ÇAY PLATFORMU 4 NO’LU BİLDİRGESİ
Çay platformu, dönem sözcüsü Nevzat PALİÇ’in Başkanlığında, Platformu oluşturan sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşlarının geniş katılımıyla 10.10.2011 tarihinde saat 14.00’de toplanmıştır.
Çay platformu, dönem sözcüsü Nevzat PALİÇ’in Başkanlığında, Platformu oluşturan sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşlarının geniş katılımıyla 10.10.2011 tarihinde saat 14.00’de toplanmıştır.
Toplantıda, Gümrük ve Ticaret bakanlığı ile Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığı tarafından Rize Ticaret Borsası toplantı salonunda düzenlenen, çay sektörüyle ilgili sorunların ve çözümlerin ele alındığı toplantıda ortaya çıkan sonuçlar mütalaa edilmiş ve Çay Platformu’nun konu hakkındaki görüşlerinin kamuoyu ile paylaşılması uygun görülmüştür.
Her şeyden önce çay sektörünün sorunları ve geleceği ile ilgili olarak böylesine üst düzey bir toplantı tertiplenmiş olması memnuniyet vericidir. Ancak, böyle bir toplantıya Platformumuzun davet edilmemiş olması büyük bir eksikliktir ve üzüntüyle karşılanmıştır. Bundan böyle gerçekleştirilecek bu tür etkinliklerde, sektörün çok önemli bir kesimini bünyesinde toplayan ve temsil eden Çay Platformu’nun da davet edilmesinin beklendiği önemle vurgulanmalıdır.
Kamuoyuna yansıyan bölümüyle çay sektörünün sorunları ile ilgili olarak tespit edilen ve 3 kısım, 15 maddeden oluşan çözüm önerileri değerlendirilmiş ve aşağıda yer alan öneri ve önlemlerin hayata geçirilmesi ve desteklenmesi Platformumuzca da yararlı ve uygun görülmüştür.
Çay kalitesinin arttırılması için ÇAYKUR’un mevcut kapasitesi arttırılmalıdır.
Çay hasadının kaliteli olarak üretimi amacıyla teknoloji ile buluşması için gerekli çalışmalar hemen başlatılmalıdır.
Budama programına devam edilmeli, çay hasadının erkene alınması için teşvik verilmelidir.
Bakanlık tarafından destek verilmek suretiyle, ekonomik ömrünü tamamlayan çaylıklar, çeliklerle yenilenmelidir.
Belirtilen bu önlemlerin dışında, Çay Tanıtım Kuruluna platform olarak destek verilmektedir.
Bakanlıkların çay sektörü ile ilgili olarak sürdürmekte olduğu çalışmalar Platformumuzca titizlikle izlenmektedir.
Sektörün sorunlarının çözümü için, sektörle ilgili tüm kesimlerin görüş ve önerilerinin dikkate alındığı bir Çay Kanunu hazırlık çalışmalarına bir an önce başlanması gerektiği açıktır.
Platformumuz bu konudaki çalışmalarını sürdürme ve kamuoyu ile paylaşma kararlılığındadır.
Çay sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak açısından ÇAYKUR’un varlığına ihtiyaç vardır ve özelleştirilmesi kesinlikle gündeme bile gelmemelidir.
Platformumuz, sektörle ilgili her türlü girişim ve kararın demokratik paylaşımcılıkla alınması ve her türlü dayatmadan uzak hareket edilmesi talebini bir kez daha ilan etmektedir.
Çay Platformu katılımcıları bölgenin ekonomik ve sosyal menfaatleri için sektörle ilgili çalışmalarına devam edecek ve ileriki bir tarihte yeniden bir araya gelinerek, platformda oluşan görüş ve öneriler kamuoyuyla anında paylaşılacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Nevzat PALİÇ
Çay Platformu Dönem Sözcüsü