DOĞU Karadeniz Bölgesi’nin dik, yamaç ve engebeli arazilerinde çay üreten çiftçiler, Kovid-19 nedeniyle zor günler yaşadıklarını belirterek acil çözüm önerilerini sıraladı. Açıklama Çay Üreticileri Temsilciliği, Çay Üreticileri Dayanışma Platformu, Çay Üreticileri Dayanışma Derneği, Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP), DİSK Gıda İş Rize Temsilciğin, Tek Gıda İş Sendikası Doğu Karadeniz Bölge Temsilcilikleri, Tüm-KöySen tarafından ortak yapıldı.
İllere koyulan giriş çıkış yasağının çay hasatına engel olduğunu söyleyen üreticiler, "Çay, tarladan zamanında hasat edilmesi gereken; hasat edilmezse, 2. sürgün hasadı olmayacak hassas bir tarım ürünüdür! Tarlanın zamanında hasada hazırlanmaydı, kalite ve rekolteyi de olumsuz etkiler. Bütün bunların yanında Çaykur, bütün talep ve uyanlara rağmen, bu koşullarda, budama yapmayan üreticilerin çayının alınmayacağını, kafaları karıştıran salgın önlemleri kapsamında açıkladı" dedi.
Üreticiler ise taleplerini şöyle sıraladı:
* Bu yılın özelliğinden kaynaklı olarak Çaykur’un uyguladığı kota ve kontenjan kaldırılmalıdır.
* Çaykur, bu yıla mahsus yaşanan sıkıntılar nedeniyle budama yapamayan üreticinin de çayını almalıdır.
* Çaykur ve özel sektör, yaş çayı, belirlenen resmi fiyattan alma garantisi vermelidir.
* Yaş Çayın alım fiyatı, destekleme ile birlikte en az 4 Lira 50 Kuruş olmalı ve bir an önce açıklanmalıdır.
* Salgın nedeniyle, Çay Alımevleri sürekli açık tutulmalı ve her müstahsilin günlük topladığı çay mubaya edilmeli.
* Bunu yapmak için, kurumlar yeni ve yeteri kadar işçi istihdam etmelidir.
* 5 Mayıs’a kadar kontrollü, izinli ve planlı, il dışından üretici gelişlerine izin verilmelidir.
* Fabrikalarda çalışanların fiziki mesafe ve hijyen kurallarına azami uymaları sağlanmalıdır, işçilerin servis ve vardiya koşullan denetlenmen, iyileştirilmeli ve kolaylaştırılmalıdır.
* Çaykur’daki mevsimlik işçilerin, il dışında olanlar dahil işe girişleri yapılmalı ve hiçbir ücret kaybına uğramadan ücretleri ödenmelidir.
* Valiler ve Kaymakamlıklar koordinasyonunda, ‘Çay Tarım Koordinasyonu’ oluşturulmalıdır.
* Çayda yaşanması muhtemel verim düşüklüğü devlet tarafından tanzim edilmelidir.
* Yaş çay üreticilerine bu yıldan başlamak üzere her yıl düzenli gübreleme desteği verilmelidir.
* Köylerde ve mahallelerde Kaymakamlığın görevlendirmesiyle, muhtarların öncülüğünde gönüllülük esasına dayalı olarak özellikle gençlerden bir veya birkaç ‘çay toplama/hasat etme ekibi’ kurulmalıdır.
* Ayrıca ortalama işçilik/yevmiye miktarı belirlenmelidir. Önerimiz 200 TL’dir.