Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu’na ( TGDF ) göre, Türkiye’de gıda israfının boyutu yıllık 214 milyar liraya ulaştı. Dünyada ise israfın ekonomik bedeli 800 milyar dolar değerinde.
TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, yalnızca günlük ekmek israfının 4.9 milyon adet, yıllık ise 1.7 milyar adet olduğunu belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılda 18 milyon ton meyve ve sebzenin çöpe atıldığı belirtilirken, Kopuz ise her yıl üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ila 40’ının, daha sofraya gelmeden üretim, dağıtım ya da tüketim aşamasında kaybedildiğini vurguladı. “En iyimser tahminle kayıp miktarı yaklaşık 12 milyon ton. Bu miktar bile, yıllık yaş sebze-meyve ihracatımızın yaklaşık 4 katına karşılık geliyor” diyen Kopuz, “Sebze meyvede 100 milyar TL’lik ticarete konu olan ürünün, en az 25 milyar TL’lik bölümünü çöpe atıyoruz. Bu, açıkça ülke kaynaklarının heba edilmesidir” dedi.
Otellerde 5 kat fazla
Türkiye’de israfın büyük bir kısmının her şey dahil otellerde sunulan açık büfelerde yaşandığını kaydeden Kopuz, “Sabah, öğle ve akşam sunulan açık büfelerde tadımlık amacıyla her yiyecek alınıyor. Ancak alınanların hepsi yenmediği için yiyeceklerin yarısı çöpe dökülüyor” dedi.
Diğer yandan Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) aldığımız bilgiye göre ise Türkiye’deki israfın ekonomik boyutu şu şekilde:
4 Kişi başı ekmek israfı günlük 20 gr. Bu miktar az gibi gözükse de ülke nüfusu göz önünde bulundurulduğunda israfın yıllık ekonomik boyutu, ekmekte minimum 1.5 milyar TL.
4 Bir yılda israf edilen ekmeğin parasal karşılığı ile: 104 bin aile (5 kişilik) bir yıl boyunca yoksulluk sınırında geçinebilmekte, 162 bin asgari ücretli kişi bir yıl boyunca geçinebilmekte, 460 bin üniversite öğrencisine 12 ay boyunca aylık 280 TL burs verilebilmektedir.
Ambalajlı gıda vurgusu
Yaş sebze ve meyve tedarik zincirindeki kayıpların en aza indirilmesi için nakliyede soğuk zincirin korunması ve bu amaçla işletmelerin teşvik edilmesini önemli bulduklarını kaydeden Kopuz, ürünlerin ambalajlı olarak satışa sunulmasıyla kayıpların büyük oranda önüne geçilmesinin sağlanacağını aktardı.
Gıda tedarik zincirindeki kayıplara, tüketici ayağında da israfın eklendiğini dile getiren Kopuz, israfı önleme çağrısı yaparak, “Kayıp ve israfın 4’te bir azaltılması halinde bile dünyada 815 milyon kişiyi etkileyen açlık sorunu kalmayacak” diye konuştu.