TBMM İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği inceleme Komisyonunda konuşan iş Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Özçakır, Türkiye genelinde 600 bin "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" statüsünde işyerinin olduğunu, ancak yalnızca 594 iş güvenliği uzmanının bulunduğunu açıkladı.
TBMM’de toplanan işçi Sağlığı ve iş Güvenliği inceleme Alt Komisyonu’nda iş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Türkiye Kömür işletmeleri Genel Müdürlüğü ile iş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü temsilcileri, iş güvenliğiyle ilgili milletvekillerine sunum yaptı.
600 bin ‘tehlikeli’ ve ‘çok tehlikeli’ işyeri
Türkiye’de her yıl özellikle maden ve inşaat sektöründe yaşanan yoğun iş kazaları ile inceleme yapan komisyonda konuşan iş Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Semih Özçakır, Ocak 2018 itibariyle Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 853 bin işyerinin bulunduğunu, bu işyerlerinin 600 bininin "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" statüsünde değerlendirildiğini söyledi.
Sadece 594 müfettiş denetim yapıyor
İş Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Özçakır, 600 bin "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" işyerinde iş sağlığı ve güvenliği denetimi yapmak için 594 müfettişlerinin bulunduğunu söyledi. Diğer müfettişlerle birlikte toplamda bin 3 müfettişlerinin olduğunu dile getiren Özçakır, "2017 yılında iş sağlığı ve güvenliği yönünden yürütülen 5 bin 180 program dışı teftişte bin 201 işyerine toplam 13 milyon 721 bin idari para cezası uygulanmıştır. 280 işyerinde de işin durdurulmasına karar verilmiştir" diye konuştu.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden yılda 10 bin dolayında denetim yapabildiklerini belirten Özçakır, işin yürürümü ile işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden yapılan toplam teftiş sayısının da 19 bin olduğunu söyledi.
ILO standartlarının çok gerisinde
Komisyonun AKP’li Başkanı İsmail Aydın, 600 bin tehlikeli ve çok tehlikeli işyerinden 10 bininde teftiş yapılabildiğini söylediğine dikkati çekince, Özçakır şu açıklamayı yaptı:
"Gelişmekte olan ülke statüsündeyiz, yani ILO’nun standartlarına göre bir işyerinde 20 bin çalışana bir müfettişin düşmesi gerekiyor yaklaşık olarak. Bizim de toplam olarak 2 bin müfettiş kadromuz var. Tabii, müfettiş yetiştirmek belirli bir süreç ve onu almak belirli bir süreç. 6331 sayılı Kanun çıktıktan, sonra iş güvenliği uzmanı yapısı geldikten sonra bizim iş sağlığı ve güvenliğinde çalışan müfettiş arkadaşlarımızdan çok emekli olan oldu, her sene alımlar yapmamıza rağmen… Tabii, sayımızı devamlı sabit tutmaya çalışıyoruz, devamlı alımlar yapıyoruz ama yetiştirmek bir süreç, müfettiş yetiştirmek üç senelik bir süreç gerektiriyor; ama bunu yapmaya çalışıyoruz, devamlı, ihtiyaç oldukça alıyoruz. Ama dediğim gibi çok fazla aldığımız zaman yetiştirmek çok mümkün olmuyor, belirli sayılarda almamız gerekiyor. Zaman içerisinde de müfettiş sayımız yükselecek, o standartlara, ILO’nun standartlarına yaklaşmış olacağız."
Türkiye’deki işçi istatistiklerine de değinen Özçakır, "Sigortalı olarak işçi statüsünde çalışan sayımız 14 milyon civarındadır. Tüm çalışanlar yaklaşık 22 milyon civarındadır" dedi.
200 maden işyerine durdurma
Komisyona katılan iş Teftiş Kurulu iş Başmüfettişi Mustafa İlkan Özer ise Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasının ardından bu sektöre yönelik denetimlerin arttığını söyledi. Özer, Soma’nm ardından 200’ün üzerinde maden işyeri hakkında "durdurma" kararının verildiğini ve bunlarda artık çalışma yapılmadığını kaydetti.