KADIN İLE ERKEK ÜCRETTE 118 YIL SONRA EŞİTLENECEK
Dünya Ekonomik Forumu’na göre ücretlerde kadın-erkek arasındaki uçurum 2133’e kadar kapanmayacak. Türkiye 145 ülke arasında 130’uncu sırada.
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) araştırmasına göre, aynı işi yapan kadınlarla erkeklerin ücretleri ancak 118 yıl sonra yani 2133 yılında eşit olabilecek.
Kadın-erkek eşitliğini en iyi sağlayan ülkeler listesinin ilk üç sırasında İzlanda, Norveç ve Finlandiya var. Suriye, Pakistan ve Yemen’in sırasıyla listenin sonunda yer aldığı sıralamada, Türkiye 145 ülke içinde 130’uncu. Türkiye’de erkeğin 100 dolar kazandığı işi yapan kadınlar 80 dolar alabiliyor.
Kadınların ekonomik ve siyasi hayata katılımına ve eğitim-sağlık gibi sosyal hizmetlere erişimlerine göre değerlendirilen WEF cinsiyet eşitliği endeksine göre, kadınların bugün aldığı ücretler, erkeklerin on yıl önce aldığı ücretler düzeyinde.
Raporu hazırlayan uzmanlar, son yıllarda ücret eşitsizliğini giderme yönündeki çabaların dikkat çekici düzeyde gerilediğine de dikkat çektiler. Raporu yazanlardan Saadia Zahidi de, sadece politika ve iş dünyasında değil aile içinde de kadınlara yaklaşımın değişmesi gerektiğini vurguladı.
Bugün on yıl öncesine göre yaklaşık 250 bin kadın daha küresel çapta işgücünde yer alıyor. Birkaç ülkede üniversiteye giden kadın sayısı erkeklerden daha fazla, ancak bu kadınların liderlik pozisyonlarına ya da kalifiye işlere yükseleceği anlamına gelmiyor.
Kuzeyin liderliği
Kuzey ülkeleri, on yıl önce olduğu gibi bugün de kadın erkek eşitliğinde en iyi durumda olan ülkeler. İzlanda, Norveç, Finlandiya ve İsveç’te çocuk sağlığı hizmetleri dünyanın en iyisiyken, bü ülkeler ebeveynlik, hamilelik konusunda en iyi yasalara sahip.
Ruanda, 1994’te 800 bin kişinin öldürüldüğü soykırımdan sonra kadınların siyasi hayata katılımını artırmak için harcanan özel çaba sonucu listede altıncı sıraya yükseldi. Ruanda’da milletvekillerinin yüzde 64’ü kadınlardan oluşuyor. İşgücünde de kadın sayısı erkek sayısını geçmiş durumda.
EĞİTİMde büyük sıçrama
Kadın-erkek eşitliği konusunda son 10 yılda küresel çapta en çarpıcı değişim eğitim alanında yaşandı. 98 ülkede üniversiteye giden kadın sayısı erkeklerden daha fazla.
Katar’da üniversiteye giden kadın sayısı erkekleri altı katı. Barbados ve Jamaica’da ise üniversite eğitimi alan kadınlar erkeklerden 2.5 kat fazla. Dünyada 68 ülkede kadınlar, doktor, öğretmen ve avukatlık gibi kalifiye mesleklerde, erkekleri geçti.
Bunlara rağmen kadınların iş hayatı, politika ve kamu hizmetlerinde erkeklerle aynı düzeye gelmelerine çok var. WEF araştırmasına göre, sadece Filipinler, Fiji ve Kolombiya’da kadınlar liderlik pozisyonlarında erkekleri geçti.