İNGİLTERE’DE 400 BİN KAMU EMEKÇİSİ GREVE ÇIKTI
İNGİLTERE genelinde 400 binden fazla kamu emekçisi, hükümetin emeklilik haklarında yapmak istediği değişiklikleri protesto etmek için 24 saatlik greve çıktı. Üniversite öğretim görevlilerinden, sınır güvenlik çalışanlarına, sağlık çalışanlarından, gardiyanlara yüz binlerce kamu emekçisinin katıldığı greve; mesai dışında bulunan 20 bin polis memuru da siyah şapkalarıyla yürüyerek destek verdi.
DAHA FAZLA KEMER SIKMAMAK İÇİN
İngiltere’de kamuda hayat durdu
POLİSLER DE YÜRÜDÜ HÜKÜMET NE YAPMAK İSTİYOR?
İngiltere genelinde 400 binden fazla kamu emekçisi, hükümetin emeklilik haklarında yapmak istediği değişiklikleri protesto etmek için 24 saatlik greve çıktı.
Kamu emekçileri sendikaları, hükümetin önerdiği değişiklikler sonucunda üyelerinin, daha düşük emeklilik maaşı için daha fazla emeklilik kesintisi ödemek ve daha uzun çalışmak zorunda bırakılacağını belirtiyor.
Hükümet ise diğer sektörlere kıyasla kamu çalışanlarına daha iyi emeklilik koşulları sunduğu için mevcut emeklilik sisteminin adil olmadığını ve insanlar daha uzun yaşadığı için de bu sistemin ekonomiye büyük bir yük getirdiğini öne sürüyor.
Hükümetin önerdiği Kamu Personeli Emeklilik Yasa Tasarısı, ücretlerden emeklilik için kesilen ödentilerin artmasını, emeklilik yaşının 68’e çıkarılmasını ve son alman ücret düzeyinde emeklilik maaşı yerine ortalama ücret üzerinden emekliliği öngörüyor.
KEMER SIKMAYI REDDEDİYORLAR
Kamu emekçileri sendikalarından biri olan Unite’tan Gail Cartmail, üyelerinin yüzde 94’ünün hükümetin emeklilik planını reddettiğini bildirdi.
Cartmail, "Üyelerimiz yeter artık diyor ve daha fazla çalışmayı, daha fazla ödemeyi ama daha az maaş almayı reddediyor" dedi. Muhafazakar Parti başkanı Leydi Warsi ise "Bir avuç sendikanın kimseye faydası olmayacak ve kamuya rahatsızlık verecek bir eylem için çaba göstermesi üzüntü verici" dedi.
HÜKÜMET: GREV FAYDASIZ
Hükümet, grevlerin devam etmesine rağmen kemer sıkma politikalarından geri adım atmadı. Devlet Bakanı Francis Maude, grevlerin "faydasız" olduğunu iddia ederek, emeklilik konusunun tekrar müzakereye açılmayacağını söyledi.
Muhafazakar ve Liberal Demokrat partilerden oluşan koalisyon hükümeti 2010 yılında göreve gelmesinin ardından, Avrupa’daki ekonomik krize tedbir amacıyla kamu kesintilerine öncelik vermişti. Hükümeti sert kemer sıkma politikaları sebebiyle eleştiren kamu emekçileri, son 1 yıl içinde 3 kez greve gitti. Son olarak geçen yıl 30 Kasım’da gerçekleşen greve ülke çapında 1 milyon kişi katılmıştı.
HÜKÜMET NE YAPMAK İSTİYOR?
KEMER sıkma politikaları çerçevesinde emeklilik şartlarında bir dizi düzenleme yapan hükümet, 2015’den itibaren geçerli olmak şartıyla emeklilik yaşını 65’den 68’ye yükseltiliyor. Ayrıca, emeklilik fonuna verilen kesintiler arttırılırken, "dereceye göre ikramiye" kuralı getiriliyor. Kısaca, daha çok çalışma ve emeklilik kesintisi ödeme karşılığında, daha az emeklilik ikramiyesi verilmesi planlanıyor.
Öte yandan, hükümet, 2017 yılına kadar aşamalı olarak başta polis çalışanları olmak üzere on binlerce kamu çalışanını işten çıkarmayı hedefliyor. Kamu kesintileriyle ekonomik büyümenin olamayacağını savunan muhalefet işçi Partisi ise, hükümetin uyguladığı bu ekonomik tedbir paketini sert bir şekilde eleştiriyor.
POLİSLER DE YÜRÜDÜ
Üniversite öğretim görevlilerinden sınır güvenlik çalışanlarına, sağlık çalışanlarından gardiyanlara yüz binlerce kamu emekçisinin katıldığı greve; mesai dışında bulunan 20 bin polis memuru da siyah şapkalarıyla yürüyerek destek verdi. Mevcut yasalara göre, polislerin mesai saatleri içinde greve katılmaları yasak. Grev hakkına sahip olmayan polis memurları, ödeneklerine yapılan kesintileri, ücret, çalışma koşulları ve emeklilik haklarında yapılması planlanan değişiklikleri protesto ediyor.