GREVİ KIRMAK İÇİN ÇAYI HEBA ETTİLER
Çaykur yönetimi grevi kırmak için 7 bin işçiyi bir ay erken işe çağırdı. Bu işçilere iş vermek için çayı erken alma kararı alan Çaykur yönetimi, bu nedenle ürün kaybı olacağını söyledi.
Çaykur yönetimi grevi kırmak için 7 bin işçiyi bir ay erken işe çağırdı. Bu işçilere iş vermek için çayı erken alma kararı alan Çaykur yönetimi, bu nedenle ürün kaybı olacağını söyledi.
Tekgıda-lş Sendikası’nın Pazartesi günü başlattığı grevi kırmak için 7 bin mevsimlik işçiye kampanya döneminden bir ay önce işbaşı yaptıran Çaykur yönetimi, çayı erken almak zorunda kaldı.
Dün konuyla ilgili bir açıklama yapan Çaykur Genel Müdürü imdat Sütlüoğlu, bugün itibariyle Artvin’den Giresun’a kadar tüm bölgede yaş çay sezonunu başlatacaklarını, çay fabrikalarını ve alım evlerini hizmete açarak ürün almaya başlayacaklarını belirtti.
Yaş çayın taze toplanmasından dolayı ürün kaybı yaşanacağına işaret eden Sütlüoğlu, "Tarlada bir ton yaş çay toplanan alanda hasat 600-700 kilogram seviyelerine düşebilir. Vatandaşın bu noktada mağdur olmaması için ürüne telafi fiyatı uygulayacağız" dedi.
Sütlüoğlu, telafi fiyatının sadece birinci sürgün dönemini kapsadığını, diğer sürgünlerde böyle bir uygulama yapmayacaklarını söyledi. Tekgıda-iş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, yaptığı açıklamada, Çaykur’un bir iş karşılığı olmaksızın geçirilecek süre için 20 milyon lira bedel ödeyeceğini hatırlatmıştı. Çaykur’un son hamlesi ise grevi kırmak için ürünün bir bölümünün heba olmasını dahi göze aldıklarını gösteriyor.
ÇAYKUR YÖNETİMİ VE ÖZGIDA-İŞTEN AÇIKLAMALAR
Dün bir açıklama yapan Hak-iş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin ise Tekgıda-iş’in grevini eleştirerek, "Türkiye sendikal tarihinin en komik grev uygulaması ile karşılaştık, işçi ve çay üreticileri nezdinde bölgede hiçbir itibarları kalmadı" dedi.
Tekgıdaiş’in 100 kişiyi dahi greve çıkaramadığını iddia eden Şahin, önümüzdeki dönem yetki almak için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Çaykur Genel Müdürü imdat Sütlüoğlu da Şahinle benzer açıklamalar yapmış ve "işçimiz sorumluluk duygusuyla hareket etti ve sendikanın sırtını yere yatırdı. Üyeleri gensoru ile sendikanın yetkisini düşürmüştür" ifadelerini kullanmıştı.
SALDIRILAR ÖZELLEŞTİRME PLANININ PARÇASI
Çaykur’da 2008 yılında başlayan hükümet destekli operasyonla, Tekgıda-iş’in yetkisi düşürülmeye çalışılmış ve Öz Gıda-iş fabrikalara sokulmuştu. Beş yıl süren davaların sonucunda yeniden yetkiyi alan Tekgıda-iş’in Genel Başkanı Mustafa Türkel, Özgıda-iş’in hükümet yanlısı bir sendika olduğunu hatırlatarak, yaşananın bir sendikal kavga değil, hükümetin Çaykur’u özelleştirme planının parçası olduğuna işaret etmişti.