‘İTHAL ET SAĞLIĞI BOZAR’
Kesilmiş ve hafif dondurulmuş etin Türkiye’ye nasıl gireceği, tahlillerin nasıl olacağı bilinmiyor
Kesilmiş ve hafif dondurulmuş etin Türkiye’ye nasıl gireceği, tahlillerin nasıl olacağı bilinmiyor
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’nin 1986’dan bu yana ilk kez hafif dondurulmuş et ithalatını serbest bıraktığını belirterek “Bu kararı hem sağlık hem de ekonomik açıdan riskli ve yanlış görüyorum” diye konuştu.
Son olarak hafif dondurulmuş et ithalatının serbest bırakıldığını belirten Yetkin, düzenlediği basın toplantısında “Türkiye 1986’dan bu yana ilk kez hafif dondurulmuş et ithalatını serbest bıraktı. Kesilmiş ve hafif dondurulmuş etin Türkiye’ye nasıl gireceği, tahlillerin nasıl olacağı bilinmiyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın bu süreç başlamadan önce ‘bizim yeterli besi hayvanımız’ yok diye açıklaması gerekiyordu. Besi hayvanı ve damızlık sayısının arttırılmasına ihtiyaç vardı. Böyle yapılsaydı, belki 6 ay-1 yıl içinde halkımız daha ucuz et yiyebilirdi. İthalat olur ama asıl sorun üretimle çözülür” değerlendirmesini yaptı. 1996’da deli dana hastalığı riski nedeniyle Avrupa’ya kapıların kapatıldığını, bu riskle beraber Türkiye’nin et ihtiyacını uzak mesafedeki ülkelerden karşıladığını anlatan Yetkin, vatandaşın ithal edilecek ette deli dana riskini düşüneceğini de vurguladı.
Yetkin, Türkiye’nin 1980’lerin ortalarına kadar et hayvancılığı açısından Ortadoğu’nun en zengin ülkesi olduğunu, birçok ülkeye et ihraç ettiğini belirterek 1980’lerin ortalarında Türkiye’de hayvancılığın merkezi konumunda bulunan Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da terör olaylarının artmasıyla hayvancılığın büyük darbe aldığını anlattı. Yetkin, aynı dönemde diğer bölgelerde de meraların hızla ortadan kaldırıldığını kaydetti.
Yetkin, hayvancılığı ayakta tutan kurumlardan biri olan Et ve Balık Kurumu’nun 1995’te özelleştirildiğini, sahip olduğu kombinaların 10’da 9’unun kapatıldığını söyledi.
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi