Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık fiyatlarındaki artışın enflasyonun altında olduğunu söyledi. Bayraktar, yem ve saman fiyatlarındaki yükselişin üretimi önemli oranda etkilediğini belirterek, Hükümet’in hayvancılığa desteğini artırması gerektiğini dile getirdi.
Bayraktar, şöyle konuştu: “Besi yemi yüzde 20.5 artışla bin 215 liraya, saman yüzde 36.8 artışla 528 liraya, mısır silajı yüzde 20.5 artışla 311 liraya, kuru yonca otu yüzde 19.5 artışla 864 liraya yükselmiştir. Yem, besilik alımının ardından en önemli maliyet kalemidir. Yem fiyatlarındaki yükseliş üretimi önemli oranda etkilemekte. Kurbanlık için besiye alınan büyükbaş hayvanların ortalama altı ay beslendiği hesabıyla, altı aylık yem masrafı hayvan başına 2 bin 100 lirayı bulacaktır. 850 bin büyükbaş kurbanlık hayvan için toplam yem masrafı 1 milyar 785 milyon liraya ulaşmaktadır.”
YÜZDE 8 ARTTI
Kurban fiyatlarının geçen yıla göre; büyükbaşta yüzde 8.6, küçükbaşta ise yüzde 11.1 oranında attığını belirten Bayraktar şunları söyledi: “Ülke ortalamasına bakıldığında, büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 20 lira 55 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatlarının ise 21 lira 13 kuruş olduğu görülmektedir. Canlı kilogram olarak büyükbaş hayvan fiyatları, İstanbul’da Avrupa yakasında 19 ile 23, Anadolu yakasında 23 ile 25, Ankara’da 18 ile 22, İzmir’de 17 ile 22 lira arasında değişmektedir. Küçükbaş hayvan fiyatları ise canlı kilogram olarak, İstanbul’da Avrupa yakasında 24 ile 26, Anadolu yakasında 25 ile 28, Ankara’da 18 ile 20, İzmir’de 22 ile 26 lira düzeyinde seyretmektedir. Ülke ortalamasında fiyatlar, geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 8.6, küçükbaşta ise yüzde 11.2 oranında artmıştır.”