HALA 12 EYLÜL ANAYASASI
Türkiye´de 15 milyon çalışanın zaten yüzde 5´i sendikalı, 750 bin kişi. Baraj nedeniyle DİSK ve 88 sendika devre dışı kalırsa, 600 bin işçiye toplu sözleşme yolu kapanıyor. AKP 12 Eylül darbecilerine yargı yolunu açıyor, ama 12 Eylül yasaları dimdik ayakta.
15-16 Haziran 1970, Türk işçi hareketinin en büyük eylemlerinden biri. Bu eylemden sonra İstanbul ve çevresinde sıkıyönetim ilan ediliyor. Yorumlardan biri odur ki, 12 Mart darbesine giden yolda 15-16 Haziran önemli bir gerekçe.
İşçilerin 15-16 Haziranda eylem nedeni, baraj, bir sendikanın bir iş yerinde toplu sözleşme yetkisi alabilmesi için aşması gereken işçi sayısı.
1970’de dönemin AP iktidarı bu barajı yüzde 33 olarak belirleyen bir yasa çıkartıyor. Bu pek çok sendikanın fiilen kapanması anlamına geliyor. Toplu sözleşme yapma yetkisi bulunmayan sendika ne işe yarar? 1970’de AP iktidarı yüzde 33 baraj ile gerçekte DİSK’i devreden çıkarmayı hedefliyor. İşçiler o nedenle sokaklara dökülüyor.
O yasa "baraj toplu sözleşme ve grev gibi demokratik bir hakkı engeller" gerekçesiyle. Anayasa Mahkemesi’nden dönüyor. Ama, olan olmuş, işçiler yürümüş ve 12 Mart darbesi kapıya çoktan dayanmış.
KIRK YIL GEÇTİ ARADAN
Sendikalar bugün kırk yıl sonra benzer tehlike ile karşı karşıya.
12 Eylül darbesinden kalma bir yasa var yürürlükte. O yasaya göre, bir sendikanın toplu sözleşme yetkisi alabilmesi için bir iş yerinde çalışanların en az yüzde 10’unu üye yapması şart.
Bir sendikanın kaç üyesi olduğuna ilişkin kayıtlar Çalışma Bakanlığı’nda. Ama, bunlar dört yıl önceki veriler. Üstelik, beyana dayalı rakamlar.
AKP iktidarı burada iyi niyetli davranıyor;
a)kayıtların (istitastiklerin) yayınlanmasını üç kez erteliyor,
b)ve hiç bir Batı demokrasisinde görülmeyen bu barajı binde 5’e indiren tasarı hazırlıyor.
Ama, tasarı aylardır Bakanlar Kurulu’nda bekliyor. Hatta, seçimden sonra ilk kabul edilecek yasa bu olacaktır, sözü veriliyor. Yine de, adım atılmıyor.
DİSK VE 88 SENDİKA
Şimdi o kayıtların, yani sendikalara göre işçi üye sayısının açıklanması gündemde. Bunu açıklamak yasal zorunluk.
O dağılımda pek çok sendika yeterli üye sayısına sahip olmadığı, yani yüzde 10 barajına takıldığı için, devre dışı kalacak. En başta yine DİSK ve 88 ayrı sendika.
Türkiye’de 15 milyon çalışanın zaten yüzde 5’i sendikalı, 750 bin kişi. Baraj nedeniyle DİSK ve 88 sendika devre dışı kalırsa, 600 bin işçiye toplu sözleşme yolu kapanıyor. Büyük dert.
AKP 12 Eylül darbecilerine yargı yolunu açıyor, ama 12 Eylül yasaları dimdik ayakta.