GÜVENCE İÇİN 3 NİSAN’DA ANKARA’YA
DİSK, KESK, Türk-İş ve meslek odalarından 26 örgüt, güvenceli çalışmayı esas alacak bir düzen için emek hareketi başlatıyor
DİSK, KESK, Türk-İş ve meslek odalarından 26 örgüt, güvenceli çalışmayı esas alacak bir düzen için emek hareketi başlatıyor
Sermayenin krizden çıkarken emekçilerin krizinin büyüdüğüne dikkat çeken Çerkezoğlu, duyarlı tüm kesimleri Ankara’ya çağırdı.
26 Emek örgütü, güvencesizleştirmeye ve taşeron sistemine karşı 3 Nisan’da Ankara’da olacaklarını açıkladı.
DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sermaye sınıfı krizden çıkarken işçi sınıfında krizin büyüdüğünü belirtti ve işçi sınıfının yüz yılı aşkın süredir elde ettiği mevzilerin ve kazanımların yok edildiğini söyledi.
Emeğe yönelik saldırıların, emeğin yeniden üretildiği alandaki piyasalaştırmayla birleştiğine işaret eden Çerkezoğlu, farklı istihdam biçimleri ve etnik/dinsel ayrımlar uzun süredir ‘işçi sınıfı parçalanıyor’ görüntüsünü verse de tüm emekçilerin kaderlerinin güvencesiz çalıştırma ekseninde birleştiğini söyledi.
Birçok işkolunda, başta taşeronlaştırma olmak üzere güvencesizleştirmenin değişik biçimlerine karşı yükselen eylemlerin kazanımlar elde ettiğini ifade eden Çerkezoğlu, eylemlerin toplumda geniş yankı uyandırdığını söyledi.
Çerkezoğlu işten atılmalara, sendikasızlaştırmaya, ücretlerin ödenmemesine, keyfi muamelelere, angaryaya, ayrımcılığa karşı mücadelelerin, grev, direniş, işgal ve yaygın protestoların; yoksul halkın temel hizmetler için giriştiği mücadelelerle bütünleşerek yeni mücadele ve örgütlenme biçimlerini tarih sahnesine çıkardığını belirtti.
Çerkezoğlu bu durumun yeni bir sendikal hareketin kapılarını araladığını söyledi.
Atilay Ayçin: Emekçi siyasete müdahale etmeli
Eylemin duyurusunu yapmak üzere bir grup gazeteciyle bir araya gelen eylemin destekleyicilerinden Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, iktidarın uygulamalarından rahatsız olanların bir araya geldiğini belirterek emekçilerin siyasete müdahale etmesi gerektiğini vurguladı. Ayçin, bu birlikteliğin 3 Nisan’da bitmeyeceğini dile getirerek emeğe yönelik saldırıların sürdüğü ve bu saldırılara karşı emek cephesinin birleşik bir şekilde mücadele etmesi gerektiği üzerinde durdu. Ayçin, birlikteliğin 1 Mayıs’ta ve seçim sonrasında da beraber süreceğini ifade etti.
Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, birlikteliğin özlenen bir birliktelik olduğunu belirtti ve kriz öncesinde ortaya konulan hedefin bir kısmının gerçekleştirildiğini, güvencesizleştirme tehlikesinin farkına geç varıldığını ifade ederek taşerona, ulusal istihdam stratejisi ve yeni torba yasalarla önümüze çıkacak olan tehlikelere karşı bir duruş sergilemeye başladıklarını söyledi.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Hüseyin Demirdizen de AKP’nin, uyguladığı neoliberal programın mağdurlarını eskisi gibi yönetemediğini belirtti. Birleşik mücadelenin önemi üzerinde duran Demirdizen, “3 Nisan yeni dönem için yeni bir sesleniş, yeni bir itiraz olacak. Bu sesin gücü, hepimizin ortak çabasına bağlı” dedi.
3 Nisan eylemine katılanörgütler
Birleşik Metal-İş, Petrol-İş, EĞİTİM-Sen, Dev Sağlık İş, Hava-İş, Ses, Nakliyat-İş,TekGıda -İş, Haber-Sen, Limter-İş, Belediye-İş, Sine-Sen, Tümtis, Dev Maden-Sen, Deri-iş,Sosyal-İş, Basın-İş, Enerji-Sen,Türk Tabipleri Birliği (TTB), BTS, ESM, Spor-Sen, Jeoloji Mühendisleri Odası, Tarım Orman-Sen, Yapı Yol Sen, Tüm Bel Sen veTMMOB
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi