4/C ANAYASAYA AYKIRI
İşçilerin 30 günde karar vermeleri ölçülülük ilkesine aykırı
İşçilerin 30 günde karar vermeleri ölçülülük ilkesine aykırı
ANKARA – Tek Gıda-İş Sendikası, 4/C aleyhine açtığı davada yürütmenin durdurulmasını anayasaya aykırılık gerekçesiyle istedi. Sendikanın dava dilekçesinde, konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararında yer alan ve işçilere 4/C kapsamına geçmek için verilen 30 günlük süre şartının anayasaya aykırı olduğu belirtildi.
Tek Gıda-İş Sendikası Avukatı Gökhan Candoğan tarafından açılan davanın dilekçesinde, iş akitleri 31 Ocak 2010’da feshedilen TEKEL işçilerine, Bakanlar Kurulu’nun “Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki İşleri Yürütmek Üzere Geçici Personel İstihdamı ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkında Karar”ının 2. maddesi gereği, fesihten sonra 30 gün içinde başvuruda bulundukları takdirde, 4/C kapsamına geçme seçeneği verildiği anımsatıldı.
Dilekçede, Türkiye Anayasası’nın “Çalışma Hakkı ve Ödevi” başlıklı 49. maddesinde “Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir” hükmünün bulunduğuna dikkat çekilerek, “Bir idari karar olan anılan Bakanlar Kurulu kararına dava açma süresi 60 gün olup, işçiler, pek çok yönden anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı yönleri olan bu çalışma ilişkisine karşı dava açma ve geleceklerini belirleyecek karara varma şansına da sahip olabilmelidirler” ifadesine yer verildi. 30 günlük sürenin 2 Mart 2010’da biteceği belirtilen dilekçede “Uluslararası sözleşmeler çerçevesinde, ‘insan onuruna yaraşır’ iş hakkına sahip işçilerin, pek çok açıdan temel çalışma normlarına aykırı ve yöntem saptırması ile malul bir statüde çalışmaya zorlanması, açık bir hukuka aykırılık olmanın ötesinde, çalışma hakkının kullanımının son derece yetersiz bir süre ile sınırlandırılması sebebiyle, giderilmesi mümkün olmayan zararlar doğması kaçınılmazdır” denilerek yürütmenin durdurulması istendi.
Bir dava daha
Öte yandan Tek Gıda-İş Sendikası, 657 sayılı yasanın 4/C maddesiyle ilgili Bakanlar Kurulu kararındaki kimi hükümlerin iptali için Danıştay’da dava açtı. Sendika, çağdaş normlara aykırı bu düzenlemelerin yeniden ele alınması gerekliliğini ifade ederek davanın bu temelde açıldığını belirtti.
MURAT KIŞLALI / Cumhuriyet