ETİ, VERİMLİLİK SİSTEMİYLE 65 MİLYON TL TASARRUF SAĞLADI.
Tedarik zincirindeki hata oranını sıfıra indirmek için 2001 yılından bu yana Toplam Verimlilik Sistemi´ne (TPM) geçen ETİ, 11 yılda 65 milyon euroluk tasarruf sağladığım açıkladı.
Tedarik zincirindeki hata oranını sıfıra indirmek için 2001 yılından bu yana Toplam Verimlilik Sistemi’ne (TPM) geçen ETİ, 11 yılda 65 milyon euroluk tasarruf sağladığım açıkladı.
Bünyesindeki beyaz ve mavi yakalı çalışanların eğitimi ile üretim ve tedarik zincirindeki hataların tespit edilerek verimliliğin artırılmasını esas alan sistem, Unilever, Arçelik dışında daha çok otomotiv sektörü tarafından kullanılıyor.
Takip zorluğu nedeniyle gıdada çok fazla uygulanamayan sistemi, 11 yıldır başarılı bir şekilde uygulayan ETİ, Japonya’daki TPM merkezinin de dikkatini çekti. Geçtiğimiz aylarda bisküvi fabrikası ile sistemde 3’üncü aşamaya ulaşan Eti, 2015 yılına kadar sadece Unilever’in elde ettiği 5’inci seviyeye ulaşmayı planlıyor.
TPM uygulamaları sırasında ciddi bir eğitim programı hazırladıklarım anlatan ETİ Tedarik Zinciri Başkanı Hakan Polatoğlu, ETİ, Tam Gıda, Çikolata ve Bozüyük Fabrikalarında bugüne kadar mavi ve beyaz yakalı toplam bin 619 çalışana 127 bin 701 saat eğitim verdiklerini açıkladı. Burada yeniden bir çalışma kültürü yarattıklarını anlatan Polatoğlu, eğitimlerde sunuş teknikleri, kaizen eğitimi, problem çözme, otonom bakım, işçi sağlığı ve iş güvenliği, temel el becerileri gibi alanlarda bilgilendirme yapıldığım kaydetti.
Polatoğlu, 11 yıldır uygulanan bu sistem ile bugüne kadar yapılan 2.9 milyon euro yatırım karşılığında 65 milyon euroluk tasarruf elde edildiğini açıkladı. Bu eğitimler sonucunda çalışanların katılımı ile üretimde verimliliği artırıcı yaklaşık 101 bin 729 iyileştirme sağlandığını belirten Polatoğlu, kişi başına alınan öneri sayısının 3 kat, grup iş kazalarında yüzde 92, tüketici şikâyetlerinde yüzde 52, arızalarda ise yüzde 81 oranında azalma kaydedildiğini vurguladı. Japonlara kendi sistemlerini anlattı. Elde edilen bu başarılı sonuçlar ile TPM’in merkezi olan Japonya’da da dikkatleri üzerine çeken ETİ, geçtiğimiz ay davet edildiği ödül töreninde uyguladığı sistem üzerine bir sunum gerçekleştirdi.
Sistemin özellikle verimlilik ve rekabet gücü üzerinde önemli katkılar sağladığım belirten Polatoğlu, "Önceki yıllarda başarılı uygulamalarımızla tüm fabrikalarımız TPM ödüllerine layık görülmüştü, bu yıl Tam Gıda, çikolata ve Bozüyük fabrikalarımız da TPM ‘Mükemmellikte Devamlılık Ödülü’ne sahip oldu. ETİ, TPM’in en iyi uygulayıcılarından biri olduğunu uluslararası seviyede birçok firmaya göstermiş oldu" ifadelerini kullandı.
Çalışanların etkin katılımı ile gelen başarı Türkiye’de Arçelik, Unilever, Tetra Pak gibi şirketlerin uyguladığı TPM’in gıda sektöründe uygulanmasının oldukça zor olduğunu aktaran Hakan Polatoğlu, elde ettikleri başarının tüm dünyada dikkat çektiğini anlattı, çalışanların tamamının etkin katılımını sağlayarak kayıpları ortadan kaldırmayı ve verimlilikle birlikte iş güvenliğini artırmayı Japon yönetim sistemi TPM’in toplamda 5 aşamadan oluştuğunu kaydeden Polatoğlu, daha önce TPM Mükemmellik Ödülleri’ni alan Bozüyük, Tam Gıda Bisküvi ve Çikolata üretim tesisleri, TPM’in 2. aşamasını da geçerek "Mükemmellikte Devamlılık" ödüllerine layık görüldüğünü açıkladı.
Polatoğlu, özellikle bisküvi fabrikalarının önemli bir aşamaya geldiğine dikkat çekerek, 2015 yılında sistemin son aşaması olan 5’inci seviyeye ulaşarak bugüne kadar sadece Unilever’in elde ettiği başarıya ETİ ismini yazdıracaklarını anlattı.