33 YIL AÇILAMAYAN FABRİKA BİR YAZIYLA KAPANDI!
yaprak tütün depolarında ve TEKEL merkez binasında çalışanlara yapılan tebligatta Akhisar TEKEL´in bugünden itibaren kapılarını kapattığı açıklandı.
33 yıl açılamayan fabrika bir yazıyla kapandı! Arda Armutlu Özelleştirme idaresi Başkanlığı’nın Akhisar TEKEL’in kapatılmasına karar vermesiyle birlikte, yaprak tütün depolarında ve TEKEL merkez binasında çalışanlara yapılan tebligatta Akhisar TEKEL’in bugünden itibaren kapılarını kapattığı açıklandı.
Akhisar Sigara Fabrikası alanındaki yaprak tütün depoları ve TEKEL merkez binasında bulunan demirbaş eşyalar ise resmen yağmalandı. Onlarca masa, sandalye, dolap, bilgisayar, yemekhane araç ve gereçleri, tütün depolamada kullanılan malzemelerin yanı sıra prefabrik bekçi kulübeleri ve tonlarca ahşap kamyonlara yüklenip okullara ve çevre belediyelere dağıtıldı. Altımızdaki sandalyeyi bile aldılar, son günlerimizi bahçe kaldırımlarında oturarak geçirdik’ diye konuşan işçiler, yaşadıkları üzüntüyü tarif etmekte zorlanırken, yıllardır çalıştıkları fabrikanın mallarının kimlere ve hangi şartlar gözetilerek verildiği hakkında şüpheleri olduklarını söylediler.
MALİYEYE DEVREDİLMİŞTİ Yapımına 1977 yılında başlanan ve tam 33 yıldır tüm iktidarların açılma vaatlerine konu olan Akhisar Sigara Fabrikası 15 Nisan 2010 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığından gelen yazıyla resmen kapanmış oldu. Ege bölgesinin en fazla tütün üretiminin yapıldığı Akhisar’da tütün depolama ve bakım merkezi olarak kullanılan fabrika, önce tütüne koyulan kota ile işlevsiz hale getirilmeye çalışılmış ardından TEKEL’in vergi borcu nedeniyle MALİye Bakanlığı’na devredilerek 1500 dönümlük arazinin kimlere ihale edileceği noktasında çeşitli spekülasyonlara neden olmuştu.
İŞÇİLER MAHKEMEYİ BEKLİYOR Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın, Özelleştirme yüksek Kurulu’nun 02.11.2009 tarih ve 2009/61 sayılı gerekçeli kararı ve yönetim kurulunun 30.03.2010 tarih ve 49 sayılı kararı uyarınca ekonomik verimliliğini kaybettiği gerekçe göstererek aldığı kapatma kararı sonrasında Akhisar TEKEL’de çalışan işçiler bundan sonraki süreci beklemeye başladılar. TEKEL işçilerinin 4-c uygulamasına karşı başlattıkları mücadeleye gerek Akhisar’da yaptıkları eylemlerle gerekse de Ankara’ya giderek katılan Akhisar TEKEL işçileri, 14.05.2010 tarihiyle birlikte feshedilen iş sözleşmelerinden çok TEKEL’in getirildiği son noktaya üzüldüklerini belirttiler. Yaklaşık 210 işçinin çalıştığı Akhisar TEKEL’de bu sayı emeklilik, izinlerin kullandırılması ve TEKEL’in alkollü içecek bölümünden gelen işçilerin geri dönmesiyle azalmıştı. Kalan işçilerin büyük bölümü 4-c uy gulamasını kabul etmeyerek mahkemeden çıkacak kesin kararı bekliyor.
GÖZLER FABRİKA ARAZİSİNDE! Akhisar’da yıllarca binlerce kişiye geçim kapısı olması umutla beklenen, bu güne kadar yapımı ve tadılaflarıyla birlikte 250 milyon dolar harcandığı söylenen fabrikanın bundan sonraki akıbetinin ne olacağ ise kimse tarafından bilinmiyor. 1977 yılında temeli atılan inşaat, 1984 yılında dönemin hükümeti tara fından alınan bir kararl; durdurulduktan sonra 9 yıl boyunca tek bir çivi çakılmadan çürümeyi terk edilmişti. 1993 yılın da ise Limak İnşaat Sana yi ve Ticaret AŞ tarafın dan eksik işlerin tamam lanması ve tadilatı içi: ihalesi alman sigara fabri kasının aradan geçe bunca zamana karşın de ğerlendirilmemesi kafalarda soru işaretleri uyaı diriyor. TEKEL’in özelleştirme sürecini yakından takip eden bu şirket aynı zamanda Akhisar Sigara Fabrikası’nın yapım ihalesinde de bulunmuştu. İşçilerin ve çevre sakinlerinin ‘Söküpyeniden takma’ olarak değerlendirdiği yenilenme ve tadilatların yanı sıra geçti ğimiz yıllarda Ülker de fa rika arazisine talip olmu tu.