REEL SEKTÖRÜN GÜVENİ AZALDI
Merkez Bankası, İktisadi Yönelim Anketi Ağustos 2011 sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Ağustos ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 638 işyerine anket formu gönderilip, 2 bin 142 katılımcıdan yanıt alındı.
Merkez Bankası, İktisadi Yönelim Anketi Ağustos 2011 sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Ağustos ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 638 işyerine anket formu gönderilip, 2 bin 142 katılımcıdan yanıt alındı. Yanıtlama oranının yüzde 81.2 olduğu anket sonucuna göre, anılan dönemde reel sektörün güven endeksi bir önceki aya göre 4.3 puan azalarak 109.8 seviyesinden 109.8 seviyesine geriledi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise 2.9 puan artış gösterdi. Küresel ekonomik kriz nedeniyle 2008 yılının ikinci yarısı itibariyle iyimserlik sınırının altı olan 100’ün altında seyreden endeks 100.1’in görüldüğü (Temmuz ayı dışında) 2009 yılında da bu trendi sürdürmüştü. Endeks, Ocak 2010’da başlattığı yükselişine Mayıs ayında ara vermiş, Haziran’da da gerilemeye devam etmişti. 2010 Temmuz’da yükselen endeks, son üç aydır kesintisiz olarak sürdürdüğü gerilemenin ardından Kasım ayında yükselişe geçmişti. Aralık ayında ise endeks bir önceki aya göre gerilemişti. Ocak ayında artış gösteren endeks, Şubat ayında gerilemiş, Mart ayında başlattığı yükselişi Nisan ve Mayıs ayında da sürdürmüştü. Endeks Haziran ve Temmuz ayında ise azalış trendine tekrar girmişti.
GELECEK ÜÇ AYDAKİ ÜRETİM HACMİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER ENDEKSİ AZALIŞ YÖNÜNDE ETKİLEDİ
MBRKGE’yi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde mevcut mamul mal stok miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki toplam istihdam, genel gidişat, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.
SABİT SERMAYE YATIRIM HARCAMASI YILLIK BAZDA 3.9 PUAN ARTTI
Gelecek 3 ay üretim hacmi endeki Ağustos’ta bir önceki aya göre 6 puan, geçen yılın aynı ayına göre 11.3 puan azalarak 121.2 oldu. Gelecek 3 ay ihracat sipariş miktarı bir önceki aya göre 0.7 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 7.6 puan gerileyerek 114.9 değerini aldı. Gelecek 3 ay toplam istihdam bir önceki aya göre 4.5 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 111.9’a geriledi. Mevcut dönem toplam sipariş miktarı bir önceki aya göre 2.7 puan azalarak geçen yılın aynı dönemine göre 11.9 puan artarak 91 olurken, mevcut durum mamul mal stok miktarı Ağustos’ta bir önceki aya göre 1.7 puan artarak 98 oldu.
Sabit sermaye yatırımlarının aylık bazda 15.4 puan azalışla 122.5 düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde genel gidişat ise bir önceki aya göre 4.9 puan azalarak 98.4’e geriledi.
‘ÜRETİM HACMİNDE ARTIŞ VAR’ DİYENLER LEHİNE OLAN SEYİR ZAYIFLAYARAK DEVAM ETTİ’
Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış var diyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıflayarak devam ettiği görüldü. Son üç ayda alınan toplam, iç piyasa ve ihracat sipariş miktarlarındaki artış seyri de zayıflayarak sürdü. Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin sürdüğü, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise zayıfladığı gözlendi.
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyir ve gelecek üç aydaki toplam, iç piyasa ve ihracat sipariş miktarı beklentilerindeki artış seyri zayıflayarak devam etti. Gelecek üç aydaki toplam istihdam artış beklentisinin ve gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarındaki artış yönlü seyrin de zayıflayarak sürdüğü gözlendi.
SON ÜÇ AYDA SATIŞ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ BEKLENTİSİ GÜÇLENDİ
Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki artış eğiliminin ve gelecek üç aydaki artış beklentilerinin güçlenerek devam ettiği görüldü. Gelecek üç ayda satış fiyatlarındaki artış beklentilerinin de güçlenerek sürdüğü gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi ise geçen aya kıyasla 0.2 puan artarak yüzde 8.2 oldu. Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda iyimserler lehine olan seyrin, uzun bir aradan sonra kötümserler lehine döndüğü görüldü.
BİR AY ÖNCESİNE GÖRE DAHA KÖTÜMSER OLDUĞUNU BELİRTENLERİN ORANI YÜZDE 12.6
İçinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 11 olurken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 12.6 düzeyinde gerçekleşti.