İŞÇİ ALEYHİNE DÜZENLEME
Tasarının yasalaşması durumunda hükümet, İşsizlik Fonu’nu işverenlerin kullanımına açarken, çalışanların kazanılmış haklarını elinden alacak.
ANKARA – Hükümet, seçim öncesi toplumun geniş kesimleri için çıkardığı “af” tasarısına eklediği maddelerle “işçilerin aleyhine, işverenin lehine” düzenlemeler yapacak. Tasarının yasalaşması durumunda hükümet, bir taraftan İşsizlik Fonu’nu işverenlerin kullanımına açarken, diğer taraftan da çalışanların kazanılmış haklarını ellerinden alarak işverenlere büyük kolaylıklar sağlayacak.
Meclis’te hafta içinde görüşmelerine devam edilecek torba af tasarısına ilişkin bazı görüşler şöyle:
Kamuda sürgün dönemi: Tasarıda yer alan “görev yerine bağlı olmaksızın çalışma” ve “geçici görevlendirme” biçimleriyle kamuda siyasi ve idari istismara açık sürgünleri teşvik edecek.
Belediye işçilerinin hak kaybı: Yerel yönetim işçilerinin başka kurumlarda görev başı yapmalarına ilişkin düzenlemede, işçileri devralan kurum işçilerin önceki idareden olan alacaklarından sorumlu tutulmayarak, işçi borçlarının ödenmemesinin önü açılacak.
İşçinin fonu özel sektöre: Hükümete, sermayeye kısa süreli esnek çalışma yöntemiyle kısa çalışma ödeneği verebilmek için İşsizlik Fonu’nun bir önceki yıl prim gelirlerinin yüzde 30’unu kullanma ve yüzde 50’ye çıkarma yetkisi verilecek.
İşveren primini işçi ödüyor: İşverenlerin ödemediği primler için uygulanan gecikme zammı affedilecek. Özel sektörde istihdam edilecek 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınların sigorta primlerinin işveren payı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Bu durum 30 ve daha yukarı yaşlardaki çalışanları da işten atılma tehdidiyle karşı karşıya bırakacak.
Genç çalışana 80 lira kazığı: Asgari ücret hesaplamasında belirlenen 16 yaş sınırı 18’e çıkarılacak. Böylece 16-18 yaş arasındaki 200 binden fazla gencin asgari ücretleri yaklaşık 80 TL azaltılacak.
Sosyal devlet tırpalanıyor: Kısmi süreli çalıştığı için sigorta primi eksik yatanlar eksik süreyi 30 güne tamamlayacak ve farkı kendileri ödeyecekler. Ödememeleri durumunda devletin sağlık hizmetinden yararlanamayacaklar.
Şirkete prim zorunluluğu kalkıyor: Şirketler kadrolu işçi çalıştırmak yerine, sadece ihtiyacı olduğunda kısa süreli işçi çalıştıracak. İşçiler geriye kalan süreyi 30 güne tamamlamak için primini kendi cebinden yatıracak. Yatıramayan hiçbir çalışan, ömür boyu emekli olamayacak. Ayrıca işe alımlarda deneme süresi 2 aydan 4 aya çıkarılacak ve buna karşılık ücret ödenmeyecek.
Grev yasağı sürüyor: Sözleşmeli personelin, grev ya da propaganda yapması, desteklemesi yahut teşvik etmesi yasağı devam edecek. Buna karşın il özel idarelerinde çalışan yaklaşık 80 bin işçinin sendikasızlaştırılmasının önü açılacak.
Kamu çalışanına hak gaspı: Siyasal iktidarın “kadro kaldırma yetkisini” sık ve yaygın kullanabilmesine olanak tanınarak, temel memur güvencesi ortadan kaldırılacak ve siyasal iktidarın kamu personeli üzerinde yapacağı partizanca işlemlerin önü açılacak. Üst düzey kamu yöneticiliği için yeterli görülen 12 yıl hizmetin hesabında özel kurumlarda veya serbest olarak çalışılan süre dikkate alınacak. Böylece özel sektöre ve serbest meslek sahiplerine kamuda üst kademe yönetici olma yolu açılacak.
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi