Yunanistan’da yılın ilk genel grevi
Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (GSEE) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonunun (ADEDY) çağrısıyla yeni yılın ilk genel grevi bugün gerçekleşiyor. Greve hem kamu hem de özel sektör çalışanlarından yoğun katılım sağlandı. GSEE yaptığı açıklamada “işçi ve toplum karşıtı önlemlerin geri alınmasını ve hükümetin emekçilere karşı izlediği saldırgan tutumlardan vazgeçmesini” konfederasyonun temel talepleri olarak gördüklerini açıklarken ADEDY “yeni işten atmaların kapıda olduğunu” belirtti.
Yunanistan’ın büyük işçi sendikalarından biri olan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) de greve katıldı fakat ayrı bir miting düzenledi. PAME’nin mitingi saat 10.30’da Omonia Meydanı’nda gerçekleşirken, konfederasyonların mitingi ise saat 11.00’de Pedion Touareos meydanında yapıldı.
EMEKÇİLER HAYATI DURDURDU
Grev boyunca kamu hastanelerinde sadece acil vakalara bakıldı. Diş doktorları sendikası tarafından yapılan açıklama doğrultusunda 6000 diş doktoru özel ve kamu alanında greve gitti. Deniz ve liman işçilerinin greve katılması nedeniyle 24 saat boyunca deniz ulaşımı yapılmadı, limanlarda yük indirme bindirme durdu. Ayrıca belediyelerde ve valiliklerde çalışan emekçilerde greve katıldıkları için bu alanlarda hizmet verilmedi. Grev ayrıca inşaat, enerji, metal, taşıma alanlarında etkili oldu. Medya çalışanlarının salı günü yaptıkları 24 saatlik grev nedeniyle TV kanallarında canlı yayınlar yapılmadı ve haberler verilmedi.
İŞÇİ DÜŞMANI HÜKÜMET
Grevde, aynı zamanda hükümetin, grev hakkına yönelik saldırılarıda protesto edildi. Çalışma Bakanı Yannis Vroucis geçtiğimiz hafta grev hakkı tanıyan yasada değişikliklere gidilmesi gerektiğini belirtmişti. Vroucis ayrıca çalışma yaşamına ilişkin bir dizi değişikliklere gidileceğini de açıklamıştı. Hâlâ Yunanistan yasalarına göre işverenin lokavt hakkı yok ve lokavt yasalarca yasak sayılıyor. Ekonomi Bakanı Genel SEKRETERİ Yorgos Margu da aynı günlerde Yunanistan’da en düşük işçi maaşının hâlâ yüksek olduğunu açıklamış ve bu açıklama emekçilerin ve sendikaların büyük tepkisini çekmişti. Yunanistan’da şu anda en düşük işçi maaşı brüt 685 avro.
KÖYLÜLER VE ESNAFTAN DESTEK
Bir süredir üretim yapamaz hale geldiklerini söyleyerek, tarım araçlarıyla direnen köylüler de güçlü bir biçimde genel grev gösterilerine katıldı. Esnaf ve sanatkarlar ise yayınladıkları bildiride kepenklerini kapatarak, greve destek verdi.
YUNANİSTAN’DA İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN TALEPLERİ
Toplusözleşme görüşmelerinin hemen başlaması, işsizleri koruyacak yasalar çıkarılması, işsizlere ek yardımlar verilmesini, vergi yasalarının kaldırılması, elektrik, su vb. faturaların da yüzde 50 oranında indirim yapılması, kamu kuruluşları ve bankalar tarafından yapılan açık artırmaların yasaklanması, halkın borçlarının dondurulması, işten atmaların durdurulması, seferberlik yasalarının kaldırılması, demokratik özgürlüklerin korunması ve iş yasalarında emekçilerden yana değişiklikler yapılması.
Hindistan’da 2 günlük genel grev
Hindistan’da Yeni Sendika İnisiyatifi’nin (NTUI) çağrısıyla iki günlük genel grev başlatıldı. Genel grev, işçi haklarının ihlal edilmesi, taşeron işçi sayısının artması, sefalete yol açan düşük ücretler ve prekar sektörde sosyal güvencesiz çalışmaya karşı yapıldı.
MÜCADELE BAŞARIYA DÖNÜŞECEK
Yeni Sendika İnisiyatifi yaptığı uluslararası açıklamada, küreselleşmeye karşı güçlü bir direnişin gerçekleştirilebilmesi için işçi sınıfının birleşik bir mücadele sergilemesi gerektiğini vurgulayarak, uluslararası dayanışmanın dünya çapında emperyalist küreselleşmeye karşı güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Yeni Sendika İnisiyatifi, aynı zamanda dünyanın diğer ülkelerindeki işçi hareketlerine dayanışma çağrısı yaptı.
YENİ SENDİKA İNİSİYATİFİ’NİN TALEPLERİ ŞUNLAR:
– Para yardımı yapılarak değil kamu alanında oluşturulacak bir sistemle herkese asgari temel gıda maddelerinin dağıtımı!
– Yaşamaya yetecek kadar bir asgari ücretin yürürlüğe sokulması!
– Asgari ücret temelinde mali donanımla genel sosyal, sağlık ve emeklilik sigortası!
– Kiralık işçi ve sözleşmesiz çalıştırmanın büyük ölçüde azaltılması!
– Ulusal gelişim için kamu sektörünün korunması ve özelleştirmelerin geri alınması!