İŞÇİLER ÖLÜYOR BAKANLIK SEYREDİYOR
İstanbul Esenyurt´ta inşaat şantiyesinde çalışan işçilerinin kaldığı çadırlarda çıkan yangın sonucu 11 inşaat işçisi hayatını kaybetti. Sağ kurtulanlar işçiler arkadaşlarının, çadırın demir iskeletine sızan elektirik akımına kapıldığını ifade etti. Yanan çadırların önünde açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, 27 Kasım 2010´da çıkarılan yönetmelikle işçi sağlığı piyasanın ellerine teslim edilmiştir. Tek kelimeyle ´iş cinayeti´dir diye konuştu.
Esenyurt’ta şantiye çadırlarında çıkan yangında 11 işçi hayatını kaybetti İşçiler ölüyor Bakanlık seyrediyor İşçilerin yanıcı özellikteki cam yünü kaplı çadırlarda kaldıkları ortaya çıktı. Odalar ve sendikalar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı İş Güvenliği Yasası üzerinde çalışma yapmaya çağırd.
istanbul Esenyurt’ta bir alışveriş merkezi inşaatının şantiyesinde inşaat işçilerinin kaldığı çadırlarda çıkan yangın sonucu 11 inşaat işçisi hayatını kaybetti. Kaide adlı firmanın kendilerine temin ettiği çadırlarda kalan işçiler yangın çıktığı sırada yatmaya hazırlanıyordu. Sağ kurtulan diğer işçiler ise yanan işçilerin açıkta bırakılan şantiye kablolandan, çadırın demir iskeletine sızan elektirik akımına kapılarak can verdiğini ifade etti. Yangına şahit olan işçiler, alevleri ilk anda fark ettiklerini ve yangın tüpü ile müdale etmelerine rağmen sönderemediklerini ifade ederek cam yünü isimli yanıcı madde ile kaplı çadırların büyük bir hızla yanarak alev topuna dönüştüğünü söyledi. Yangının tek kapılı çadırların kapı tarafından çıktığını kaydeden işçiler, bu yüzden çadırı yırtarak dışarı çıkamayı başaran iki kişi dışında kimsenin kurtulamadığını aktardı.
‘6 kişilik çadırda 30 kişi’
İnşaat işçisi Bilal Tavşan, alevleri gördükleri ilk anda yangın tüpleri ile müdahale ettiklerini belirterek, yangın tüplerinden birinin boş olduğunu aktardı. Bir diğer inşaat işçisi Hulisi Kibar ise işçi arkadaşlarının 6 kişilik çadırlarda 30 kişi olarak kaldıklarını belirterek "Burada her gün 50-100 milyarlık malzeme çöpe gidiyor. Bu paranın 3’de biri işçi için harcansa, buraya otel gibi kamp alanı yapılır" şeklinde konuştu.
İşçileri kamyonlarla götürdüler!
Yanan çadır alanında incelemeler sürerken diğer şantiye işçileri Lse bir kamyona bindirilerek olay yerinden uzaklaştırıldı. İşçiler, şantiye yetkililerinin "Size süresiz izin veriyoruz. Başka şantiyede iş ayarlayacağız" dediğini öne sürdü. 11 kişinin hayatını kaybettiği yangm faciasıyla ilgili inşaat sahibi, şantiye şefi ve iş güvenliği sorumlusunun da aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı.
Bakan Çelik: İhmalleri araştıracağız
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise şantiyedeki çadırda yanarak hayatını kaybeden işçiler için "Çalışan işçilerin çalıştıktan yerlerde, kaldıkları yerler bir bütünlük arz ediyor. Dolayısıyla nasıl çalışırlarken, alınması gereken önlemler varsa, kaldıkları istirahat ettikleri yerler itibarıyla da aynı önlemlerin alınması gerekiyor. Nerede ihmal varsa, bunlar hızlı şekilde değerlendirilecek." açıklamasını yaptı.
Türk-lş İstanbul 1. Bölge Temsilciliği, DİSK İstanbul Merkez Temsilcilği, TMMOB İstanbul İl Kordinasyon Kurulu, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği İstanbul Meclisi ile Elektirik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi çadır alanına giderek ortak bir basın açıklaması yaptı. Elektirik Mühendisleri Odası istanbul Şube Başkanı Beyza Metin, "İş Sağlığı ve Güvenliği Tasarısı "nın çalışanların can güvenliğini korunmasını esas alan bir mantıkla oluşturulmasını gerektiğini söyledi.
Sendikalar yasal düzenleme istiyor
DİSK Genel Başkanı Erol Ekici yaptığı açıklamada AKP iktidarının güvencesizliği yasal bir zemine oturtmayı hedeflediğini belirterek, "27 Kasım 2010’da çıkarılan yönetmelikle işçi sağlığı piyasanın ellerine teslim edilmiştir. Torba Yasa ve sırada bekleyen Ulusal İstihdam Stratejisi saldırıları, güvencesiz istihdamı derinleştirecek uygulamalardır." diye konuştu. İşçi Sağlığı ve Güvenliği alanının piyasaya kesinlikle açılmaması gerektiğini söyleyen Ekici, "Hızla, İşçi Sağlığı ve Güvenliği yasa tasarısı taslağını çalışanların sağlık ve güvenliğini temel alan bir anlayışla çıkarma iradesi ortaya koyulmalıdır." dedi. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da işçilerin sağlığının korunmasında en büyük yükümlülüğün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda olduğunu söyleyerek, "Bakanlık gerekli düzenlemeleri yapmadığı için ölümlerin sorumlusudur. Medeni bir ülkede sorumlular koltuğa yapışmaz, hesap verir." dedi.