AVRUPA AKP YE BAKIŞINI DEĞİŞTİRMELİ
Sol Parti Federal Parlamento Grubu tarafından bir önceki Berlin´de düzenlenen Türkiye nereye? başlıklı oturumda son yıllarda Türkiye´de Kürtlere, demokratik güçlere, sendikalara, Alevilere ve basma yönelik saldırılar ele alındı.
Sol Parti Federal Parlamento Grubu tarafından bir önceki Berlin’de düzenlenen "Türkiye nereye?" başlıklı oturumda son yıllarda Türkiye’de Kürtlere, demokratik güçlere, sendikalara, Alevilere ve basma yönelik saldırılar ele alındı.
Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Dr. Gregor Gysi ve Uluslararası İlişkiler Sözcüsü Sevim Dağdelen’in çağrısıyla Federal Parlamento bünyesindeki Marie-Elisabeth-Lüders Haus’ta yapılan toplantıya Türkiye’den BDP Eş başkanı Selahattin Demirtaş, HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Tek Gıda İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Hacı Bektaş Dernekleri Federasyonu Başkam Ercan Geçmez, TGS temsilcisi ve Evrensel Gazetesi Ankara Temsilcisi Sultan Özer katıldı.
GYSI: AB MÜZAREKERE ŞARTLARINI AĞIRLAŞTIRMALI
Çok sayıda Alman ve Türkiye kökenli politikacı ve kurum temsilcisinin izlediği oturumun açılış konuşmasını yapan Gregor Gysi, Türkiye’deki demokrasi güçler ve Kürt muhalefetiyle yakın işbirliği içinde olduklarım ifade ederek, "Almanya’da hükümetin Türkiye konusundaki politikası tek taraflı. Çünkü genellikle Türkiye hükümetinin verdiği bilgiler üzerinden hareket ediliyor. Biz ise muhalif kesimlerin durumuyla ilgilenmiyoruz. Bu açından Türkiye-AB müzakerelerini önemsiyoruz. Ben şahsen Türkiye’nin AB üyeliğine karşı değilim. Müzakereler devam etmeli. Ancak müzakere şartları yeniden ele alınmalı. Özellikle demokrasi, Kürt sorunu ve insan haklan konusu daha etkili bir şekilde gözetilmeli" dedi. Gysi, AB’nin çok zor bir dönemden geçtiğini, bu açıdan tam anlamıyla bir yol ayrımından geçildiğini belirtilerek, "Kendi sorunlarıyla bu denli yoğun ilgilenen bir AB’nin Türkiye ile müzakereleri de zorlaşacaktır" dedi.
Daha sonra söz alan Sol Parti Federal Parlamento Grubu Uluslararası İlişkiler Sözcüsü Sevim Dağdelen, Türkiye’de AKP Hükümeti’nin sendikalara, Kürtlere, Alevilere ve diğer azınlıklara yönelik saldırılarım çok yakından izlediklerini belirterek, "Sol Parti olarak Türkiye’deki gelişmeler konusunda sessiz kalamayız. Mutlaka bir şeyler yapmamız gerekiyor. Çünkü AKP hem içeriye hem de dışarıya yönelik saldırgan bir politika izleniyor. Yaptıkları ise Avrupa’da genellikle pek bilinmiyor. Federal Hükümet ve Başbakan Merkel de çoğunlukla AKP’nin verdiği bilgiler üzerinden hareket ediyor ve bu da AKP’nin işine yarıyor. Bu nedenle AKP’nin Türkiye’te muhalif güçlere yönelik saldırıları konusunda daha fazla çaba harcamalıyız ve AKP’ye bakışın değiştirilmesini sağlamalıyız" dedi.
AB, TÜRKİYE POLİTİKASINI GÖZDEN GEÇİRMELİ
Ardından sırasıyla Türkiye’den oturuma katılan Sultan Özer, Mustafa Türkel, Levent Tüzel, Ercan Geçmez ve Salahattin Demirtaş, kendi alanlarında yaşanan hak ihlalleri konunda ayrıntılı bilgi verdiler ve Alman kamuoyundan uluslararası destek ve dayanışma istediler. Levent Tüzel yaptığı konuşmada, daha önce Türkiye’de askeri darbeler tarafından demokrasi güçlerine, işçi ve emekçilere yönelik gerçekleştirdiği saldırıların şimdi de AKP Hükümeti tarafından gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, Türkiye’de yaşanan gelir adaletsizliği, işçi cinayetleri, tutuklu çocuklar ve Dersim Katliamı" konusundaki hükümetin iki yüzlü politikasına anlattı. Tüzel ayrıca, Türkiye’de emek, demokrasi ve özgürlük isteyen güçlerin Halkların Demokratik Kongresi çatısı altında bir araya gelerek, toplumsal muhalefeti birleştirmek istediklerini belirtti ve Almanya’daki ileri güçlerin uluslararası desteğini beklediklerini ifade etti.
BDP Eşbaşkanı Demirtaş ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: "AKP’nin bugün bu kadar saldırgan olmasında AB hükümetlerinin de büyük bir payı var. Çok fazla kredi verilmiş. AB sürekli olarak DTP, BDP üzerinden neden AKP’ye destek verilmedi eleştirisi yapıyor. Avrupa, AKP’nin olumsuzluklarını görmezlikten geliyor. Bunun ekonomik ve siyasi nedenleri de var. Her şeyden önce ılımlı İslam modeli açısından ihtiyaç duyuluyor.
Almanya Sol Parti Meclis Grubu tarafından 30 Martta Berlin’de meclis binasında düzenlenen "Türkiye nereye gidiyor?’ başlıklı toplantıda Avrupa hükümetlerinin sadece gelişmeleri AKP’nin penceresinden baktığına dikkat çekilerek, uluslararası dayanışma çağrısında bulundu.
Almanya ve diğer AB ülkeleri, AKP’ye sert ve açık eleştiriler yapmalı. Bu nedenle Türkiye politikasını yeniden gözden geçirmelidirler. Bir diğer konu da Avrupa’da genel algı Kürt sorunun çözüldüğü yönünde. Ancak bu gerçek değildir. İnsan haklan bir pazarlık konusu yapılıyor. Benzer bir durum Kürtler için de geçerli" dedi. Türkiye’den gelen delegasyon aynı gün Türk-Alman Parlamenterler Grubu ile bir araya geldi. Grup adına Sevim Dağdelen, Katrin Werner (Sol Parti), Memet Kılıç (Yeşiller) ve Uta Zapf (SPD) hazır bulundu. Görüşmeler sonrasında gazetemize bilgi veren Demirtaş ve Tüzel, Alman politikacılar arasında AKP Hükümeti’ne bakışta öncesine göre önemli farklılıklar oluşmaya başladığını gözlemlediklerini söylediler.