POLİS GÖZETİMİNDE GREV KIRICILIĞI
62 GÜNDÜR fabrikada grevin kırıldığını tespit etmek için gelmeyen iş müfettişleri iki saatlik eylemin ardından geldi. Fakat Daiyang SK patronu dün polis koruması altında fabrikadan mal kaçırırken, birçok işçi de polis saldırısında yaralandı.
DAİYANG SK grevcilerinin grev kırıcılarını engellemek için yaptığı yol kesme eyleminden sonra 62 gündür gelmeyen müfettiş fabrikaya gelerek yasa dışı çalışmanın tespitini yaptı. Polisin saldırısına rağmen serbest bölge önünden aynlmayan işçilerin kararlı tutumu müfettişi getirdi.
Tekirdağ Bölge Çalışma Müdürlüğünden gelen müfettiş Birleşik Metal-Iş Sendikası işyeri temsilcisi ile birlikte polis nezaretinde denetlemek için fabrikaya girdi. Fabrika yetkilileri grev esnasında işten atılan işçi temsilcisini gerekçe göstererek denetlenmeyi engellemeye çalıştı. Ama müfettişin "Grev esnasında hiçbir işçinin atılamayacağı gibi sendika temsilcisinin kesinlikle atılamayacağını" söylemesi üzerine denetleme başladı.
Yapılan denetlemelerde başta Güney Kore’den getirilen kaçak işçiler olmak üzere yasa dışı çalışma tespit edildi. Bugün Kore’den gelen işçilerin fabrikadan ayrıldığı ve alman duyumlara göre de turist vizesi ile ülkeye giriş yaptıklarından dolayı da sınır dışı edildikleri iddia edildi. Bütün grevci işçiler yeniden olabilecek yasa dışı çalışmayı ve uygulamaları durdurmak için serbest bölge girişinde ‘Demokrasi Nöbeti’ tutmaya başladı, işçiler, ekmek mücadelesinin yanı sıra demokrasi mücadelesinin de verilmesi gerektiğini belirtiyorlar.
YASALARA, müfettiş denetlemelerine rağmen üretim gerçekleştirmeye çalışan Daıyang SK patronu dün fabrikadan polis koruması altında mal çıkarttı. Akşam saat 15.00’de ıkı kamyonla polis ve çevik kuvvet nezaretinde mal çıkarmaya çalıştı. Polis ve kamyonların önüne barikat kuran işçiler mal çıkışını engellemek istedi. Polis jop ve gaz bombalarıyla müdahale ederken, bir çok işçi yaralandı. Müdahalenin ardından toplanan işçilere polis tekrar saldırarak Birleşik Metal-iş Şube Başkanı Fedai Duvan’ın kafasının yardı, işçiler, polisin müdahelelerine rağmen dağılmayınca bir polis silahını çekerek havaya ateş açtı.
Yol ortasında fenalaşan bir işçiye polis arabası da çarparak yaralanmasına neden oldu. Hastaneye kaldırılan işçiler tedavileri yapıldıktan sonra taburcu edildi. Bir saate yakın yaşanan arbedeye rağmen polisin ısrarlı tutumu sayesinde mal yüklü kamyonların geçişi sağlandı, işçiler polise ve yapılan müdahaleye tepki gösterirken devlet ve polis eliyle grevlerinin kırıldığını söyledi. geldi.
Polis nezaretinde müfettişle ben de içeri girdim. haksızı ayırt edebiliyordum. dışı şekilde çalışırken gördük ve işçileri de tespit ettik. Grev öncesi dört işçi ile çalışan taşeron on beş işçi ile çalışıyordu. TİS görüşmelerinde "Zarar ediyoruz kapanacağız" diyen firmanın grevde bile yatırım yaparak makine kurduğunu gördük. Yapılan yasalar hep işçinin aleyhine. Meclis Başkanı Cemil Çiçek yeni anayasa için herkesle görüştü ama bir tek işçi ile görüşmedi. Bekir Aksoy: Eylemimiz etkili oldu ve bir işe yaradı.
Bu sabah grev kırıcı Korelilerin fabrikadan uzaklaştırıldığı haberini aldık. Fabrikada birçok yasa dışı uygulama vardı ve bütün başvurularımıza kadar dikkate alınmıyordu. Bundan sonra haklarımızı aramaya devam edeceğiz. Bizim olan hakları dahi devletin tutumu yüzünden kullanamıyoruz. Ben on yıldır AKP’ye oy verdim. AKP bundan sonra bırakın 2023 vizyonunu 2016’da seçimleri bile göremez. Bayram Balıkçı: Ben mücadelede gördüm ki bizim ülkemizde işçiye demokrasi yok. Bu ülkede işçi kesimi aileleri ile birlikte nüfusun yarısını oluşturmakta değiştiremeyeceği hiçbir şey yoktur.
İbrahim Çamım Biz hiçbir hakkımızı kullanamadığımızdan eylem yaptık. Bu esnada biz devleti copla, biber gazı ile tanıdık. Devlet bu mudur? Ben bu ülkede işçilere demokrasi olduğunu düşünmüyorum. Bu ülkede sendikalaşma kanunları değişmeli yoksa patronlar çok keyfi davranıyor ve kimse dur demiyor. Taner İbrahim Bas: Hiç görmediğim birine hakaret ettiğim gerekçesi ile 15 Aralıkta işten çıkarıldım. Ülkemizde demokrasinin olduğuna hiç inanmıyorum.
Gazeteciler, aydınlar içeride, kitaplar yasaklı. İşçi örgütlenme ve grev hakkını bile kullanamıyor. Üç yıldır örgütlenmeye çalışıyoruz, başımıza gelmeyen kalmadı. ‘ve iki buçuk yıldır çalışıyorum.’bunu daha iyi anladım.