YAN YANA DURMALIYIZ
Torba yasa ile bir çok kazanılmış hakkını kaybeden işçilerin çıkış arayışları da sürüyor. Esenyurt bölgesinde örgütlü, örgütsüz işçilerin bir araya gelerek yaptığı kurultayda alınan “İşçi sendika dayanışma merkezi” kurma kararı hayata geçirildi.
Torba yasa ile bir çok kazanılmış hakkını kaybeden işçilerin çıkış arayışları da sürüyor. Esenyurt bölgesinde örgütlü, örgütsüz işçilerin bir araya gelerek yaptığı kurultayda alınan “İşçi sendika dayanışma merkezi” kurma kararı hayata geçirildi. Haftalardır bunun için çalışma yapan kurultay tertip komitesi İşçi Sendika Dayanışma Merkezinin açılışını önceki gün Kıraç’ta yaptı.
İşçi semti olan Kıraç’ta açılan İşçi Sendika Dayanışma Merkezi, örgütlü ve örgütsüz işçilerin sorunlarını tartışacağı, sendikalaşma mücadelesinin startını vereceği, stratejilerini belirleyeceği ve ortak mücadele edecekleri bir yer olacak.
Açılış nedeniyle yapılan etkinlikte konuşan Kurultay Komitesi Sözcüsü Halil Güzgün, “Bölgemizde bulunan sendikalı ve sendikasız işçiler olarak bir araya gelerek işçi kurultayını gerçekleştirdik. Farklı iş kollarında çalışıyor olup da güç birliği oluşturmak hepimiz için gurur verici. Bu birliğimizin her geçen gün daha da güçleneceğine inanıyorum” diye konuştu.
ÖRGÜTLENMENİN MERKEZİ OLACAK
Kıraç’taki örgütsüz bütün işçileri dayanışma merkezine gelerek ortak mücadeleye katılmaya çağıran Güzgün, sermayenin saldırılarının bitmek bilmediğini, torba yasanın ardından kıdem tazminatlarının, özel istihdam bürolarının gündeme geleceğini kaydetti.
İşçi sınıfının tarihsel kazanımları yok edilirken, buna seyirci kalamayacaklarını, mücadelenin büyütülmesi için bir kıvılcımda Kıraç’tan yakmak istediklerini dile getiren Güzgün, yana yana gelmedikleri sürece hep kaybedeceklerini söyledi.
Güzgün, “Yanyana gelmekten, sendikalaşmadan korkmayalım. Bu lokalde sorunlarımızı tartışalım, birlikte çıkış yolları bulalım” dedi.
Kurultay Komitesi Üyesi Sinan Ceviz ise İşçi Sendika Dayanışma Merkezinin Esenyurt bölgesindeki işçilerin sendikalaşma mücadelesinde önemli bir merkez olacağını kaydetti.
AKP Hükümetinin demokrasiden bahsettiği her dönemde işçilerin kazanılmış haklarının budandığını ifade eden Ceviz, “Söz konusu işçilerin hakları olunca birbirleriyle kavga edenler; muhalefeti, iktidarı, patronları el ele tutuşuyorlar” dedi.
SORUMLULAR YARGILANMIYOR
“Ostim’de 20 işçi kardeşimiz öldü, daha önce Davutpaşa’da böyle bir cinayet olmuştu. Suçu birbirlerine atıp yine sorumluları yargı önüne çıkarmayacaklar” diyen Ceviz, gerçek sorumlularına ceza vermek için önümüzdeki seçimleri iyi kullanmak gerektiğini kaydetti.
Eğer isterlerse işçi temsilcilerini Meclise gönderebileceklerini dile getiren Ceviz, işçilere yapılanların sineye çekilmemesini istedi.
Bu dayanışma merkezinin açılmasının nedenin bölgede sendikasız işçi kalmaması olduğunu vurgulayan Ceviz, “Burası bizim ikinci evimiz olmalı. İşten atıldığımızda, sendikalaşma mücadelesine girdiğimizde başvuracağımız merkezimiz olacak. Bundan sonraki adım bu bölgedeki bütün fabrikaları örgütlemek olacak” diye konuştu.
KADINLAR ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYE KATILMALI
Açılışa katılan kadın işçilerden Türkan Keleş İşçi Sendika Dayanışma Merkezinin kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti. “Hepimizin bildiği gibi çalışma koşulları her geçen gün kuralsız bir hale geliyor. Ücretlerimiz düşürülüyor. Yoksullaşıyoruz. Bu toplumda biz kadınlar iki kat daha eziliyoruz. İş yerlerinde daha düşük ücretle çalışıyoruz. Bu nedenle kadınların özellikle örgütlü mücadeleye katılması gerekiyor. Ancak örgütlü mücadele ile sorunlarımızın üstesinden gelebiliriz” diyen Keleş, vasıfsız işçi olarak işe alındıklarını kısa süre içinde işi öğrenmelerine rağmen vasıfsız olarak istihdam edildiklerini söyledi.
Keleş, bütün bu haksızlıklara karşı kadınların bir araya gelmesi gerektiğini dile getirdi.
Öz İplik-İş Avcılar Temsilcisi Zeynep Uyar da çalışan kadın olmanın zorluklarına değinerek, “Evde, iş yerinde emek veriyorsun. Evdeki emeğin hiç görülmüyor. Örgütlü kadın olmak çok daha zor. Sendikalara, partilere üye olmak için bile eşinden, babandan izin almak zorunda kalıyorsun. Böyle bir ortamda yaşıyoruz. Bu yüzden kadın olmak çok zor” dedi.
Tek Gıda-İş İstanbul Avrupa Yakası Şube Başkanı Muzaffer Dilek de artık diyalog edecekleri haklarının kalmadığını duvara dayandıklarını söyledi. Artık yeni taleplerle mücadeleyi yükseltmek zorunda olduklarını belirten Dilek, “Güvenceli iş, barınma, eğitim, sağlık, gıda hakkı için yan yana gelmeli ve bunlar için mücadele etmeliyiz” diye konuştu.
(İstanbul/EVRENSEL)