1 NİSAN DA ŞAKA DEĞİL ZAMLARI BEKLEYİN
Seçim yüzünden ertelenen kemer sıkma önlemlerinin yarından itibaren uygulanması bekleniyor. Ekonomistler bazı ürünlerde KDV artışı öngörüyor. “Türkiye acı ilacı içecek” diyor.
KDV ZAMMI KAÇINILMAZ OLACAK
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek büyük vergi artışlarını reddetse de uzmanlara göre ekonomide alınacak kemer sıkma önlemlerinin başında vergi artışları var.
EN AZ BİR FAİZ ARTIŞI MUHTEMEL
Londra merkezli Capital Economics’te gelişmekte olan piyasalar kıdemli ekonomisti olan Liam Peach de Merkez Bankası’nın seçimden sonra en az bir faiz artırımı daha yapmasını muhtemel gördüğünü, maliye politikasında ise daha fazla önlem alınmasını beklediğini belirterek, “Mali sıkılaştırma şu ana kadar sınırlı kaldı ve seçimden sonra daha fazlasının yapılması gerekecek. Maliye Bakanı Şimşek büyük vergi artışlarını reddetmiş olsa da KDV oranlarında bazı artışlar yapılması muhtemel” dedi.
Türkiye yerel seçimleri geride bırakmak üzereyken, nisan itibarıyla ekonomide alınacak kemer sıkma önlemlerinin başında vergi artışları beklentisi var. Ekonomist Güldem Atabay DW Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede yerel seçimler sonrası Türkiye’yi ekonomide “çok zor” bir dönemin beklediğini ifade ederek, “Hiç kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye’nin o acı reçete karşısına konacak, Türkiye o acı ilacı içecek” ifadelerini kullandı. Atabay, “Politik olarak ilk üç ayda bu adımlarda geri duruldu ama yerel seçimlerden sonra hem bütçe açığının kapatılması ya da daraltılması hem de enflasyonla mücadelede vergi artışları olduğunu göreceğiz” diyen Atabay’a göre Katma Değer Vergisi (KDV) artışları Bakan Mehmet Şimşek’in ifade ettiği düşük KDV’li ürünlerin yüzde 18-20 bandına çekilmesi şeklinde gerçekleşecek
HAYATIMIZ ZORLAŞACAK
Bakan Şimşek, katıldığı bir programda enflasyonist yeni vergi getirilmeyeceğini, KDV genel oranını, Kurumlar Vergisi’ni ve Gelir Vergisi’ni artırmayacaklarını vurgulayarak “Bu konuda çok netiz. Ama istisnaları, muafiyetleri, indirim oranlarını gözden geçireceğiz” demişti.
Atabay, Şimşek’in bu açıklamasını şöyle yorumladı: “Bunlar nedir, aslında temel tüketim malzemeleri ve temel gıda maddeleri. Biz bunun zaten manşet enflasyonun çok üzerinde seyreden gıda fiyatları enflasyonunu hareketlendirdiğini göreceğiz. Daha orta gelirli, maaşı ile yaşayan ve daha düşük gelir grupları bunu çok ağır hissedecek. Hayatımız çok zor olacak.”