888 ÇOCUK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü dolayısıyla 2003-2023 dönemini kapsayan Çocuk İş Cinayetleri Raporu’nu açıkladı.
İSİG Meclisi’nin raporu, son 20 yılda en az 888 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini ortaya koydu. Raporda, “Resmi veriler çocuk işçiliğin gerçek boyutlarını perdeliyor. Çocuk işçiliğin azaldığına dayanak gösterilen istatistiklerde sayısı 1.5 milyonu bulan çırak, stajyer ve meslek eğitimi gören öğrenci olmak üzere çocuk işçiliğin ana gövdeleri eksik. Öte yandan çocuk işgücü anketleri yaz aylarında değil, Türkiye’de mevsimsel olarak, çocuk işçiliğin en az olduğu ekim ile aralık aylarında yapılıyor, bu da çocuk işçiliğin gerçek boyutlarını gizliyor” denildi.
En çok tarımda var
Raporda, Türkiye’de yaşayan Suriyeli ve Afgan mülteci sayısının, kaydı bulunmayan göçmen ve mültecilerle birlikte 6 milyon civarında olduğu tahmin edildiği ve bu nüfusun önemli bir kısmını oluşturan göçmen ve mülteci çocuklarının, tarım, sanayi, inşaat, ticaret gibi iş kollarında günübirlik ve güvencesiz şekilde işgücü piyasasına dahil olduğu belirtildi.
Raporda, çocuk işçiliğinin en yoğun olduğu iş kolunun tarım olduğu ve bu alanda çalıştırılan çocukların 5-14 yaş arasında bulunduğu vurgulandı.
Raporda, “Dengeli ve yeterli beslenmeyen, bir kısmı ise geceyi sokakta veya çöplüklerde geçiren çocukların çalışma saati haftanın 7 günü ve günlük 14 saati bulmaktadır” denildi.