TEKEL İŞÇİLERİNİN KADERİ ANAYASA PAKETİNE KALDI
Türkiye genelinde özelleştirmeler sonucu işçi statüsü ile çalıştıkları kamu kurum ve kuruluşlanndan başka kurumlara geçici işçi statüsü ile atanan Tekel işçilerinin geleceği, anayasa paketine yönelik oluşturulacak usul ve esaslara kaldı.
ANKARA – Türkiye genelinde özelleştirmeler sonucu işçi statüsü ile çalıştıkları kamu kurum ve kuruluşlarından başka kurumlara geçici işçi statüsü ile atanan Tekel işçilerinin geleceği, anayasa paketine yönelik oluşturulacak usul ve esaslara kaldı. Günlerdir Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak olan karara kilitlenen Tekel işçilerini temsilen Tek Gıda-İş Sendikası Başkanı Mustafa Türkel, geçen haftalarda Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile bir araya geldi. Yaklaşık bir saat süren görüşmede 4C geçici işçi kadrosuna ilişkin Anayasa Mahkemesi’nden ne zaman karar çıkacağı ve yeni anayasa paketinin bu kararı etkileyeceği masaya yatırıldı.
Kasım ayında karar çıkabilir
Türkel, Tekel işçilerinin Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak sonucu dört gözle bekledikleri, bazı üyelerinin iş kaybı tazminatlarını alamama riski ile karşı karşıya olduklarını dile getirdi.
Bir an önce kararın çıkması gerektiği taleplerine karşı Haşim Kılıç, “Anayasa paketine yönelik usul ve esasları içeren alt düzenlemelerin çıkması gerekiyor. Bu alt düzenlemeler doğrultusunda bir karar vermemiz gerekecek. Ekim ayı ortasında söz konusu düzenlemelerin Meclis’te görüşülmeye başlanmasını bekliyoruz. Kasım ayına kadar da yasalar çıkar, biz de gerekli kararı kamuoyuna açıklarız” yanıtını verdi. Kılıç ve sendika temsilcileri arasında gerçekleşen görüşmede Haşim Kılıç adeta Anayasa paketi dersi verdi. Kılıç, anayasa düzenlemesi ile getirilecek düzenlemeler arasında AİHM ile görüşmelerin de yer alabilceğini belirtti.
Sonuç çıkmazsa AİHM’ye gidecekler
Sendika temsilcileri Yüksek Mahkeme’den olumsuz bir sonuç çıkması durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru haklarını kullanacaklarını dile getirdiler. Buna karşı Haşim Kılıç, yeni paket ile bireysel başvuru hakkının kalktığını anımsattı. Ancak yeni paket ile AİHM’ye başvurular daha zor bir hale geliyor. Vatandaşın, insan hak ve hürriyetleri konusundaki şikâyetlerine ilişkin yargıda çözümlenemeyen davaları için itiraz hakkı geliyor. İşkence, kötü muamele, fikir özgürlüğü gibi konularda Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapma imkânı sağlanıyor.