BÜTÇE AÇIĞI YÜKSEK RİSK İÇERMEYE DEVAM EDİYOR
TİSK´in Ekim 2012 Aylık Ekonomi Bülteni yayımlandı.
TİSK’in Ekim 2012 Aylık Ekonomi Bülteni yayımlandı. Bültende, küresel krizde tehditler ve belirsizliklerin önemini koruduğu belirtilerek, IMF’nin dünya ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini aşağıya çektiği anımsatıldı.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), bütçe açığının yüksek risk içermeye devam ettiğini bildirdi. TİSK’in Ekim 2012 Aylık Ekonomi Bülteni’ne göre dünya ekonomisindeki büyüme ve borçlanma sorununun 2013’ten itibaren gelişmekte olan ülkeleri daha fazla tehdit edeceği ifade edilerek, ABD’nin parasal genişleme politikasından etkilenen ihracatın, ülkelerin büyüme oranlarını azalttığı kaydedildi.
Bültende, AB’de yaşanan küçük oranlı toparlanmanın bu bölgeye ihracat yapan ülke ekonomilerini olumlu etkileyeceği ama Türkiye’nin AB’ye ihracatında yaşanan azalma nedeniyle avantajlı ülke konumunu kaybettiği ileri sürülerek, 2013’de ana hedefin AB pazarındaki kaybın telafi edilmesi olması gerektiği savunuldu.
Verilerin sanayi sektöründe durgunluğa, hatta gerilemeye işaret ettiği ifade edilerek, bu eğilimin devam etmesi halinde 3. çeyrek büyüme oranın da yüzde 3’ün altında kalabileceğine dikkat çekildi.
"SICAK PARA RİSKLİ"
Cari açığın 8 ayda 18,1 milyar dolar azaldığı ve buradaki düşüşün ana nedeninin dış ticaret açığındaki gerileme olduğu kaydedilerek, bültende şu ifadelere yer verildi: "Dış ticaret açığının gerilemesi iki tehlikeyi içeriyor. İthalattaki düşüş, ekonomik büyümede düşüş anlamına gelirken, AB ile olan ticaretin azalması da yapısal olumsuzlukların ortaya çıkabileceği"ikfisat politikalarının başarısını maliye politikaları belirleyecek" ifadesinin kullanıldığı TİSK bülteninde, bütçe açığını azaltmak için yıl içinde alınan önlemlerin sonuç vermediği öne sürüldü. ni ifade ediyor. Sıcak para girişindeki istikrar, kısa vadede olumlu, uzun vadede riskli bir gelişme. Para Politikası Kurulu aldığı son kararlarla, ekonomideki yavaşlamayı gördüğünü ve kısmi parasal genişleme ile müdahale ettiğini gösterdi."
Eylül 2012’de bütçenin 5,8 milyar lira ile geçen yıldan daha fazla açık verdiği ve 9 ayda bütçenin 14,4 milyar lira açık verdiği anımsatılan bültende, bütçe giderlerinin aynı dönemde yüzde 16,8, 9 aylık dönemde sağlık, emeklilik ve sosyal yardım giderlerinin ise yıllık bazda yüzde 25,6 arttığının altı çizildi. Bültende, "Bütçe açığı yüksek risk içermeye devam ediyor" denildi.