GREV YASAKLARINA KARŞI OY
TBMM AB Uyum Komisyonu´nun CHP´li üyeleri, toplu iş ilişkileri ile ilgili yasa tasarısına, sendikalaşmanın önündeki barajları kaldırmadığı, grev hakkını kısıtlayan kapsamlı grev yasaklarını sürdürdüğü gerekçeleriyle karşı oy yazısı yazdı.
TBMM AB Uyum Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Oğuz Oyan, Umut Oran, Ayşe Eser Danışoğlu ve Aykan Erdemir’in yazdıkları karşı oy yazısında, tasarının hazırlanma sürecinde Ekonomik ve Sosyal Konsey’in hiç toplanmadığı belirtilerek "Hükümet ve işveren çevreleri, pozisyonlarını açıkça beyan etmek yerine kapalı kapılar ardında güç yansıtma yöntemlerini tercih ettiklerini bir kez daha göstermiştir. Bu çerçevede, 2012’nin bir kriz yılı olabileceği bahane ve tehditleri de kullanılarak, sendikal örgütlenme özgürlüğünün, toplusözleşme ve grev haklarının kullanımının kısıtlanması tasarıya yansıtılabilmiştir" denildi.
Karşı oy yazısında, tasarının AKP’nin parti programı, seçim beyannamesi ve hükümet programı gibi belgelerdeki vaatlerin yanı sıra AB istemlerim de kapsamadığı vurgulanarak, şu saptamalara yer verildi:
– Tasarı işkolu esasına dayanırken işkolu barajı kaldırılmamakta ve işyeri barajı da yüzde 50 gibi yüksek düzeyinde sabit tutulmaktadır.
-İşletme barajının yüzde 50’den yüzde 40’a indirilmesi yüksek işyeri barajı nedeniyle anlamlı değildir.
– İkili/üçlü baraj sisteminin korunması yanında işkolu barajının yüzde 10’dan yüzde 3’e indirilmesi de bir aldatmacadır.
-İşkolu sayısının 28’den 18’e dirilmesi de sendikalar açısından ek baraj etkisi yaratacaktır. Çalışma Bakanlığı’nın Bakanlar Kurulu’na sunduğu tasarıda Üçlü Danışma Kumlu ortak görüşü olan binde beş işkolu barajı önerilmişken, bunun 6 katma çıkarılarak TBMM’ye sevk edilmesi, sözde demokratik katılım süreçlerinin dışa dönük bir gösteriden başka bir anlama gelmediğini kanıtlamaktadır.