SENDİKALAR: TOPLU SÖZLEŞME MASASI ANLAMSIZ HALE GELDİ
Maliye Bakanı: Zamda üst sınırımız yüzde 2.5 2.5
Sendikalar: Toplu sözleşme masası anlamsız hale geldi
MALİye Bakanı Mehmet Şimşek, dört aydır yasanın çıkmamasından dolayı zam alamayan memurlara, en fazla 2.5 2.5 oranında zam yapabileceklerini söyledi. Açıklamaya tepki gösteren memur konfederasyonları toplu sözleşmecilik oynamayacaklarını belirtti.
Kamu çalışanları geçen hafta TBMM’den geçen Kamu Çalışanları Sendikalar Yasasf nın ardından toplu iş sözleşmesi için AKP Hükümeti’yle masaya oturmaya hazırlanıyor. Toplu sözleşme masasında 4 kişiyle temsil edilecek olan Türkiye Kamu-Sen yüzde 20 zam talep edeceklerini belirtmiş, toplu sözleşmeyi yetkili konfederasyon sıfatıyla imzalayacak olan Memur-Sen ise yüzde 16 zam isteyeceklerini açıklamıştı. Ancak AKP Hükümeti zam oranıyla ilgili yaptığı açıklamayla masada anlaşmanın önünü kapadı. MALİye Bakanı Mehmet Şimşek, yüzde 2.5 2.5 zamma imkan veren bütçeyle masaya oturacaklarını açıklamıştı.
‘Vatandaş ve memur karşı karşıya getirtmek isteniyor’
Bakan Şimşek, mart ayı bütçe uygulama sonuçlarını açıklamak amacıyla düzenlediği basın toplantısında, "Memur maaş artışının makul olacağı ve bütçede ilave artışa neden olmayacağı kanaatindeyim" derken, aksi durumda maaş artışının yeni vergilerle vatandaşa yükleneceği mesajını vermişti. T. Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Bakanın açıklamalarını, toplusözleşme masası toplanmadan Bakanın bu yönde açıklamalar yaparak yetkisini aştığını ve anayasal suç islediği şeklinde yorumlarken, Memur-Sen Toplu Sözleşme SEKRETERİ Hacı Bayram Tonbul ise "vergi artışları ima edilerek sendikalarla vatandaş karşı karşıya getirilerek memurlar baskı altına mı alınmaya çalışılıyor" diye sordu.
‘Toplu sözleşmecilik oynamayacağız’
T. Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: "MALİye Bakanı bana göre yetkisini ve haddini aşan bir açıklama yapmış. Toplu sözleşme artık ülkemizde anayasal bir haktır. Ve kamu çalışanlarının emeklilerin yaklaşık 6 milyon insanın zam oranı bu toplu sözleşme masasında belirlenecek. Dolayısıyla daha toplu sözleşme masası toplanmadan MALİye Bakanının yetkisini ve haddini aşan bir çerçeve çizmeye çalışması bir üst sınır koyması anayasal bir suçtur. MALİye Bakanı kamu çalışanlarının ve emeklilerin maaşlarını tespit etsin. Bakan toplu sözleşme masasını anlamsız hale mi getirmeye çalışıyor? Bu gayrı ahlaki ve bir yaklaşımdır. Bakan bu tip ifadelerden dikkatle kaçınmak durumundadır. Yani biz o masada toplu sözleşmecilik oynamıyoruz, oynamayacağız. Dolayısıyla MALİye Bakanı’nın eline bir cetvel alıp çalışması boşuna bir gayrettir ve kanuni değildir."
‘Lütfen susun!’
Memur-Sen Toplu Sözleşme SEKRETERİ Hacı Bayram Tonbul: "Bakan’a şunu , söylemek istiyoruz: Toplu sözleşme M masası kurulana kadar lütfen susun. jM Çünkü anayasamıza göre me- ^KL murların mali ve sosyal – ^& hakları toplu sözleşme masasında beme masasına oturacağız. MALİye Bakanı niye bir açıklamada bulundu bunu çok anlamış değiliz. Ama bunu şöyle anlıyoruz. Memurları o güne kadar hazırlamak istiyorlar. Veya ‘halka memurlar çok fazla talepte bulunuyorlar biz bunu yerine getirirsek size vergi olarak geri dönecek, o yüzden siz şimdiden memurları zapturapt altına alın’ diye bir niyetleri mi var diye de düşünüyoruz. Biz taleplerimizi kamuoyuyla paylaştık yasa gereği bir hafta öncesinden devlet personel başkanlığına göndereceğiz. Kamu işveren heyeti de bir hafta öncesinden tekliflerini getirsinler. Çağrımız bu."