SENDİKALAR, TIS EHLİYETİNİ KAYBEDEBİLİR
Sosyal Güvenlik Kurumu´nun ´işkollarındaki işçi sayısı ve sendikaların üye sayısı istatistikleri´ni 17 Ocak´ta yayınlamasıyla birlikte sendikaların yüzde 90´ınm yüzde 10 işkolu barajına takılacağı belirtiliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ‘işkollarındaki işçi sayısı ve sendikaların üye sayısı istatistikleri’ni 17 Ocak’ta yayınlamasıyla birlikte sendikaların yüzde 90’ınm yüzde 10 işkolu barajına takılacağı belirtiliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 1984’ten bu yana her yıl Ocak ve Temmuz aylarının 17’sinde yayımlanan ‘Bir işkolunda işçi sayısı ve sendikaların üye sayısı’ ile ilgili istatistikler 2009 yılından beri açıklanmıyor. Sendikalar yayınlanan istatistiklere göre yetki belgesi alıyor ve işverenle toplu iş sözleşme imzalıyor. Ancak bu ayın 17’sinde yayınlanması zorunlu olan istatistiklerden sonra işçi sendikaları Toplu İş Sözleşme ehliyetini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Bakanlıkça yayınlanan 2009 yılma kadar ki istatistiklerin şişirme olduğu biliniyor. Bakanlık; yetkili sendikanın belirlenmesinde ve istatistiklerin düzenlenmesinde, 1/8/2010 tarihinden itibaren kendisine gönderilen üyelik ve istifa bildirimleri ile Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan işçi bildirimlerini esas alacak. Ancak çıkarılan Torba Yasa ile istatistiklerinin açıklanması 31 Aralık 201 l’e kadar ertelenmişti. Bu düzenlemeyle birlikte bu ay açıklanması gereken ‘işkollarında işçi sayısı ve sendika üye sayılarına’ ilişkin istatisklerin işçi sendikalarının üye kaybını ortaya koyacağından sendikaların yüzde 90’ının yüzde 10 işkolu barajına takılarak Toplu İş Sözleşmesi ehliyetini kaybedeceği belirtiliyor.
‘3 seçenek var’
Uzmanlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önünde 3 seçenek olduğunu söylüyor. Birinci olarak 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’nda yer alan yüzde 10 olan işkolu barajı bir düzenlemeyle aşağı çekilecek.
İkinci olarak Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı’nm yasalaşmasında. Bununda bir hafta içinde gerçekleşmesinin zor olduğunu söyleniyor.
Son olarak ilk iki maddenin hiçbirinin yapılmaması ve sendikaların TIS ehliyetini kaybetmesi. ‘Sendikalara aba altından sopa’ Bu durumun hükümet tarafından sendikalara karşı kullanıldığı da ifade ediliyor. Kıdem tazminatının fona devredilmesi, kiralık işçi bürolan ve bölgesel asgari ücret konusunda hükümetin kamuoyunu yokladığı biliniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun istatistiklerinin bugüne kadar açıklanmamasının ve ertelenmesinin sebebi ise sendikalara karşı "aba altından sopa gösteriliyor" olarak yorumlanıyor.