TEKEL İŞÇİLERİ HAKLARINI MAHKEMEDE ARAYACAK
Başbakan Erdoğan´la yapılan son görüşmeden de uzlaşma çıkmayınca, 4C´nin iptali için dava açılması kararlaştırıldı.
Başbakan Erdoğan’la yapılan son görüşmeden de uzlaşma çıkmayınca, 4C’nin iptali için dava açılması kararlaştırıldı.
60 gündür süren Tekel eyleminde artık haklar sokakta değil mahkeme salonunda aranacak.
Başbakan Tayyip Erdoğan’la dün yapılan görüşmeden sonuç çıkmayınca, 5 konfederasyon yeniden biraraya geldi.
Tekel işçilerinin durumunu görüşmek üzere bir araya gelen Türk-İş, DİSK, Türkiye KAMU-SEN ve KESK Genel Başkanları, işçilerle dayanışma amacıyla bir dizi karar aldı.
Alınan ortak kararları açıklayan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 4C uygulamasından geri adım atılmayacağı yönündeki yaklaşımının değerlendirildiğini ve konfederasyonların 4C gibi ”kuralsız, güvencesiz ve hukuka aykırı” uygulamalar yürürlükten kaldırılıncaya kadar mücadeleye devam edilmesi kararı aldığını söyledi.
Kumlu, konfederasyonların Tekel işçilerinin sorunları konusunda hükümete ”inatlaşmayı bırakarak sağduyulu davranma, diyaloğu sürdürme konusunda çaba sarfetme, toplumun çeşitli kesimleri arasında husumet oluşturmaya yönelik söylemlerden vazgeçme ve sorunun masa başında çözülmesi için duyarlılık gösterme çağrısı yaptığını” ifada etti.
ANKARA’YA GELİP, İŞÇİLERLE SABAHLAYACAKLAR
Konfederasyonların ”kuralsız ve güvencesiz çalışmanın simgelerinden” biri olan 4C uygulamasının iptali için hukuki sürecin başlatılmasına ve bu çerçevede Danıştay’da iptal davası açılmasına karar verdiğini bildiren Kumlu, şunları kaydetti:
”Eylemi tabana yaymak için konfederasyonlara bağlı sendikaların temsilcilerinin Türkiye’nin dört bir yanından, bölge ve illerden 20 Şubat 2010 tarihinde Ankara’da olmalarına, dayanışmak ve eylemlerine destek vermek için aynı gece Tekel işçileriyle sabahlamalarına karar verilmiştir.
SİYAH PANKARTLI PROTESTO
Konfederasyonlar gerçekleştirilebilecek her yerde ‘Tekel işçilerinin mücadelesine destek veren ve güvencesiz çalıştırmayı protesto eden’ yazılar içeren siyah pankartlar asılması çağrısında bulunmaktadır.
Konfederasyonlar yetkili kurullarını toplayarak çalışma yaşamının tüm sorunlarına ilişkin ortak bir mücadelenin daha etkin sürdürülmesi konusunda görüş belirleyecek, bu görüş 22 Şubat 2010’da DİSK Genel Merkezi’nde saat 11.00’de yapılacak olan konfederasyon toplantısında ortaklaştırılacaktır.”
Tekel işçileri özlük hakları için eylemlerini 60 gündür sürdürüyor. 7 gün süren açlık grevine ise dün son verilmişti.
652 KİŞİ 4C’YE GEÇTİ
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 4C kadrosunu kabul etmeyen Tekel işçilerinin iş akitleri ve özlük haklarıyla ilgili hareket planını Ocak ayı ortalarında açıklamıştı.
Plan, 8 binin üstünde işçinin Tekel’le ilişiğinin Ocak sonunda kesilmesini ve 1 Şubat itibariyle tazminatlarının ödenmesini içeriyordu. Bu çerçevede 10 bin 818 Tekel işçisinden 8 bin 247’sinin iş akti feshedildi. Tekel’le ilişiği kesilen işçilere 4C kadrosuna başvuru için 1 Mart’a kadar süre tanındı. Bu sürede şu ana kadar sadece 652 Tekel işçisi 4C’ye geçmeyi kabul etti.
4C NEDİR?
4C statüsü ise 2004 yılında özelleştirme kapsamındaki işçilerin işsiz kalmasını önlemek amacıyla getirildi. 4C kelimesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesinin (C) fıkrasından geliyor. 4C kapsamında çalışanların tanımı bu maddede şöyle yapılıyor. "Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesi’nin ve MALİye Bakanlığı’nın görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir."