500 BİN EMEKÇİ TOPLU SÖZLEŞMEDEN MAHRUM KALABİLİR
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, ´işkollarında işçi sayısı ve sendikalarda örSitln işçi sayısı´ ile ilgili istatistiklerinin Sal Güvenlik Knrnmn verilerine göre bu ay açıklanacağın, belirtti. Ancak yüzde 10 olan işkolu barajı konusunda anlaşmazlığın sürdüğünü ifade etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçen gün hükümete yakınlığıyla bilinen bir işçi konfederasyonunu makamında kabul etti ve burada önemli açıklamalarda bulundu. Çelik, "Kamu çalışanları ile yapılacak toplu sözleşmeye ilişkin uyum yasasının büyük oranda hazır ve TBMM’ye sevk edilme noktasında olduğunu belirtti. Çelik, "Onu da Ocak ayı içerisinde yasalaştırır ve kamu konfederasyonlarımızla toplu sözleşme masasına otunıruz" ifadesini kullandı.
2009 yılından beri yayınlanmayan İşkollarında işçi sayısı ve sendikalarda örgütlü işçi sayısı’ istatistiklerinin Ocak ayında yayınlanacağını ifade etti.
Uzmanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre yayınlanacak olan istatistiklerden sonra sendikaların yüzde 90’ının Toplu İş Sözleşme (TIS) ehliyetini kaybedeceğini bununda yaklaşık 500 bin emekçinin TlS’den mahrum kalacağı anlamına geldiği ifade ediyor ve 2012 yılının işçi sınıfı mücadelesinin yükseleceği yıl olacağını belirtiyor.
‘Sendikaların yüzde 90’ı yetkisiz duruma düşer’
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, tasarıdaki ana ihtilaf konusunun halen yüzde 10 olan işkolu barajı olduğunun altını çizdi, istatistiklerin yayımlanmasıyla ilgili daha önce bir öteleme kararı alındığını ve buna göre istatistiklerin 17 Ocak’ta açıklanacağını hatırlatan Çelik, "istatistiklerin yayımlanmaması yeni bir erteleme demektir. Bu ise 6 ay önce konuştuklarımızla çelişkili bir tablonun ortaya çıkması anlamına gelir ki böyle bir yolu da tercih etmeyeceğiz" dedi.
Çelik, ülkede 10.5 milyon çalışan, 880 bin de sendikalı işçi olduğunu anlatarak çalışma hayatını sanal ortamdan gerçekçi ortama çekmeyi amaçladıklarını ifade etti. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerini esas alarak bu yasa tasarısını hazırladıklarını bildiren Çelik, "Sanal verilerle gerçek verilerin çatıştığı, karşı karşıya geldiği zor bir dönemeçteyiz. Bunun zorluğunu kabul ediyorum.
Yüzde 10 barajını, yani istatistikleri yayımlayıp bu barajı koyduğunuz zaman Türkiye’de sendikal hareketin büyük ölçüde, yüzde 90’lar düzeyinde yetkisiz duruma düşeceği açıktır. O halde sürdürülemez bir tabloyla karşı karşıyayız" açıklamasında bulundu.
‘Ocak ayında toplu sözleşmeye otururuz’
15 Ocak’ta kamu çalışanlarının zam oranlarının belirleneceğini, anayasa değişikliğiyle bunun masada belirlenmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Çelik, toplu sözleşme uyum yasasının hazır vaziyette olduğunu, Ocak ayı içerisinde yasalaşacağını ve kamu konfederasyonlarıyla toplu sözleşme masasına oturacaklarını söyledi.
Çelik, taşeron işçi derneklerinin temsilcilerini kabulünde yaptığı konuşmada da, toplu sözleşme konusunda hizmet kolu bazında bir sözleşme ve genel sözleşme olmak üzere iki görüşün olduğunu belirtti.