TEKEL – ŞİŞECAM HATTI
Yazıya başlarken Şişecam´dan haber geldi. Başarmıştı işçiler. İşçileri ve direnişe önderlik eden Kristal-İş Sendikasının yöneticilerini kutluyor, selamlıyorum. Şişecam, sadece bir grup işçinin bile neler yapabileceğinin örneği olarak, Tekel direnişini de hatırlattı.
Yazıya başlarken Şişecam’dan haber geldi. Başarmıştı işçiler. İşçileri ve direnişe önderlik eden Kristal-İş Sendikasının yöneticilerini kutluyor, selamlıyorum. Şişecam, sadece bir grup işçinin bile neler yapabileceğinin örneği olarak, Tekel direnişini de hatırlattı.
Tekel direnişi sırasında, 20 Şubat 2010’de, "Tekel direnişinin kazançtan" başlığıyla Aydınlık dergisinde yayınlanan yazımın özetini şöyleydi. "AKP’nin korku duvannın yıkılması, milletimizi parçalama planlannın boşa çıkanlması, Türk-İş’teki çatlağın tamiri, işçi sınıfının birleşmesi ve ayağa kalkması için, sadece TEKEL işçisi bile yetiyormuş. Tekel işçileri, 15 Aralık’ta Ankara’ya gelirken, istedikleri sadece özlük haklarıydı. Ama polis copu, biber gazı, gözaltı, yaralanma, hatta ölmeyi göze aldılar. Neredeyse bütün taşlar yerinden oynadı.
1- Bir yıldır aidat almadığı üyelerinin hakları için mücadeleye önderlik etmek, Tekgıda-İş yöneticilerinin saygınlığını daha da arttırdı. Sendikacılara başka gözle bakılmaya başlandı.
2- Toplumun dayanışma ruhu şahlandı. Tekalif-i Milliye günleriydi. Millete, onun fedakarlık ruhuna ve gücüne inanmayanlann en çok şaşırdıkları buydu.
3- Tertiplerle birbirine düşürülmenin eşiğine getirilen milletimiz birleşmeye, işçi sınıfının etrafında kucaklaşmaya başladı. Abdullah Gül, ‘fırsat kaçtı’ dedi. Bu itirafta, Tekel’in birleştirirci ateşinin payı büyüktür.
4- Bir sendikacı, ‘telefon etmek ya da yan yana gelmekten korkan insanlar, artık korkmamaya, korku duvarının üzerine yürümeye başladılar’ diyordu. Tekel direnişi gerçeği buydu.
5- Türk-İş’i parçalanmaktan kurtardı, birleştirdi. Petrol-İş, Toleyis, Kristal-İş, Hava-İş, Tümtis, Deri-İş, Tekgıda-İş, Basisen ve TGS, 18.12.2009 tarihinde Türk-İş’e, ‘Konfederasyon olmanın gereğini yerine getirin ve diğer konfederasyonlanyla ortak mücadele edin’ çağrısı yaptılar.
Toleyis, 10 Aralık 2009 tarihli Başkanlar Kurulu bildirisinde, Türk-İş yönetimi, sendikacılığın temel fonksiyonlarını yitirmiştir TOLEYİS Başkanlar Kurulu artık bu duruma sessiz kalınmamasını kararlaştırmıştır. Başkanlar Kurulumuz, TOLEYİS Sendikamızın Türk-İş’teki üyeliğimiz dahil her türlü kararı almasına; işçi hareketine yeni ivme kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapmasına tam yetki vermiştir’ diyordu. Tekel işçileri Türk-İş’in imdadına yetişti, sendikaları birleştirdi. Mücadele öne çıktı, farklılıklar geride kaldı.
6- Aylardır toplanmayan Türk-İş Başkanlar Kurulu, olağanüstü toplandı ve Tekel direnişini sahiplendi. 17 Ocak’ta Türk-İş’in çağrısıyla yapılan miting, sendikaların tabanındaki mücadele arzusunu kamçıladı. 200 bin işçi gelmişti ve coşku yüksekti.
7- Türk-İş, DİSK, KESK ve T. Kamu-Sen, ortak mücadele kararı aldılar ve ‘mücadeleyi sulandırdıkları’ gerekçesiyle Memur-Sen ve Hakİş ile yollarını ayırdılar.
8- Tayyip Erdoğan, Parti içinde Tekel için açıklama yapılması yasağı koydu. AKP hızla erimeye başladı, % 30’lara düştü.
9- AKP, sendika üyeliğini saptama yöntemini değiştirerek, 17 Ocak’ta sendikaların yüzde 80’ini barajın altında bırakmak niyetindeydi. Ancak, diğer sendikalann da TEKEL’leşmesinden korktu, uygulamayı 1 yıl erteledi.
10- Hükümet, 4-C statüsünde çalışanlar için kısmi iyileştirmeler yaptı.
11- AKP, kiralık işçi yasası diye bilinen Özel İstihdam Bürolan yasasını Meclisten geri çekti." Tekel direnişi buydu. İşçi sınıfı, güvenebileceği önderliğe kavuştuğunda neler yapabilir, TEKEL ve Şişecam direnişleri bunun örnekleridir. Şişecam direnişi ise, yenilgilerden morali bozulmuş işçi önderlerinin silkinmesini sağladığı için, işçi sınıfının cumhuriyet için ayağa kalkan kitleyle birleşmesinin ateşini yaktığı için önemlidir. Tekel-Şişecam hattı, işçi sınıfına çıkış yolunu gösteriyor.