BUNA KIYIM DERLER: BAT 120 İŞÇİYİ KOVDU
British American Tobacco (BAT) şirketi, Samsun’da 120 işçinin iş akitlerini feshetti.
British American Tobacco (BAT) şirketi, Samsun’da 120 işçinin iş akitlerini feshetti. Fabrika önünde eylem yapan işçiler, pankart açıp sloganlar attı. Şirket yetkilileri ise işçilerin ekonomik sebepler nedeniyle çıkarıldığını ileri sürdü.
Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde bulunan tekel fabrikasını özelleşmesinin ardından devralan BAT’ta çalışan sendikalı 480 işçiden 120’sinin işine son verildi. Bu sabah işbaşı yapan işçileri bir araya toplayan BAT yöneticileri 120 işçinin işine son verildiğini tazminatlarının da bankaya yatırıldığını açıklamasından sonra vardiyada olan işçiler eyleme başladı.
Sendika temsilcileri ve işçiler üretimi durdurmak için makinaları durdurmaya giderken fabrika yöneticileri üretimi durdurduğunu açıkladı. İşe gelecek işçileri telefonla arayarak işe gelmemelerini söylediği bildirildi.
KARARIN İPTALİ İSTENDİ
BAT’ın Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Turagay, gazetecilere yaptığı açıklamada işten çıkartma eyleminin kendileri için zor, ancak kaçınılmaz bir karar olduğunu ileri sürdü.
İş akitleri fesh edilen 120 işçi ise fabrika önünde kararı protesto etti.Tepkilerini dile getiren işçiler, daha sonra fabrikaya geri döndü.
Fabrikaya gelen Tekgıda-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Yakup Sandıkçı ile sendika yöneticileri, şirket yöneticileri ile kararın iptal edilmesi yönünde görüşmeler yaptı.
İşyeri temsilcisi Üzeyir Vedat Altun, yıllardır emek verdikleri işlerinin bir anda ellerinden alınmasını kabul etmeyeceklerini belirtti. İşten çıkarmalar ile Türkiye’deki mevcut işsizlik kadrosuna yeni sayıların eklenmek istendiğini dile getiren Altun, “120 arkadaşımızın aileleri ile birlikte en az 500 kişi bu karar karşısında sıkıntıya girecek. Biz üreterek emeğimizin karşılığını almak istiyoruz.” dedi. İşten çıkarılan her arkadaşının büyük sıkıntılara düşeceğini dile getiren Altun, “İçlerinde üniversite de dahil olmak üzere çocuklarını okutan, askerdeki oğluna para göndermek zorunda olan arkadaşlarımız var. Yarın bu işçilerin yaşayacağı sorunu bugünden görmek zor değil. İşsizlik ortamında bu kimselerin yeni bir iş bulması zor.” diyerek firmanın kararını kabul etmeyeceklerini söyledi.
FABRİKADAN ÇIKMADILAR
“Bu fabrikaya yıllarımı verdim.” diyen işçi Adem Öztürk ise, yönetimim kararı ile kapı dışına bırakılmayı hazmedemediğini söyledi. “Verdiğimiz emeğin karşılığı bu olmamalıydı.” diyen Öztürk, kendilerine sahip çıkılmasını istedi.
Nesim Solgun isimli işçi de 120 işçinin bir anda sokağa atılmasının kabul edilecek bir yanı olmadığını ifade ederek, “Her ne kadar tazminatlarımızın verileceği söylense de bu bizim işsiz kalmamızın sıkıntısını hafifletmez. Tazminatlar bitince biz hayatımızı nasıl sürdüreceğiz? Bu yaştan sonra kim bize iş verecek?” diyerek tepkisini dile getirdi. Tek Gıda İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Yakup Sandıkçı, yönetim ile görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.
Sandıkçı, “Geri atmamız söz konusu değil. Fabrika yönetimine alternatifler sunuyoruz. Müteahhit işçilerinin çıkarılarak onların yerine bu arkadaşlarımızın konulması veya emekliliği gelmiş kişiler çıkarılarak onların yerine çıkışı istenen arkadaşlarımızın devam ettirilmesini teklif ediyoruz.” açıklamasını yaptı.
Sendika genel başkanının Samsun’a geleceğini söyleyen Sandıkçı, fabrikadan çıkmayacaklarını vurguladı.(Samsun/EVRENSEL)
TAZMİNATLA KANDIRMAK İSTİYORLAR
Orhan Coşkun: 1997 yılından beri TEKEL’de çalıştım. Özelliştirilirken her şey iyi olacak diye bizi ikna ettiler. Şimdi de tazminatla kandırıp sokağa atmak istiylorlar. 120 işçinin işine son verilmiş, kimin işine som verilmiş bilmiyorum. Bundan sonra başka liste olup olmadığı da belli değil. Sabah işten çıkmıştım. Haberi duyar duymaz fabrikaya geldim. Benim gibi bekleyen arkadaşlar var ama hiçbir açıklama yapılmadı. Şu an için fabrikada üretim durmuş durumda. Üretimin idare tarafından durdurulduğu söyleniyor. Artık sendika daha etkin eylemlilikler yapmalı. Biz burada beklemeye devam edeceğiz.
KARŞI DURACAĞIZ
Pakize Başbuğ: Makine operatörüyüm, 20 yıllık TEKEL işçisiyim. Adana’da işe başladım. Özelleştirme sonucu Samsun 19 Mayıs B.A.T uluslararası şirketinde özel istekleri ile 2008 yılında işe başladım. Firma devlete 3 yıl garanti vermiş, 1.5 yıldır işçi çıkarılacağı söyleniyordu. Bugünde işçi çıkarılması oldu. 120 işçi işten atıldığı söyleniyor. Liste çıkmış, sabah işten çıktım haberi douyduğumdan bu yana fabrika önündeyim. İçeriden gelecek haberi bekliyorum. Fabrikada üretimin durduğu söyleniyor. Emekliğime 2.5 yıl var . 2 çocuğum üniversitede okuyor. Aynı durumda bir çok arkadaşım var. Eğer işten atılırsak zorluklar bizi bekliyor. Sendika ile birlikte bu saldırıya karşı duracağız dedi.
120 İŞÇİNİN YASAL HAKLARI ÖDENECEK
İşten çıkartma ile ilgili açıklama yapan BAT Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Turagay, işten çıkarma kararının kendileri için de zor bir karar olduğunu söyledi. Turagay, “Bizim için zor bir karar oldu. Burada çalışan arkadaşlar, ailemizin bireyleri gibiydi. Gerçekten uzun değerlendirmeler sonucunda bu kararı verdik. Üretim hacmimizde önemli düşüşler olmuştu. Kendi içimizde bunun mücadelesini yaparak, nerelerden tasarruf yapabiliriz diye düşündük. Türkiye’de çok önemli yatırımlarımız var. Bunları devam ettirmemiz lazım. Mevcut maliyetleri masanın üzerine koyduğumuzda, mevcut iş gücümüzü ve buradaki mevcudiyetimizi sürdüremeyeceğimizi anladık. Bu kapsamda ateş düştüğü yeri yakar, ama biz de maalesef bu kararı verdik. Çünkü hiçbir firma elemanını işten çıkartmak istemez. Herhangi bir kesimi işten çıkartma değil bu. Tamamen iş ortamı gerekleri çerçevesinde alınan bir karar. Bu karar ertelenmiş bir karardı, bugün açıklamak durumunda kaldık. Belli bir noktadan sonra maliyetleri ve giderleri bir tarafa koyup, aradaki farkı gördüğünüz zaman yapacak bir şey kalmıyor.” diye konuştu. İşçilerin yasal haklarının hepsini vereceklerini kaydeden Turagay, kendilerine bir paket önerdiklerini, yasal her türlü yolun açık olduğunu savundu.