ÖNÜMÜZDEKİ 10 HAFTA GLOBAL GIDA FİYATLARI İÇİN KRİTİK
Geçtiğimiz yıla göre yüzde 36 artan gıda fiyatlarındaki artışın süreceği ve gıda fiyatlarının rekor seviyeye çıkacağı uyarısı yapılıyor.
Geçtiğimiz yıla göre yüzde 36 artan gıda fiyatlarındaki artışın süreceği ve gıda fiyatlarının rekor seviyeye çıkacağı uyarısı yapılıyor.
Renaissance Capital, dünyanın dört bir yanında etkili olan olumsuz hava koşulları gıda fiyatlarını yükseltmeye devam edeceğini öngördü. Avrupa, ABD ve Çin’de hüküm süren kuraklığın gıda üretimini tehdit ettiğini belirten Renaissance Capital, önümüzdeki 8-10 haftanın 2011 ve 2012 yıllarında gıda fiyatlarının şekillenmesinde kritik önemde olduğunu vurguladı.
Şu an 2011 ve 2012’ye yönelik ciddi bir fiyat tehdidi bulunduğuna dikkat çeken Renaissance Capital yetkilileri, mayıs ve temmuz ayları arasındaki süreçte etkili olacak hava koşullarının gıda fiyatlarının geleceği açısından önem taşıdığını ifade ettiler.
Renaissance Capital’den Charles Robertson, gelecek iki buçuk ay içinde yağmur ve güneşin gerektiği gibi harmanlanmaması halinde dünya nüfusunun beslenmesinde önemli rolü bulunan tahılların fiyatlarının bu yıl rekor seviyeye çıkmasının kaçınılmaz olabileceğini söyledi.
Robertson, hava şartlarına bağlı olarak özellikle buğday ve mısır fiyatlarında yeni rekor seviyelerin test edilebileceği tahmininde bulundu.
Robertson, Ukrayna ve Rusya gibi tahıl üreticisi ülkelerdeki çiftçiler hariç, bunun hemen hemen herkes için kötü haber olduğunu kaydetti.
Robertson, gelirin büyük bir kısmının gıdaya harcandığı gelişmekte olan ülkelerin, gıda fiyatlarındaki artıştan daha büyük oranda olumsuz etkileneceklerini dile getirdi.
Gıda fiyatlarının halihazırda global enflasyon artışının en önemli nedenlerinden biri olduğuna işaret eden Robertson, "2011’de iyi ürün alınmasının ise fiyatların gevşemesini sağlayacağını" söyledi.
Charles Robertson’a göre, havaların düzelmesiyle mısır fiyatlarında yüzde 40, buğday fiyatlarında ise 30 düşüş yaşanabilir. Ancak bunun gerçekleşme olasılığı Robertson’a göre sadece yüzde 20-25.
Renaissance Capital’in hazırladığı en kötü senaryoya göre ise, havaların tahıl rekoltesini vurması halinde mısır fiyatlarında yüzde 100, buğdayda ise yüzde 40 artış görülebilir. Gıda fiyatlarındaki artış, birçok devletin para politikasında da belirleyici oluyor. Gıda fiyatlarında artışın devam etmesi enflasyonu körüklemeye devam ederse, uzmanlar merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını artırmak zorunda kalacağına dikkat çekiyor. Faiz oranlarındaki artış da, gelişmekte olan ülke para birimlerinin değerlenmeye devam edeceği anlamına geliyor.