18 Mart vatan savunması günüdür.
18 Mart 1915 günü Osmanlı ordusunun kahraman subayları ve çoğunluğunu köylülerin oluşturduğu askerleri, İngiliz ve Fransız emperyalistlerine karşı vatanlarını savunarak insanlık tarihini değiştiren bir zafer kazandılar.
18 Mart 1871 günü Almanlara teslim olmaya çalışan Paris burjuvazisine karşı Paris işçi sınıfı ayaklanarak 28 Mayıs 1871 gününe kadar dayanabilecek vatan savunmasını ve ilk işçi sınıfı iktidarını başlattı.
PARİS KOMÜNÜ’NDE VATAN SAVUNMASINI İŞÇİ SINIFI YAPTI
III.Napolyon’un imparatorluğundaki Fransa, 19 Temmuz 1870 günü Prusya’ya savaş ilan etti. III.Napolyon, başkomutan ilan edildi ve ordunun başına geçti. Ancak 2 Eylül 1870 günü Fransız ordusu Sedan’da Prusya’ya yenildi ve 100 bin kişilik ordu, başlarında III.Napolyon’la birlikte Almanlara teslim oldu. Bunun üzerine 4 Eylül günü Paris’te işçiler, öğrenciler, askerler ve Milli Muhafızlar ayaklanarak Fransa’da cumhuriyet ilan etti. 18 Eylül günü de Alman ordusu Paris’i muhasara altına aldı. Bunun üzerine Paris’in yetişkin tüm erkekleri, bir milis gücü olan Ulusal Muhafızlar’a katıldı. 4 ay süren muhasara boyunca Paris’te büyük açlık çekildi. Yakıtın olmaması da büyük sorun yarattı.
İşçilerin silahlanması Paris’teki sermayedarları ürküttü. Bu arada Auguste Blanqui ve arkadaşlarının başarısız darbe girişimleri oldu.
Fransız hükümeti, Almanlarla gizlice görüşerek 28 Ocak 1871 günü gizli bir anlaşma imzaladı. 8 Şubat günü yapılan seçimlerde, köylülerin hükümeti desteklemesiyle, sermayedar sınıf iktidarını pekiştirdi.
Paris işçileri, kendi aralarından topladıkları paralarla kenti savunmak için 200 top almışlardı ve bu toplar Ulusal Muhafızlar’ın kontrolü altındaydı. Vatan savunmasını bırakarak Almanlara teslim olmaya çalışan Hükümet, 18 Mart 1871 günü bu toplara el koyarak, işçileri teslim almaya çalıştı. Ancak önce kadınlar buna tepki gösterdi. Daha sonra Milli Muhafızlar yetişti ve askerleri püskürttü. Ardından da ilk işçi iktidarı kuruldu.
İşçiler, burjuvazinin Almanlara teslim olma çabalarına karşı vatan savunmasını üstlendi.
Almanlar ise vatan savunması yapan işçi iktidarına karşı Fransız burjuvazisini ve esir askerlerini kullandı. Fransız burjuvazisiyle Almanlar işbirliği yaptı.
Almanların yeniden silahlandırdığı Fransız askerleri, sermayedarların önderliğinde 2 Nisan günü Paris’e saldırdı. Saldırılar 21 Mayıs’a kadar pek etkili olmadı. Ancak 21-28 Mayıs 1871 günleri yaşanan yoğun çatışmaların ardından, komüncüler yenildiler, vatan savunması sona erdi. Son gün öldürülen komüncülerin sayısı 17 bindi.
Paris Komünü, burjuvazinin vatana ihanet ettiği, vatan savunması yapan işçi sınıfının iktidarının yaşandığı ilk olaydı.
ÇANAKKALE’DE VATAN SAVUNMASI
Çanakkale Savaşlarının dönüm noktalarından biri, 18 Mart 1915 zaferidir.
İngiliz ve Fransız savaş gemileri Çanakkale Boğazı’nı geçip İstanbul’a ulaşarak hem Osmanlı’yı yenmeyi hem de Rus ordularına yardım sağlamayı amaçlıyordu. Bu nedenle, 18 Mart 1915 günü İngiliz ve Fransız donanmalarının en önemli gemileri boğazı geçmeye çalıştı. Müthiş bir savaş oldu. En önemli gemilerini Türk topçusunun ateşinden ve bir gece önce yerleştirilen mayınlardan kaybeden İngiliz ve Fransız donanmaları yenilgiyi kabul etmek zorunda kaldı.
18 Mart günü emperyalistlerin Çanakkale Boğazı’ndan geçişini engelleyen Türk askeri, daha sonraki kara savaşlarında da aynı başarıyı göstererek, Rus Devrimi’nin yolunu açtı.
18 Mart 1915 Çanakkale kahramanlarını ve 18 Mart-28 Mayıs 1871 Paris Komüncülerini saygıyla anıyoruz.