla ilgili çalışmalara her türlü varız. Mevcut yapı aynı kalma şartıyla katkı sağlarız. Mevcut yapıya nokta kadar dokundurtmayız. Bizler fonların akıbetini biliyoruz. Fon lafını ülke gündeminden çıkartın. Huzurumuzu bozmayın, verimimizi düşürmeyin. Çok sayıda EYT’li arkadaşlarımız var. Sorunlarının ne zaman çözüleceği belli değil. Bir yerden başlamak şart. Yaşı 45, emekli maaşı yok, işe almıyorlar. Ne yapacak bu insanlar? Çözüm bulmak zorundayız. KIT’lerde büyük bölüm kadroya geçti. Kadroya girmeden önce 2 bin 400 lira alan işçi şimdi 2 bin 250 lira alıyor. Enflasyonun yüzde 20 olduğu bir dönemde yüzde 4 zam kabul edilemez. Söz verdiler bize, ‘herkese kadro’ dediler. Ancak KİT’lerle ilgili hâlâ çalışma yok. Türk-İş’in işçileri müjdeli haber bekliyor." 
 
‘ÖZELLEŞTİRMENİN FATURASINI ÖDÜYORUZ’ 
 
Özelleştirmelere karşı eleştirilerini de dile getiren Atalay, özellikle yazılı basının kağıt kriziyle karşı karşıya kaldığını hatırlatarak, "Özelleştirmelere karşı çıktık. SEKA kağıt fabrikası vardı. Özelleştirdiler. Kağıt krizine girdiğimizde gördük. Fiyatı 1 ise 10 oldu. Şeker Fabrikaları ve Tank Paletle ilgili de uyarıyoruz. Bir daha gözden geçirin. Sonuçlarına katlanamazsınız" dedi. Atalay, konuşmasında Hak-İş’in Şanlıurfa’da düzenlediği mitinge giderken meydana gelen kazada hayatını kaybeden beş işçiyle ilgili üzüntülerini dile getirdi. 
 
Yürüyüşte işçilerin çoğunluğunun kıdem tazminatına dair dövizler ve pankartlar taşıması dikkat çekti. Aydınlık’a konuşan işçiler hükümetin kıdem tazminatından elini çekmesini isterken, vergi sistemindeki adaletsizlikten de yakındılar. 
 
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nde usta gemici olarak çalışan Şeref kakıman: "Bizim için önemli olan yıpranma payımızın verilmesi, emeğimize ve hakkımıza dokunulmaması. İşverenlerin, hükümetin hep beraber işçinin yanında olmasını istiyoruz. Tek dileğimiz emeğimizin karşılığını alıp huzur içinde çalışmak." 
 
Karayollarında taşeron işçisi olarak çalışan Osman Kalay: "Şu an hiçbir hakkımız yok. Aynı işi yapmamıza rağmen farklı maaşlar alıyoruz. Eşit işe eşit ücret istiyoruz. Karayollarında asıl işi yapmamıza rağmen kadro alamadık. Biz kadromuzu istiyoruz. Ya seve seve ya da söke söke." 
 
Koop-İş İstanbul Şube MALİ SEKRETERİ Recep Torun: "Ekonomik sorunlarımızı, enflasyon altında ezilen emekçilerin sesini duyurmak için buradayız. Kıdem tazminatına dokunulmaması için buradayız, esnek çalışmaya karşı buradayız." 
 
Kristal-İş Gebze Şube SEKRETERİ Ünsal Civelek: "Kıdem tazminatına dokunulmamak Hükümetin tek başına karar alma yetkisi olamaz On binlerce insanı yok sayamazlar. Zamanında bu hükümet tasarruf teşvik fonunu eleştirmişti. O zaman beğenmediği fon sistemini şimdi kendi kurmak istiyor." 
 
Bekir İspaha: "Haklarımızı savunmak için, kıdem tazminatlarımız için, çocuklarımız için, yarınlarımız için buradayız." 
 
‘BU ÇIĞLIĞI DUYUN’ 
 
Yol-İş Ankara 1 Nolu Şube SEKRETERİ Şaban Çekil: "Aynı kurumda aynı işi yapan işçiler farklı ücret alıyor. KHK ile kamuya alınan işçiler eşit işe eşit ücret istiyor. Bu, iş barşını da bozuyor. KHK ile kamuya alınan isçiler yüzde 4 4 zam artışına tepkililer. ‘Madem kadro aldık biz niye toplu sözleşmeye dahil edilmiyoruz?’ diye soruyorlar. Karayolları işçileri de Yol-İş’in toplusözleşmesine dahil olmak istiyorlar. Ne zaman toplusözleşme ve sosyal haklarımız verilir, işte o zaman kadro aldığımızı anlayacağız’ diyorlar. Bizler de KHK ile kamuya alınan arkadaşların çığlığının duyulmasını istiyoruz." 

‘VERGİDE ADALET İSTİYORUZ’ 
 
Türk Metal Gebze Dilovası Şube teşkilatlandırma SEKRETERİ Yusuf İkisivri: "Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Türk-İş’in bu konuda aldığı genel grev karan var. Sadece kıdem tazminatı değil vergide de adalet istiyoruz. Pırlanta alanlardan daha çok vergi veriyoruz. Ocak ayında aldığımız maaşımızı, aynı şekilde aralık ayında almak istiyoruz. Biz devletimize vergi vermek istiyoruz. Ülkemizin vergilerimizle ayakta duracağını biliyoruz. Ancak vergilendirme sistemi adaletli olsun. Bu ülke, bu vatan, bu bayrak hepimizin."
DİĞER HABERLER
ÇOCUK İŞÇİ UTANCI
ÇOCUK İŞÇİ UTANCI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 26’sını oluşturan çocukların, aynı dönemde işgücüne katılım oranının yüzde 21,1’e yükseldiğini duyurdu. Geçen yıla göre çocuk işçiliği 3,5 puan arttı.

CARGİLL’DE İMZA TÖRENİ
CARGİLL’DE İMZA TÖRENİ

Sendikamızın kısa bir süre önce toplu iş sözleşmesi görüşmelerini anlaşma ile tamamladığı Cargill’de işveren heyetinin ve yönetim kurulumuzun katılımı ile imza töreni düzenlendi.

İŞSİZLER ÖDENEĞE ERİŞEMİYOR
İŞSİZLER ÖDENEĞE ERİŞEMİYOR

Koşulların ağır olması ve kaynakların amacı dışında kullanılması nedeniyle işsizlik ödeneğinden yararlananların sayısı azılıyor.

EMEKÇİNİN GREV HAKKI İADE EDİLDİ
EMEKÇİNİN GREV HAKKI İADE EDİLDİ

AYM, toplu iş sözleşmesi ve grev hakkını engelleyen düzenlemeyi iptal etti.