Ankara´da eylemlerini sürdüren TEKEL işçilerine maden işçilerinin desteği sürüyor. Türk-İş Başkanlar Kurulunun almış olduğu karar gereği, Türkiye Taşkömürü Kurumu´nun işyerlerinde 1saat geç iş başı yapan maden işçilerinin tamamı eyleme katıldı.
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Merkez ve Şube yöneticileri işyerlerine giderek, TEKEL işçilerinin eylemi ve ülke genelinde çalışanların mücadelesi hakkında bilgi verdiler.
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) Karadon, Üzülmez, Kozlu, Armutçuk ve Amasra Müesseseleri, Merkez servisleri ile MTA işyerlerinde şube yöneticileri tarafından bildiri okundu. Okunan bildiride, Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun aldığı karar gereği her hafta cuma günü maden işçilerin işe 1 saat geç başlama eyleminin sürdürüleceği kaydedildi.
Zonguldak’ta Madenci Anıtı önünde her Cuma akşamı saat 17.00’de kitlesel basın açıklamasının yapılacağı belirtilerek tüm maden işçilerinin de davet edildiği bildiri de,
"Ak Parti hükümeti eylemin 33. gününde TEKEL işçilerine ve İstanbul’daki İtfaiye işçilerine karşı duyarsızlığını sürdürüyor. Ak Parti hükümeti aslında tüm çalışanlara karşı duyarsız davranıyor. Asgari ücret, kiralık işçilik, taşeron uygulaması, örgütlenme önündeki engeller, Sendikalar Yasası’nda yapılmak istenen değişiklikler bunun en açık göstergesidir. Diğer yandan, Enerji Sektörü, Şeker Sektörü ve limanlar başta olmak üzere özelleştirme çalışmalarını sürdüren hükümet, önceki hükümetler gibi IMF’nin ve uluslararası şirketlerin ve kuruluşların isteklerini yaparak üretim ekonomisini tahrip ediyor. Ellerinden işleri alınan ve sosyal bir hukuk devletine yakışmayacak 4-C uygulamasıyla özlük haklarını kaybederek yoksulluğa terk edilmek istenen tekel işçisi direniyor. Tekel işçisi haklı olarak, kölelik düzenine, adaletsizliğe, savunmasız, örgütsüz bırakılmaya, önce işsiz bırakılıp sonra da boş oturmakla suçlanmaya, yıllarca harcadığı emeğe yapılan büyük nankörlüğe
karşı direniyor. Tekel işçileri oturmak istemiyor. Çalışmak ve mevcut haklarını korumak istiyor. Tekel işçileri kararlı. 6 Ocak 2009 tarihinde Türkiye çapında tüm TEKEL işyerlerinde oylama yapıldı. Yapılan bu demokratik oylama sonucunda Tekel işçilerinin hemen hemen tamamı ‘eylemlere devam’ kararı aldı" denildi..
ÖLÜM ORUCU GÜNDEMDE
Tekel işçilerinin Ankara’dan ayrılmama konusunda kararlı olduğunun vurgulandığı bildiride, işçilerin bundan sonraki eylem planında oturma eylemi, ardından açlık grevi ve hatta ölüm orucunun da bulunduğu söylendi. Türk-İş’in Pazar günü Ankara’da yapacağı metenge Genel maden İşçileri Sendikası olarak destek verileceğinin de vurgulandığı bildiride, şu ifadeler yer aldı:
"TEKEL işçisi 4-C’ye razı değildir.
Tekel işçisi, özlük haklarıyla başka kamu kuruluşlarına nakilleri sağlanıncaya kadar kendileri ve eşleriyle birlikte Ankara’yı terk etmeme kararı almıştır. Tekel işçisi yeni eylemlerini gündemine aldı. 15 Ocak Cuma günü Türkiye’nin değişik bölgelerinden Ankara’ya giderek orada eylem yapan arkadaşlarına destek verecek olan Tekel işçileri topluca oturma eylemi yapacaklar. Sonra açlık grevi ve hatta ölüm orucu düşünüyorlar. Bizler de Türk-iş’in kararıyla, Pazar günü Ankara’da yapılacak olan mitingde olacağız. 17 Ocak 2010 Pazar günü Saat: 12.00’de Sıhhıye Meydanı’nda buluşacağız. Biz bugün bir kez daha, Hükümeti uyarıyoruz. İşçilerle, emekçilerle kavga etmek onları yok saymak ve tek taraflı kararlar almak hiçbir hükümete yarar sağlamamıştır. Umarız hükümet, uyarılarımızı en kısa zamanda dikkate alır."
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50’de sabit tutmakla birlikte Para Politikası Kurulu metninde önceki metinlere göre epeyce bir değişiklik yaptı. Merkez Bankası’nın açıklamasındaki değişiklikler ağırlıklı olarak faiz indirimi için aralık ayına işaret edildiği şeklinde yorumlandı.
20-21 Kasım 2024 tarihlerinde, Fındıklı ve Ardeşen’deki Lipton Çay Üretim Fabrikalarında çalışan üyelerimize yönelik eğitim programı düzenlendi. Programın açılışı, Genel Eğitim Sekreterimiz Engin Öz ve Dosan Şube Başkanı Mustafa Yüksel tarafından gerçekleştirildi.
Yıl sonuna yaklaştıkça giderek daha çok tartışılan bir konu var. “Ücretler gelecek dönem için öngörülen enflasyona endekslenerek mi belirlense, yoksa geride kalan dönemin enflasyonu dikkate alınarak mı?”
Türk-İş, DİSK ve Hak-İş başkanları, emekçilerin temel hak ve taleplerini Meclis’e taşıdı.