OECD: EMEKLİLİK YAŞINI YÜKSELTİN
OECD ´Büyümeye Geçiş 2013´ raporunu yayınladı. Rapordaki Türkiye´ye ilişkin ´öneriler´de, hükümetin emek örgütlerine rağmen ısrarcı olduğu sistem değişikliklerinin neredeyse tümü mevcut.
EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ‘Büyümeye Geçiş 2013’ raporunu yayımladı. Raporda, OECD’nin Türkiye’ye ilişkin önerileri ve eleştirileri, hükümet ile işverenlerin, emek örgütlerine ve sivil topluma rağmen hayata geçirmeye çalıştığı sistem değişikliklerini içerdi. OECD’nin önerileriyle AB ve İMF önerilerinin benzerliği dikkat çekici.
EMEKLİLİK yaşının yükseltilmesi talep edilen OECD raporunda, ’emek maliyetinin düşürülmesi’ önerisi de yer alıyor. OECD raporunda, hükümetin rafa kaldırdığı kıdem tazminatı fonu kurulması da isteniyor. OECD’nin, esnek çalışmayı özendirdiği ve işverenlerin sosyal güvenlik maliyetlerini düşürmeyi önerdiği de biliniyor.
Küresel sermaye ne istiyorsa o!
OECD ‘Büyümeye Geçiş 2013’ raporunu yayınladı. Raporda Türkiye’ye ilişkin ‘önerilerin’, hükümetin emek örgütlerine rağmen ortaya koyduğu sistem değişiklikleri olması dikkat çekti.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ‘Büyümeye Geçiş 2013’ raporunu yayımladı. Raporda, OECD’nin Türkiye’ye ilişkin önerileri ve eleştirilerinin, son dönemde çalışma yaşamına damga vuran ve hükümet ile işverenlerin, emek örgütlerine ve sivil topluma rağmen hayata geçirmeye çalıştığı sistem değişiklikleri olması dikkat çekti.
EMEKLİLİK YAŞINI SEVMEDİ
OECD raporunda öncelikle Türkiye’de emeklilik yaşının yükseltilmesi gerektiği ifade edildi. Emeklilik yaş ortalamasının Türkiye’de 45, OECD genelinde 62 olduğuna dikkat çeken OECD, "Emeklilik yaşının yükseltilmesinde daha kararlı davranılması gerekiyor" denildi.
‘İŞÇİ MALİYETİ YÜKSEK’
Türkiye’de ’emek maliyetinin düşürülmesi gerektiğini’ de öne süren OECD, bu amaçla özellikle sermayenin yatırıma çağrıldığı sektörlerde ‘verimliliğin’ artırılması gerektiğini ifade etti. OECD’nin bu kapsamda esnek çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılmasını, sosyal güvenlik sisteminde işverenin maliyetlerinin düşürülmesini, kıdem tazminatına düzenleme yapılmasını önerdiği biliniyor.
KIDEM TAZMİNATI YENİDEN!
Raporda, kıdem tazminatı konusuna ayrıca değinilerek, "Kıdem tazminatı sistemi değiştirilmelidir. Daimi işçiler için kıdem tazminatı sistemi ‘taşınabilir kıdem tasarrufu hesapları’ yardımıyla yeniden belirlenmelidir" denildi. OECD kıdem tazminatı fonu önerdi.
‘LİBERALİZASYON YAVAŞLADI’
Raporda Türkiye’de yabancı sermayenin özellikle ilgi gösterdiği elektrik, doğalgaz ve telekomünikasyon alanlarına ilişkin ‘reformların’ hızlandırılması vurgusu da yapıldı. OECD başta bu üç sektör olmak üzere Tükiye’de liberalizasyon (serbestieşme) çalışmalarında hızlı dönüşüm döneminin sona erdiğini vurgulayarak, "Liberalizasyon çalışmaları yavaşladı" denildi.
TALEPLER HEP AYNI
OECD’nin ‘Büyümeye Geçiş 2013’ raporunda Türkiye’ye sunduğu ekonomik öneriler, Avrupa Birliği (AB) adaylık sürecinde istenen reformlar ile Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 2001 krizinden bu yana talep ettiği reformlarla örtüşüyor. Bu ‘reformlar’da ağırlıkla çalışanların güvence ve haklarının tırpanlanması, sağlık gibi kamusal sorumluluk gerektiren alanların özel sektöre açılması, enerji, ulaştırma ve telekomünikasyon gibi kilit sektörlerden kamunun çekilmesi ve yatırımcılara teşvik sunulması öngörülüyor. Türkiye’deki işveren kesiminin de talep ettiği bu ‘reformlardan’ bazıları şöyle:
» Kıdem tazminatı fonu: 1970’lerden bu yana ülke gündemine dönem dönem giren Kıdem Tazminatı Fonu ile ilgili AKP hükümeti en somut adımları attı. Ancak Fon çalışması büyük tepki ile karşılaştı ve rafa kaldırıldı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik geçen ay yaptığı son açıklamada Fon çalışmalarını yeniden gündeme getireceklerini, Başbakan Tayyip erdoğan’ın isteği üzerine tarafların uzlaşacağı bir çalışma yürüteceklerini söyledi.
» Asgari ücrette yaş sınırı: Hükümetin çalışmalarını sürdürdüğü Ulusal İstihdam Stratejisi’nde işveren temsilcilerinin talebi üzerine asgari ücrette yaş sınırının değiştirilmesi tartışmaya açılıyor. İşverenler, 16 yaşından küçüklere uygulanan ‘düşük asgari ücret’ uygulamasında yaşın 18’e çıkarılmasını istiyor. Bu, 16 ve 17 yaşındaki genç çalışanların bugün için 100 lira eksik asgari ücret almaya başlaması anlamına gelecek.
» Bölgesel asgari ücret: Asgari ücretin Türkiye’nin bölgesel gelişmişlik düzeyine göre farklı uygulanması isteniyor. Hükümet ve işveren kesimi, asgari ücretin büyük şehirler dışındaki bölgelerde ‘yüksek kaldığını’ öne sürüyor ve az gelişmiş bölgelerde daha düşük ücret uygulaması yapılmasını öneriyor.
» Esnek çalışmanın yaygınlaşması: Başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere çalışma yaşamıyla ilgili her tartışma ve düzenlemede, esnek çalışma biçimleri ortaya konuyor. Son olarak kadınlara bebek teşviki çalışması yürüten hükümet, bu çalışmada da annelerin işten uzak olduğu dönemde işyerine ‘geçici çalışan’ alınması gibi öneriler ortaya kondu. Aynı kapsamda sendikaların kamudaki sözleşmeli personel uygulamasına yaptıkları itirazlar yok sayılıyor.
» Sağlıkta Dönüşüm Programı: ‘Sağlık hizmetlerini yaygınlaştırılması ve daha kaliteli hizmet’ gereği ile kamuoyuna sunulan program, sağlıktan kamunun el çekmesi temeline oturtuldu. Bir yandan özel hastaneler yaygınlaştırılırken, bir yandan da ‘katılım payı’ gibi unsurlarla sağlık alanı ticarileştirilmeye başlandı. 70 milyonu aşan nüfusu, sağlık alanında ihtiyacı olan gelişme ve sektördeki görece düşük ücretler nedeniyle sağlık sektörü, yatırımcıların Türkiye’de öncelik verdiği alanlardan biri konumunda.
» Enerji sektöründe özelleştirmeler: Küresel kriz sonrası ortaya çıkan finansman problemine rağmen, hükümet elektrik piyasasının özelleştirilmesi konusunda ısrarcı davrandı. Doğalgaz ve elektrik dağıtım ihaleleri son üç yılda şirketlerin yeterli parayı bulamaması nedeniyle defalarca iptal edildi. Ancak özelleştirmelerden vazgeçilmedi. Geçen yıl içinde elektrik dağıtım şirketleri kriz öncesindeki değerlerinin çok daha altında bedellerle özelleştirildi. Özelleştirme ihalelerinde görülen fiyat düşüşlerine rağmen aralık ayında köprü ve otoyollar ile Başkent Doğalgaz için yeniden ihale yapıldı. Bu ihalelerin yeniden iptali gündeme geldi.
Sermayenin talep ettiği çalışmalardan Kıdem Tazminatı Fonu’na çalışanlar büyük tepki göstermişti.