KIDEM TAZMİNATI VERGİYLE GELİYOR
Kıdem Tazminatı Fonu kurulmadan Maliye vergiyi garantiye aldı. Üstelik İşsizlik Fonu gibi var olan ve kurulacak bütün fonlardan da vergi alınacak.
Kıdem Tazminatı Fonu kurulmadan MALİye vergiyi garantiye aldı. Üstelik İşsizlik Fonu gibi var olan ve kurulacak bütün fonlardan da vergi alınacak . Meclis’teki kanun tasarısıyla tüm fonlardaki gelir artışından vergi tahsil edilecek. Kıdem Tazminatı Fonu kurulduğu anda çalışanların birikimlerinden vergi alınmaya başlanacak. Enflasyona karşı koruma Kıdem Tazminatı Fonundaki para ‘kişisel hesap’larda toplanacak. Her çalışanın kıdem alacağı, kendi hesabında görünecek.
Ancak Fon’da biriken tüm tazminatlar ortak hesapta değerlendirilerek enflasyona karşı korunacak. Çalışana ilk 10 yıl sınırı Birikimler, Hazine kağıtları gibi yatırım araçlarında değerlendirilecek. Çalışanlar Fon’daki birikimlerine 10 yıl dokunamayacak ancak devlet Fon’dan her yıl vergi almayı sürdürecek. 6’daKıdem Tazminatı Fonu vergisiyle geliyor Tasarrufu Teşvik’, Konut Edindirme’ ve İşsizlik’ fonlarından sonra ‘Kıdem Tazminatı Fonu’ da gün sayıyor. Üstelik Meclis’e sunulan bir tasarıyla başta İşsizlik Fonu olmak üzere kurulan ve kurulacak tüm fonlardan vergi tahsil edilecek Ekonomi yönetiminin mevcut kıdem tazminatı sisteminde değişiklik yaparak, çalışanların kıdem hakkını oluşturulacak yeni bir fonda biriktirmeyi planlaması, fon endişesini yeniden gündeme getirdi.
Üstelik MALİye Bakanlığı, kurulan ya da bundan sonra kurulacak tüm fonlardan vergi tahsil edilmesini garantiye alan bir düzenlemeyi Meclis e sevk etti. Fonların akıbeti aynı Türkiye’de bugüne kadar çıkarılan Tasarrufu Teşvik Fonu, Konut Edindirme Fonu (KEY) ve işsizlik Fonu başta olmak üzere hemen hemen tüm fonlar çıkış amaçlarına ulaşamadı. Tasarrufu Teşvik Fonu ile KEY’de biriken tasarruflar adeta buhar oldu.
Çalışanlardan kesilen ve işsizlik döneminde kullanılmak amacıyla oluşturulan işsizlik Sigortası Fonu ise bir anlamda devletin finansman açığını kapatan mekanizmaya dönüştü. 11 milyarı GAP’a gitti İşsizlik Sigortası Fonunda bugüne kadar 39,8 milyar lirası faiz olmak üzere toplam 73,5 milyar lira birikti. Fondan bugüne kadar 18,3 milyar lira harcandı, halen kasada 55,2 milyar lira bulunuyor. 18,3 milyarlık fon ödeneğinin 10,6 milyar lirasını Hazine GAP yatırımlarına harcadı. MALİye fon gelirlerinden son 6 yıldan bu yana her yıl yaklaşık 600 milyon lira vergi kesti. Fonda işsizlik maaşı almak için bugüne kadar 3,2 milyon kişi başvuruda bulundu. 2,5 milyon işsize toplam 4.800 milyar lira ödeme yapıldı. Özerk yönetim olmalı Kıdem tazminatı için de şimdi yeni bir fon kurulması planlanıyor. Bu fon, İşsizlik Sigortasından farklı olarak ‘kişisel hesaplarda toplanacak. Dolayısıyla her çalışanın kıdem alacağı kendi hesabında görünecek.
Ancak bu fonda biriken tüm tazminatlar ortak hesapta değerlendirilerek enflasyona karşı korunacak. Bunun için de birikimler başta Hazine kağıtları olmak üzere yatırım araçlarında değerlendirilecek. Fonun gelirlerinin diğer fonlar gibi bir süre sonra buhar olmasından endişe ediliyor. Bunu önlemek için de fonun devlet yerine özerk bir kurum tarafından yönetilmesi isteniyor.
Faiz gelirleri vergiye tabi Meclis’e gönderilen Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile işsizlik Sigortası Fonu’ndan vergi alınması garanti altına aldı. Bu düzenleme kurulmuş ve kurulacak tüm fonların faiz gelirlerinin vergiye tabi olduğunu hükme bağladı. Tasan Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 67’nci maddeye atıf yaparak hiçbir ayrım yapılmaksızın, istisna bile konsa fonlardan vergi alınacağını düzenliyor. Buna göre Kıdem Tazminatı Fonu kurulduğu takdirde, çalışanların bu fonda biriken kıdem tazminatlarındaki gelir artışı üzerinden vergi alınmaya başlanacak. İşçi, işten atılmadıkça kıdem tazminatına 10 yıl boyunca ulaşamazken MALİye, bu paralardan her yıl düzenli olarak faiz vergisi tahsil edecek.
BUGÜN GAZETESİ