BİLLUR TUZ’DA BİR TARİH YAZILACAK
Taşeron olarak çalıştıkları Çiğli Organize Sanayi Bölgesi´ndeki Billur Tuz fabrikasında, Tek Gıda-İş Sendikası´na üye oldukları için yılbaşında işlerine son verilen 7´si kadın 45 işçi fabrika önünde açtıklan çadırda sendikalı olarak işe geri alınmak için direnişe başladı.
Sendikalı olduklan için yılbaşında işten çıkanlmalan üzerine fabrika önünde direniş başlatan Billur Tuz çalışanı 45 işçi, soğuk hava ve zorlu koşullara rağmen direnişlerine ara vermeden devam ediyor.
Taşeron olarak çalıştıkları Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Billur Tuz fabrikasında, Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için yılbaşında işlerine son verilen 7’si kadın 45 işçi fabrika önünde açtıklan çadırda sendikalı olarak işe geri alınmak için direnişe başladı. İşten çıkanldıklan 1 Ocak’tan itibaren kesintisiz sürdürülen direnişte kararlı olan işçiler tüm zorluklara rağmen zafer elde edene kadar fabrika önünden ayrılmayacaklannı belirtti.
Herkesin gözü bizde
Fabrikanın etrafını ve kaldırımları pankartlarla süsleyen işçilerden 51 yaşındaki Mehmet Erdem, fabrikadaki sendikalı arkadaşlannın bilgilendirmesiyle sendikalı olmaya karar vermiş. Yoldan geçen işçilerin yanlarından geçerken selam vermesinin kendilerini cesaretlendirdiğini söyleyen Erdem, "Bizim fabrikanın sahibi tüm organize sanayiyi uyarmış, ‘bunlara hiçbir şekilde yardımcı olmayın’ diye. Ama gelen geçen tüm işçilerin gözü bizde. Biz kazanırsak onlar da sendikalaşmaya girişecek" diye konuştu.
Kadınlar direnişte
Sendika direnişinin en dikkat çeken yanlarından biri, hayadannda hiçbir eyleme katılmamış olan kadın işçilerin direnişe hızla alışmış ve en önde yer almış olması. Hepsi evli olan 7 kadın işçiden 4’ünün 2’şer çocuğu var ve ilk başlarda çocuklarına bakmak zorunda olmaları kendilerini sıkıntıya sokmuş olsa da direnmeye karar vermişler.
Kadın işçilerden 33 yaşındaki Ulviye Borazan, "Bu yaşıma geldim böyle bir şeyin başıma geleceğini bilmezdim. Ama fabrika ya bizi böyle kabul edecek ya da biz direnmeye devam edeceğiz" diye konuşurken, bir diğer kadın işçi Hanım Camgöz ise, "Biz sabah başımızı eğip fabrikamıza gidip işimizin başına oturuyorduk. Yanm saat öğle arası vardı o arada da yemeğimizi yiyip tekrar iş başı yapıyorduk. Burada çok iyi arkadaşlıklar geliştirdik."
Bölgenin kaderi değişecek
Direnişin başladığı ilk günden bu yana işçilerin yanından ayrılmayan Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse ise, sermaye ve egemenlerin yaşam alanlarının her yerinde saldırıya giriştiğini belirtti. Billur Tuz direnişinin hayati öneme sahip olduğunun altım çizen Köse, "Bu sitede 600 fabrika ve 50 bin işçi var. Bu işçilerden sadece 3 bini sendikalı. Billur Tuz işçileri kazanırsa geri kalan 47 bin işçi sendikalı olmak için harekete geçecek. Bu direniş sadece bizim değil tüm işçilerin kaderini değiştirecek" diye konuştu