Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
21 Mayıs 2013
GLİKOZDA ‘KOTA’ KAPIŞMASI

Yeni Şeker Kanunu Meclis´te. Glikoz üreticileri arasında ise sert bir tartışması var. Kotadan pay alan 5 eski üretici yenilerin pay almasına karşı; yeniler ise Kota alanların çoğu yabancı. Yasayla korunuyorlar, bu kapitülasyon diyor.

GLİKOZDA ‘KOTA’ KAPIŞMASI
Yeni Şeker Kanunu Meclis’te. Glikoz üreticileri arasında ise sert bir tartışması var. Kotadan pay alan 5 eski üretici yenilerin pay almasına karşı; yeniler ise "Kota alanların çoğu yabancı. Yasayla korunuyorlar, bu kapitülasyon" diyor.
 
Glikoz kotasında büyük tartışma yaşanıyor. Halen yüzde 10 olan glikoz kotasını eski üreticiler bölüşüyor. Sonradan kurulan 4 şirket ise kotadan pay alamıyor. Tartışma da bu noktada. Eski üreticiler, "Miktar artışı olmadan 5 fabrika dışındaki fabrikalara nasıl kota verecekler. Sonradan kurulan 4 fabrika ihracat için kuruldu, şimdi iç piyasa pay istiyorlar.
 
Bu etik değil" diyor. Yeni üreticiler ise "Mevcutların çoğu yabancı, kotayı sadece onlara vermek, yasayla yabancıyı korumak, kapitülasyon uygulamaktır" diyorlar. Türk Şeker Kurumu ise yetkinin hükümette olduğunu söylüyor. Tartışmanın alevlenmesinin nedeni, yürürlükteki 4634 sayılı Şeker Kanunu’nu kaldıran, Şeker Kurumu’nun kapatılarak, Şeker Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu haline getiren kanun tasarısının gündemde olması. Bu tasarı Meclis komisyonlarında görüşülüyor.
 
‘Hayal kırıklığına uğradık’
 
Tasarının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen Ak Nişasta Genel Müdürü Sübet Çiçek, "Türkiye’de 2 milyon 400 bin ton şeker üretiliyor. Bunun yüzde 10’u glikoz kotasıydı. Şimdi bunu yüzde 15’e, 360 bin tona çıkartıyorlar. Rekabet açısından biz bu kotaların kalkmasını bekliyorduk. Rekabet Kanunu’na da aykırıdır bu. Kemal Derviş zamanında çıkarılan kanunlarda glikoz üretiminin yüzde 90’ı yabancıların elinde. Türkiye’de 5 fabrika glikoz üretip iç piyasaya verme yetkisine sahip. Diğer Türk fabrikalarının iç piyasaya glikoz satmaları yasak. Neden bu 5 fabrika kanunlar çerçevesinde korunuyor? Geri kalan 4 fabrika neden kota dışında bırakılıyor? Neden üvey evlat muamelesi yapılıyor. Kanun 12 yıl önce çıkarıldı. Bu sürede çok şey değişti. Madem kota artırılacak adil şekilde her bir fabrikanın kapasitesine göre paylaştırılsın. Neden sadece yabancı fabrikalara veriliyor? Talebimiz şu: Ya kotaları tamamen kaldırın, ya da eşit bir şekilde dağıtın" dedi.
 
Elektronik sayaç takılıyor
 
Kota dışında kalan 4 fabrikanın iç piayasaya ürün satamadığını ifade eden Çiçek, Türkiye’de yasayla korunan tek sektörün glikoz olduğunu söyledi. Bu uygulamanın bir tür kapitülasyon olduğunu belirten Çiçek, "Dört fabrikaya elektronik sayaç takılacak. Sanayiciye hırsız muamelesi yapılacak. ‘Sana güvenmiyorum, ürettiğin malı beyan etmiyorsun’ gibi bir muamele. Rekabet dediğiniz, serbest piyasa ekonomisi değil mi? Neden hala benim üretimimi kısıp yabancı kökenli şirketleri kanun çerçevesinde koruyorsun?" diye konuştu.
 
Şeker Kurumu: Karar hükümetin
 
Düzenlemenin hükümet ve Meclis’in insiyatifinde olduğunu söyleyen Türk Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin de, kendilerinin bu konuda karar alamayacağını kaydetti. Piyasada rekabeti sağlayan her sistemi desteklediklerini belirten Tekin, "Kotalı kotasız her fabrikaya elektronik sayaç taktık. Piyasada düzenleyici, denetleyici bir kurum olarak görev yapıyorsam, kotalı üretim yaptırıyorsam bunu denetlemekle yükümlüyüm. Bu nedenle sayaç takıyoruz" dedi.
 
‘Miktar artışı yok’
 
Eski yasada yüzde 10 kotanın yanında yüzde 50 kota artırma yetkisinin olduğunu ve bunun hep kullanıldığını belirten Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası Başkanı Necdet Buzbaş da, yeni yasadaki yüzde 50’lik kota artışının miktar artışı manasına gelmediğini söyledi.
 
"Miktar artışı olmadan 5 fabrika dışındaki fabrikalara nasıl kota verecekler" diyen Buzbaş, diğer fabrikalara kota verilmesini çok mantıklı bulmadığını kaydetti. Bu dört fabrikanın ihracat amaçlı kurulduğunu ve şimdi iç piyasa için hak talebinde bulunmalarını etik görmediğini ifade eden Buzbaş, burada liberal ekonomiyi zedeleyen bir durumun olmadığını sözlerine ekledi.
 
Kota dışı kalan ve iç piyasaya ürün veremeyen yerli üreticiler Ak Nişasta, GSF Nişasta, Beşan Nişasta ve Ay Nişasta. Şeker Kurumu’nun iç piyasaya glikoz üretme yetkisi verdiği üreticiler ise şöyle: Cargill (ABD’li), Amilium (ABD’li), Pendik Nişasta (Cargill – Ülker ortaklığı), Tat Nişasta ve Sunar Mısır.
 
Kapitülasyon eleştirisi
 
İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Zekeriya Mete, konu hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu 5 üreticinin neden korunduğunu bilmiyoruz? Bilsek kim var bu işin arkasında gidip onlarla da konuşacağız. Ama bilmiyoruz. Türkiye’de bu kadar yaptırım gücü olan kimlermiş görmüş olacağız. Adamlar çok güçlüler. Kendi başlarına kanun çıkartıyorlar, kota artırıyorlar… Bu insanlar kim merak ediyorum. Biz Türkiye’de IMF’ye borcumuzu ödedik diye konuşuyoruz ama kapitülasyonlar halen içimizde… Birkaç firma Şeker Kurulu’nu, kanununu nasıl kullanabiliyor? Fakirin, garip gurebanın hakkı yeniyor. Yerli sanayiye katkı beklerken bir Fransız bir de Amerikan şirketine katkı sağlıyoruz."
DİĞER HABERLER
AROMA’DA TİS GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI
AROMA’DA TİS GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

Aroma Bursa Meyve Suları ve Gıda işletmesinde yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, İstanbul’da yapılan toplantıyla başladı.

BEKLENEN FİYATLAR AŞILIRSA TEMMUZ ZAMMI OLABİLİR
BEKLENEN FİYATLAR AŞILIRSA TEMMUZ ZAMMI OLABİLİR

Asgari ücretin kişisel olarak daha yüksek bir oranda açıklanacağını düşünüyordum. Bunun nedeni olarak da Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon düzeyini yüzde 45 olarak öngörmesiydi.

MİLYONLARIN UMUDU YİNE KIRILDI
MİLYONLARIN UMUDU YİNE KIRILDI

Yeni asgari ücret çalışanların umudunu değil yükünü artırdı. Barınma, gıda, sağlık harcamalarındaki artış yüzde 100’ü geçerken asgari ücret yüzde 30 arttı.

AÇLIK SINIRININ ALTINA İNER
AÇLIK SINIRININ ALTINA İNER

Ekonomist Hayri Kozanoğlu, “Açlık sınırı Kasım itibarıyla 20 bin 562 TL 22 bin 104 TL asgari ücret, en geç Şubat 2025’te açlık sınırının altına düşer” ifadelerini kullandı.