PETROLDE ULUSAL DEĞİL YABANCI ÇIKARLARI
Türk Petrol Kanunu Tasarısı, 21 Aralık 2012 tarihinde TBMM´ye sunuldu. Tasarı ile petrol sektöründe devlet adına faaliyet gösteren kamu kuruluşu TPAO zayıflatılırken, yabancı petrol tekelleri ile yerli ve yabancı sermayeye yeni çıkarlar sağlanması öngörülüyor.
Türk Petrol Kanunu Tasarısı, 21 Aralık 2012 tarihinde TBMM’ye sunuldu. Tasarı ile petrol sektöründe devlet adına faaliyet gösteren kamu kuruluşu TPAO zayıflatılırken, yabancı petrol tekelleri ile yerli ve yabancı sermayeye yeni çıkarlar sağlanması öngörülüyor.
Petrol-Iş Sendikası Genel Başkanı Mustafa öztaşkın yazılı bir basın açıklaması yaparak, petrol sektöründe sermayeye yeni teşvik ve kolaylıklar sağlanması adına, TPAO’dan vazgeçilemeyeceğini söyledi. öztaşkın, petrol sektörünün ilk halkası olan arama ve üretim faaliyetlerinin, uluslararası petrol tekellerinin talepleri çerçevesinde 17 Ocak 2007 tarihinde 5574 Sayılı Türk Petrol Kanunu adıyla çıkarılan bir yasayla serbestleştirilmeye çalışıldığını ancak, bu kanunun 4 maddesinin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından "ulusal çıkarlara aykırı bulunarak" veto edildiğini hatırlattı.
Hükümetin o tarihten bu yana petrol arama ve üretim faaliyetlerinde serbestleştirmeyi arttırmak ve sektörde yerli/yabancı sermaye yatırımlarının önünü açmak gibi niyetlerini gizlemediğine dikkat çeken Öztaşkın, hükümetin şimdi de yeni bir Türk Petrol Kanunu Tasarısı’nı gündeme getirdiğini söyledi. TPAO’nun ayrıcalıkları yok ediliyor Öztaşkın, tasarının Neo-liberal bir felsefe ile hazırlandığını belirtti.
Tasarının yerli ve yabancı sermaye yatırımlarına teşvik ve kolaylıklar sağlarken, yurtiçinde üretilen petrolün ihracatına getirilmiş olan kısıtlan kaldırdığını, devlet adına faaliyet gösteren kamu kuruluşu TPAO’nun bazı ayrıcalık ve haklarını da iptal ettiğini dile getirdi. Mustafa öztaşkın öztaşkın, Türk Petrol Kanunu Tasarısı’nın yasalaşması halinde, yerli ve yabancı sermayenin sektörde önünün açılacağını ve TPAO’nun sektördeki öncü konumunun zayıflayacağına dikkat çekti, öztaşkın, Tasarının TPAO’yu dikey entegre yapıya sahip dev petrol tekelleri ile denk olmayan koşullarda rekabet etmeye zorlayacağının altını çizdi. Özelleştirmek için yatırım yapmadılar.
Kanun tasarısının gerekçesi olarak yıllardır sektöre yeterli yatırımın yapılamamış olmasının gösterilemeyeceğini bildiren öztaşkın, "Petrol sektöründe yurtiçi arama ve üretim faaliyetlerinde istenen seviyelere gelinememesinin asıl nedeni, kamu kuruluşumuz TPAO’nun yeterince desteklenmemesi; geçmişte TPAO bünyesinde oluşturulan arama, üretim, rafinaj, petrokimya ve dağıtım faaliyetlerinden oluşan entegre yapının parçalanması ve sektörde özelleştirme politikalarının uygulanmasıdır" dedi. öztaşkın, tasarı ile stratejik petrol sektörünün yerli ve yabancı sermayeye bırakılmasının, arz güvenliğini ciddi ölçüde tehlikeye sokacağını kaydetti, öztaşkın bu nedenlerle tasarının, kamu ve ülke yararını değil yerli ve yabancı sermayenin çıkarlarını gözeten bir niteliğe sahip olduğu için tasarının geri çekilmesini istedi.