İŞÇİ SAĞLIĞINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği yasa tasarısına son şeklini verdi. Buna göre, 1 ve 9 kişi arası işçi çalıştıran işletmeler iş sağlığı ve güvenliğini kendi sağlayacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, "İş Sağlığı ve Güvenliği" yasa tasarısına son şeklini verdi. Buna göre, 1 ve 9 kişi arası işçi çalıştıran işletmeler iş sağlığı ve güvenliğini kendi sağlayacak. 10 ve 10’un üzerinde işçi çalıştıran AVM ve OSB’lerde ise ortak birimler oluşturulacak, s.5İşçi sağlığı denetiminde yeni dönem başlıyor ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, "İş Sağlığı ve Güvenliği" yasa tasarısma son şeklini verdi. Buna göre Bakanlık, 1 ve 9 kişi arası işçi çalıştıran 1 milyon 189 bin 531 işletmede bundan böyle iş sağlığı ve güvenliğini kendi sağlayacak. 10 ve 10’un üzerinde işçi çalıştıran işletmeler içerisinde yer alan alışveriş merkezleri (AVM) ve organize sanayi bölgelerinde (OSB) ise ortak sağlık ve güvenlik birimleri oluşturulacak. İş hanlarında da iş hanı yönetiminin koordinasyonunda sağlık ve güvenlik birimleri oluşturulacak.
ANKA’nın edindiği bilgiye göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı "İş Sağlığı ve Güvenliği" yasa tasarısına son şeklini verdi. Sosyal devlet ilkesi çerçevesinde hazırlanan yasa kapsamında, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirme veya hizmet alımı yükümlülüğünde aranan 50 işçi çalıştırma şartı kaldırılırken, 10’un altında 1-9 arası işçi çalıştıran işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği denetimini Bakanlık kendisi yapacak. Buna göre, Türkiye’de ağustos 2011 rakamlarıyla 1-9 arası işçi çalıştıran 1 milyon 189 bin 531 işletmede çalışan işçinin sağlığı Bakanlık güvencesi altında olacak. Bu Türkiye’de sigortalı işçi çalıştıran işletmelerin yüzde 85.3’ünde Bakanlığın işçi sağlığı konusunda doğrudan sorumlu olacağı anlamına geliyor.
AVM VE OSB’LERDE ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMLERİ
Çalışma Bakanlığının hazırladığı "İş Sağlığı ve Güvenliği" yasa tasarısı kapsamında 10 ve 10’un üzerinde işçi çalıştıran AVM’ler ve OSB’lerde ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin oluşturulması sağlanacak. Bakanlık, iş hanlarında ise iş hanı yönetimlerinin koordinasyonunda yine sağlık ve güvenlik birimleri oluşturulmasını zorunlu tutacak.
Taslak kapsamında, bir iş yerinin birden fazla işveren tarafından kullanılması halinde işverenler, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesini ve uygulanmasını iş birliği içinde yapacak.
8 BİN UZMANA AF
Bakanlık, taslakta yer verdiği Ek geçici 5. madde kapsamında, işyeri hekimi ve işyeri uzmanı sayısının yetersiz olması nedeniyle daha önceden geçersiz saydığı Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından 2003 ve sonrasında verilen işyeri hekimliği sertifikalarını ve TMMOB’ye bağlı odalar tarafından verilen iş güvenliği belgelerini geçerli olarak kabul edecek. Buna göre, 2003 sonrasında TTB tarafından verilen 3 bin işyeri hekimliği sertifikası ile TMMOB tarafından verilen 5 bin iş güvenliği belgesi geçerli sayılacak. Bakanlık, böylece 8 bin kişiyi iş sağlığı ve güvenliği kapsamında görevlendirme imkanı bulacak. Taslakla ayrıca daha önce kurulan Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyine yasal çerçeve kazandırılması planlanıyor. Edinilen bilgiye göre "İş Sağlığı ve Güvenliği" yasa taslağı 18 Kasım Cuma günü Bakanlar Kuruluna sunulacak.